Romania va aloca, in 2018, suma de 13 milioane de lei pentru Programul de dezvoltare si optimizare a Retelei Nationale de Monitorizare a Calitatii Aerului, respectiv 20 de milioane de lei pentru reducerea impactului asupra atmosferei, apei si solului, inclusiv monitorizarea calitatii aerului, potrivit proiectului publicat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Mediului, potrivit Agerpres.

Conform grilei de finantare a programelor nationale privind protectia mediului, sunt precizate la categoria "Reducerea impactului asupra atmosferei, apei si solului, inclusiv monitorizarea calitatii aerului" credite bugetare in valoare de 20 de milioane lei, respectiv credite de angajament in cuantum similar, potrivit notei de fundamentare a proiectului de buget pentru Fondul de Mediu si Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), publicat in dezbatere public pe site-ul Ministerului Mediului.

De asemenea, pentru gestionarea deseurilor sunt prevazute 10,9 milioane de lei din bugetul de stat, in timp ce 76,7 milioane de lei sunt notate drept credite de angajament.

La categoria referitoare la efectuarea de monitorizari, studii si cercetari in domeniul protectiei mediului si schimbarilor climatice privind sarcini derivate din acorduri internationale, directive europene sau alte reglementari nationale sau internationale, precum si cercetare-dezvoltare in domeniul schimbarilor climatice, ar urma sa fie alocate 10 milioane de lei (credite bugetare) si 26,9 milioane de lei din credite de angajament.

In plus, de la Fondul de mediu este preconizata o alocare de 200.000 de lei pentru Programul national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitatile din mediul urban, in timp ce pentru Programul de dezvoltare si optimizare a Retelei Nationale de Monitorizare a Calitatii Aerului este prevazuta suma de 13 milioane de lei pentru 2018. In 2016, ministerul de resort a alocat 2,7 milioane de lei pentru inlocuirea echipamentelor uzate din respectiva Retea.

Proiectul de HG privind bugetul de venituri si cheltuieli pentru Fondul de Mediu si al AFM va fi in dezbatere publica pana la data de 4 februarie 2018, iar cei interesati pot transmite opinii/propuneri/sugestii in termenul-limita la Ministerul Mediului - Administratia Fondului pentru Mediu.

Comisia Europeana (CE) i-a convocat pe 30 ianuarie 2018, la Bruxelles, pe ministrii mediului din noua tari membre, inclusiv Romania, state vizate de procedura de infringement pentru nerespectarea normelor de calitate a aerului, conform AFP.

Tarile respective fac parte din cele 23 de state care depasesc limitele de emisii fixate in Uniunea Europeana pentru dioxidul de azot sau particulele fine (PM10), poluanti legati mai ales de circulatia rutiera si care sunt periculosi pentru sanatate. Lista statelor convocate a cuprins: Cehia, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Romania, Slovacia, Spania si Ungaria. Impotriva acestor tari, Comisia Europeana are in vedere sa sesizeze Curtea de Justitie a UE (CJUE).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri