Medicii si intreg personalul din sistemul de sanatate, afiliati Federatiei Sindicale Hipocrat si nu numai, decid deschiderea conflictului de munca si parcurgerea etapelor legale in vederea organizarii grevei generale. Ei sustin ca sunt nemultumiti de modul de dialogare cu factorii decidenti si de impactul social generat de aplicarea discriminatorie a legii salarizarii in sectorul sanitar, precum si de intarzierea elaborarii unui regulament de acordare a sporurilor.

"Suntem profund nemultumiti de modul de dialogare cu factorii decidenti si de impactul social generat de aplicarea discriminatorie a legii salarizarii in sectorul sanitar, precum si de intarzierea elaborarii unui regulament de acordare a sporurilor. Prin urmare, trecem la strangerea semnaturilor pentru indeplinirea conditiilor de greva. Vom parcurge etapele legale, vom avea o greva de avertisment de doua ore si la finalul actiunii vom declansa greva generala pe perioada nedeterminata", declara Ion Cotojman, presedintele Federatiei Sindicale Hipocrat, potrivit unui comunicat de presa.

Federatia Hipocrat sustine ca "semnalele de alarma au fost trase si anterior, prin actiuni spontane, individuale, ale biologilor, chimistilor, ale personalului din cadrul directiilor de sanatate publica, inainte si dupa dezbaterile din comisiile din Camera Deputatilor si ori de cate ori salariatii nostri au fost nemultumiti de modul in care s-a tinut cont de interventiile, opiniile si argumentele sindicatelor".

"Inca de la consultarile pe legea salarizarii, am facut cunoscut faptul ca mentinerea pragului de 30% din bugetul pentru salarii nu este realista, decat prin raportarea la sporul de conditii. Includerea sporului pentru asigurarea continuitatii si a indemnizatiei de hrana in cuantum de 30% pe ordonator principal de credite ne va mentine ancorati in simulari utopice si ne va plasa pe o pista falsa a dialogului social", adauga Ion Cotojman.

Un alt aspect care a nemultumit Federatia Hipocrat este legat de taxarea indemnizatiei de hrana cu procentul aferent contributiilor la asigurari sociale in unele unitati sanitare, din cauza absentei unor clarificari detaliate si obiective din partea autoritatilor competente. Mai mult decat atat, ei evidentiaza faptul ca acordarea la 1 martie a salariilor din grila, exclusiv pentru medici si asistenti, incalca principiile de baza, formulate de legiuitor in aceeasi lege, cu privire la:

  • "NEDISCRIMINARE. Principiul nediscriminarii, prin instituirea unui tratament egal asupra personalului care presteaza aceeasi activitate si are aceeasi vechime in munca si in functie.
  • IERARHIZARE. Principiul ierarhizarii pe verticala, cat si pe orizontala, in cadrul aceluiasi domeniu.
  • STIMULARE. Principiul stimularii personalului din sectorul bugetar".

Ca urmare a aplicarii exclusive pe categorii profesionale, Federatia Hipocrat a constatat ca masura afecteaza in mod discriminatoriu farmacistii, biologii, chimistii - din randul personalului cu ciclul de formare de lunga durata; moasele, surorile medicale si tehnicienii - din randul personalului mediu sanitar, si nu in ultimul rand, afecteaza personalul auxiliar sanitar – infirmiere, brancardieri, ingrijitoare.

"Cu toate ca, pe parcursul interventiilor noastre am adus dovezi clare cu privire la faptul ca farmacistilor nu li s-a acordat nici macar majorarea cu 25% la 1 ianuarie, ca urmare a plafonarii salariului de incadrare, nici acest aspect punctual nu s-a dorit a se temporiza in momentul modificarilor ulterioare ale legii. Pe langa toate aceste categorii de salariati, nu sunt de neglijat nici angajatii din structurile tehnico-administrative, care se ocupa de buna functionare a unitatilor sanitare si de care depinde aprovizionarea lor, de implementarea politicilor economice care vizeaza eficientizarea cheltuielilor si de alte activitati de care personalul medical si bolnavul nu se pot dezice", conchide presedintele Federatiei Sindicale Hipocrat.

Sursa foto: Shutterstock /John Gomez

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri