Regele Mihai a trait 96 din cei 151 de ani ai Dinastiei Nationale si a fost cel mai longeviv suveran din intreaga istorie a tarii noastre. Familia Regala a facut o lista cu lucrurile mai putin cunoscute despre Majestatea Sa.

Regele Mihai a fost pasionat de masini si mecanica inca din copilarie, astfel ca la nici sase ani a primit in dar prima sa masina adevarata.In timpul vietii a reparat si refacut, personal, un numar de noua Jeep-uri originale.

Regele Mihai a lucrat ca agent de bursa la New York si a deschis, impreuna cu parteneri de afaceri, o mica intreprindere de constructie a aparatelor electronice de zbor, numita “Metravel”.

Vezi mai jos cateva lucruri mai putin cunoscute despre Regele Mihai, facute publice de Familia Regala.

1. Regele Mihai se inrudeste cu Familiile Imperiale si Regale ale Marii Britanii, Rusiei, Germaniei, Danemarcei, Greciei si Portugaliei, cu Familia Mare Ducala de Baden si cu Familia Princiara de Hohenzollern, din care a provenit bunicul sau patern.

2. Regele Mihai I este de doua ori stra-stranepotul Reginei Victoria a Marii Britanii si Irlandei (prin mama si prin tata), stranepotul Imparatului Frederic al III-lea al Germaniei, stra-stranepotul Tarului Alexandru al II-lea si, pe linia mamei, descendent al Tarului Nicolae I, stra-stranepotul Reginei Maria a II-a a Portugaliei, stranepotul Ducelui Alfred de Saxa Coburg Gotha si stranepotul Regelui George I al elenilor.

3. Inca din frageda copilarie, Regele Mihai a iubit masinile si mecanica. La varsta de 3-4 ani conducea pe aleile Palatului Cotroceni o masinuta electrica, iar bunica sa, Regina Maria, noteaza in jurnal ca Mihai facea un zgomot asurzitor.

4. La varsta de sase ani, Principele Mihai a luat primele lectii de conducere auto, in bratele unui sofer, fiindca nu reusea sa ajunga cu picioarele la pedalele masinii.

5. La varsta de sase ani a primit in dar prima sa masina adevarata, un Morris, de la unchiul sau, Principele Nicolae al Romaniei.

6. Principele Mihai a devenit rege la 20 iulie 1927, in varsta de 5 ani si 9 luni. Este singurul suveran al lumii care a trait 90 de ani dupa incoronare.

7. Regele Mihai s-a indragostit de Principesa Ana cu mult inainte de a o cunoaste personal. In timpul razboiului, in Romania cinematografele prezentau, inainte de film, scurte reportaje de stiri, cea mai mare parte de pe front. Regele Mihai, in sala de cinema a Palatului Regal, a vazut intr-un reportaj de razboi din Maroc (1943), cateva secunde cu chipul Principesei Ana de Bourbon Parma, care lucra ca infirmiera pe front. A cerut operatorului sa decupeze fotogramele filmului si sa le transforme in mici fotografii, pe care le-a pastrat apoi, in mare discretie.

8. Regele Mihai a indragit Jeep-urile, inca din anii razboiului. In timpul vietii a reparat si refacut, personal, un numar de 9 Jeep-uri originale. Patru dintre ele le-a pastrat pana la sfarsitul vietii.

9. La momentul abdicarii fortate, Regele Mihai avea 26 de ani, iar Principesa Ana, 24 de ani. Ei au ales sa traiasca, impreuna, viata exilului, care a durat cinci decenii. din ianuarie 1948 pana in februarie 1997.

10. Regele a fost pasionat, in afara de masini, motociclete si avioane, de doua sporturi: golf si inot.
In Anglia, in primii ani ai exilului, Regele Mihai a lucrat cot la cot cu Regina Ana in mica lor ferma de gaini, vanzand duminica la piata oua proaspete pentru a-si rotunji veniturile.

11. Incepand cu anul 1956, si pana in 1976, Regele si Regina au locuit in satul Versoix, pe malul lacului Leman, in Elvetia, in “Vila Fantasia”. Cand, la Villa Fantasia, Regele Mihai a avut nevoie de un mic spatiu pentru atelierul sau auto, Regina Ana a construit cu mana ei, pentru sotul ei, o magazie din lemn.

12. La Versoix, Regele Mihai a lucrat adesea in atelierul auto cu Regina Ana, care l-a secondat in procesul de reparare si restaurare a jeepurilor.

13. In 1960, Regele si Regina au scris impreuna o piesa de teatru numita Alegerea (The Choice, in original), despre lupta dintre sistemele capitalist si comunist si rolul credintei in salvarea omului. P

14. Regele Mihai a lucrat ca agent de bursa la New York. Regele Mihai a deschis, impreuna cu parteneri de afaceri, o mica intreprindere de constructie a aparatelor electronice de zbor, numita “Metravel”.

15. Singura perioada in 68 de ani de casatorie in care Regele Mihai a stat departe (de mai multe ori cateva saptamani) de Regina Ana a fost in anii in care Regele a lucrat ca broker autorizat la Bursa din New York.

Citeste si: Casa Regala a anuntat programul funeraliilor regelui Mihai

Sursa foto: Facebook / Familia Regala

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri