Trendul de scadere a populatiei Romaniei este incontestabil. Ritmul in care se produce depopularea difera, insa, in funcie de metoda de estimare a populatiei in viitor. Cert este ca, in varianta optimista, in anul 2060 vom fi mai putini cu aproximativ 3,6 milioane. In ritmul actual, insa, populatia urmeaza sa scada cu 8,8 milioane. Si asta in timp ce populatia mondiala creste accelerat.

Calculele au fost realizate de Institutul National de Statistica pe baza a cinci variante: constanta, pesimista, medie, intermediara si optimista, scrie Agerpres.

Varianta constanta reprezinta o "varianta reper", cu rolul de a compara rezultatele obtinute prin mentinerea valorilor fertilitatii, sperantei de viata si migratiei nete din anul 2015, inregistrate in cadrul fiecarui judet. In varianta constanta, Romania ar urma sa ajunga, in anul 2060, la 11 milioane de locuitori.

In varianta optimista, pentru anul 2060, rezultatul proiectarii la nivel national este de 16,3 milioane locuitori, iar in varianta pesimista de 12,5 milioane locuitori. Varianta medie reprezinta varianta cea mai plauzibila asupra evolutiei populatiei, pe baza careia Romania ar urma sa aiba, in anul 2060, o populatie rezidenta de 13,8 milioane locuitori, conform INS. In varianta intermediara, populatia rezidenta este estimata, in anul 2060, la 15,4 milioane locuitori.

Care va fi situatia in tara?

In profil teritorial, in varianta medie, populatia rezidenta a tuturor judetelor se va diminua, cu exceptia judetului Ilfov, care va inregistra o crestere a populatiei, in anul 2060, cu aproximativ 216.700 persoane (cu 49,5%).

Tot in 2060, municipiul Bucuresti ar urma sa aiba in continuare cea mai numeroasa populatie (1,38 milioane persoane), urmat de judetul Iasi (a carui populatie va scadea la 728.700 persoane). De asemenea, Tulcea ar inregistra o reducere a populatiei cu aproximativ 97.800 persoane si va ramane in continuare judetul cel mai putin populat.

Citeste si:
Cu ce defilam de Centenar? Cu sloganul "Romania in saracie profunda"!
INS incearca sa trezeasca...

Pe sexe, in varianta medie de proiectare, populatia masculina s-ar reduce, in anul 2060, cu 31,4% fata de anul 2015, iar populatia feminina ar inregistra o scadere cu 29,6%. Judetele Cluj, Iasi, Sibiu si Timis vor inregistra cele mai mici diminuari ale populatiei feminine (sub 10%), iar judetul Iasi va inregistra singura diminuare sub 10% a populatiei masculine (de 6,1%).

La nivel mondial, conform raportului "World Population Prospects: The 2017 Revision1", din acest an, intocmit de Divizia pentru Populatie din cadrul Departamentului pentru Afaceri Economice si Sociale al ONU, populatia estimata in anul 2050 este de aproape 9,8 miliarde de persoane, iar in anul 2100 populatia prognozata va ajunge la 11,2 miliarde locuitori. Populatia lumii va creste anual in medie cu aproximativ 43,8 milioane locuitori.

Sursa foto: Dreamstime.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Romanii emigreaza masiv in ciuda majorarilor salariale! Cum se explica