Un procent de 45% din populatia Uniunii Europene nu a consultat un medic stomatolog in 2017, iar tara cu cea mai mare pondere a persoanelor care nu au mers la dentist a fost Romania, unde 82% dintre respondenti au spus ca nu au mers la dentist in ultimele 12 luni, arata datele unui sondaj publicate luni de Eurostat, potrivit Agerpres.

La polul opus este Germania, unde doar 13,8% dintre cei intervievati au declarat ca nu au mers la stomatolog in 2017, in timp ce 17% dintre cei intervievati au declarat ca au mers la stomatolog de 3 pana la 5 ori in acelasi an.

Romania este pe ultimul loc in UE si cand vine vorba de consultarea unui chirurg generalist, 88% dintre romani declarand ca nu au consultat un chirurg generalist in 2017.

La nivelul UE, 45% dintre cei intervievati au declarat ca nu au consultat un chirurg generalist in perioada analizata, 34% au facut acest lucru odata sau de doua ori, 14% au declarat ca au consultat un chirurg generalist de trei pana la cinci ori iar 7% au facut acest lucru de cel putin sase ori.

Germania are cel mai mic procent de persoane (21,7%) care nu au consultat un chirurg generalist in ultimele 12 luni si totodata cel mare procent de persoane (23%) care au consultat un chirurg generalist de trei pana la cinci ori.

Sondaj: Mai mult de jumatate...
Citeste si: Peste jumatate din europeni cred ca UE se va destrama in 10-20 de ani

Cand vine vorba de consultarea unui medic generalist, 38% dintre europeni au declarat ca au facut acest lucru odata sau de doua ori in ultimele 12 luni inainte de efectuarea sondajului din 2017. Un sfert (25%) au declarat ca au consultat un medic generalist de trei pana la cinci ori pe an in timp ce un alt sfert (24%) au declarat ca nu au facut acest lucru in ultimul an iar 14% au raportat ca au consultat un medic generalist de cel putin sase ori pe an.

Tarile membre cu cea mai mare pondere a persoanelor care in 2017 nu au consultat un medic generalist in ultimele 12 luni au fost Grecia (61%), Bulgaria (52,3%) si Romania (42,9%). La polul opus, doar 10,7% dintre germanii intervievati au declarat ca nu au consultat un medic generalist in 2017.

Piata serviciilor stomatologice a crescut de la an la an, atat ca numar de cabinete si clinici, cat si ca valoare, ajungand la 4.400 de companii active si peste 1.3 miliarde lei cifra de afaceri cumulata a jucatorilor din domeniu, potrivit datelor Coface. Primele trei orase, Bucuresti, Cluj si Timisoara, au inregistrat progrese semnificative, Capitala fiind cea mai mare zona, cu 1.600 de companii si o valoare a pietei de peste 500 milioane lei.

Cu toate acestea, 6 din 10 romani au fost cel putin o data la medicul stomatolog anul trecut, potrivit unui studiu de piata reprezentativ national, realizat de catre Millward Brown Romania in ianuarie 2019. Conform studiului, in 2018, aproximativ 40% dintre romani nu au ajuns la un medic dentist, peste 30% dintre familiile care au copii nu i-au adus niciodata pentru un control, iar mai mult de 20% dintre romani spun ca nu vor merge nici in 2019 la stomatolog. Totodata, 40% dintre romani sustin ca nu merg la dentist pentru ca nu au bani.

Cat de periculos e jobul tau?...
Citeste si: Cat de periculos e jobul tau? Statistici ingrijoratoare despre Romania

Sursa foto: Shutterstock/ maxbelchenko

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Romanii, cea mai scazuta rata de participare la programe de invatare