Repartizarea cumparaturilor pentru sarbatori in mai multe etape si in cantitati mici, conform unui plan realist, ii ajuta pe oameni sa mentina situatia sub control si sa evite sa fie tentati sa cumpere exagerat, peste bugetul propus, spune un studiu care va fi publicat in ianuarie.

Studiul, realizat de cercetatorii de la Texas A&M University, analizeaza felul in care oamenii reusesc sa dea dovada de stapanire de sine atunci cand e vorba de cumparaturi si a ajuns la concluzia ca e nevoie de cumpatare pentru realizarea scopurilor importante, scrie Agerpres.

''Incercati sa va pastrati energia. Nu va complicati pentru ca vor exista consecinte'', spune Marco Palma, directorul laboratorului pentru studiul comportamentului uman de la Texas A&M si coautorul studiului ''Self-control: Knowledge or perishable resource?'', care va fi publicat in luna ianuarie in revista Journal of Economic Behavior & Organization.

Palma recomanda sa se faca o lista si sa se sparga procesul in etape mai mici si cumparaturi mai mici. Cumparaturile online si cele facute in prima parte a zilei contribuie la conservarea energiei care, de asemenea, ajuta oamenii sa-si exerseze stapanirea de sine. ''Stabilirea unei liste de cumparaturi va ajuta sa va limitati la suma propusa'', a spus aceasta intr-un interviu aparut saptamana aceasta.

Cel mai rau scenariu din punctul de vedere al stapanirii de sine este sa astepti pana in ultimul minut ca sa faci toate cumparaturile de sarbatori, explica acesta. Studiul a folosit date biometrice, inclusiv scanarea retinei si a creierului pentru a masura cat de bine fac fata oamenii atunci cand au de indeplinit sarcini care necesita stapanire de sine.

Concluzia este ca o actiunea initiala bazata pe stapanirea de sine mareste abilitatea ulterioara de autocontrol, sporind gradul de incredere in sine si motivarea, dar exercitarea unui prea mare autocontrol epuizeaza abilitatea ulterioara de stapanire de sine.

Dar natura umana ramane aceeasi si chiar si atunci cand se comporta adecvat, oamenii pot fi si un pic neascultatori. O persoana care termina lista de cumparaturi, poate cheltui banii ca sa-si cumpere o mica recompensa, mai spune Palma.

Sursa foto: Dean Drobot / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri