Ministerul Sanatatii si Banca Europeana de Investitii (BEI) au semnat, luni, un Acord de servicii de consiliere, in valoare de 1,5 milioane de euro, avand ca scop facilitarea pregatirii proiectelor in vederea construirii a trei spitale regionale la Iasi, Cluj-Napoca si Craiova, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, declarand ca documentul este esential pentru demararea licitatiilor pentru constructia celor trei spitale regionale care vor costa aproximativ 200 de milioane de euro fiecare.

”In ultimii 25-35 de ani s-au construit extrem de putine spitale in Romania. Practic, avem doua spitale mici care au fost construite, niciun spital regional nu a fost macar inceput. Vorbim, asadar, de inceputul, de primul pas pe care il facem azi pentru trei spitale regionale, unul la Craiova, unul la Cluj si unul la Iasi”, a declarat ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, conform News.ro.

El a precizat ca, pentru a dispune de aceste fonduri si pentru a avea in cativa ani trei spitale regionale in Romania, este necesar ca acele conditionalitati ex ante pe care statul le-a asumat fata de Comisia Europeana sa fie indeplinite. ”Si ma bucur sa va anunt ca avem toate conditiile indeplinite si ca in saptamanile urmatoare vom avea si acordul oficial al CE. Vorbim de prima parte, prima evaluare de servicii medicale care s-a facut in Romania. Banii europeni vor fi la dispozitia guvernului, guvernelor viitoare pentru cele trei spitale regionale. Al doilea punct, pentru a ne asigura ca vom avea trei spitale ca lumea, este pregatirea acestora. Pentru pregatirea oricarui tip de investitii ai nevoie de timp si ai nevoie de oameni care trebuie sa fie specializati, oameni care trebuie sa aiba experienta in designul unor proiecte de anvergura unor spitale regionale. Spitale cu pana la 1000 de paturi, spitale care vor servi aceasta tara”, a aratat ministrul Sanatatii.

Voiculescu a explicat ca pentru pregatirea acestor proiecte este esential sa avem experti care sa pregateasca studiile de fezabilitate si documentele de licitatie ”asa cum trebuie”. ”Este esential ca pregatirea acestor proiecte sa contina si aplicatia pentru fondurile europene, aplicatie fara de care nu vom putea dispune de cele 150 de milioane de euro. Semnam un acord cu BEI prin care Romania va primi asistenta gratuita, o consultanta gratuita. Este pentru prima data cand aceasta consultanta gratuita este achitata practic din bani europeni din Planul Juncker, din planul pentru investitii in Europa si prin aceasta consultanta in a doua parte a anului viitor Guvernul Romaniei, oricare ar fi el, va putea lansa licitatiile pentru cele trei spitale regionale si va avea la dispozitie planuri facute de experti internationali care au experienta relevanta in constructia de spitale de o asemenea anvergura”, a mai spus Voiculescu.

Aatfel, spitalele regionale de urgenta vor avea pana la 1.000 de paturi fiecare si vor oferi toate serviciile necesare tratarii complete a cazurilor grave la nivel regional. Voiculescu a adaugat ca, potrivit estimarilor facute, in afara de cele 150 de milioane din fonduri europene, statul ar mai avea nevoie de inca 450 de milioane de euro, in conditiile in care fiecare dintre cele trei spitale va costa aproximativ 200 milioane de euro.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri