Modul haotic in care se dezvolta Romania este reflectat si de discrepantele tot mai mari dintre veniturile romanilor in functie de mediul in care traiesc. Daca la oras, riscul de saracie a scazut in ultimii ani, in mediul rural situatia se imbunatateste imperceptibil si ramane de departe cea mai defavorabila din Europa. In aceste conditii, am putea spune ca, pe medie, stam bine? NU, pentru ca in Romania aproape jumatate din populatie traieste la tara.

Situatia este cu atat mai relevanta cu cat cele mai recente date utilizate in analiza sunt cele pe 2017, an in care Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica din UE si din perioada post-criza (7%).

Cum se defineste o persoana aflata in risc de saracie? Are un venit disponibil mai mic de 60% din mediana veniturilor disponibile in totalul populatiei (venitul care imparte populatia in doua parti egale - cei cu venituri mai mici decat acesta si cei cu venituri peste).

Mai mult de o treime din romanii de la sate, la limita saraciei

In zonele rurale din tara noastra, riscul de saracie, masurat conform normelor europene, desi in scadere in ultimii ani, ramane extrem de ridicat comparativ cu celelalte tari europene. In 2017, acesta a ajuns la 37,2%, in diminuare usoara de la maximul deceniului de 40,4% atins in 2015, reiese dintr-o analiza Monitorul Social.

Procentul este aproape dublu fata de media europeana, de 19,2%, iar tarile care se confrunta cu astfel de probleme stau mult mai bine decat Romania. Dintre cele mai “apropiate”, mentionam Bulgaria (cu 36,6%) si, la si mai mare distanta, Spania (cu 25,9% din populatia rurala aflata in risc de saracie) si Grecia (cu 25,3%).

Pentru romanii din orase, riscul de saracie a scazut ceva mai mult in ultimii ani (pana in 2017 inclusiv), pana la 6,1%, de la maximul ultimului deceniu, de 11,1% atins in 2015. Totusi, acesta ramane mai ridicat decat cel inregistrat in 2009, 2010 (respectiv 4,9%), ani in care criza financiara a lovit in plin Romania. Procentul este chiar cu mult sub media UE (de 16,2%) si mult mai mic decat tari precum Suedia (15,3%), Germania (18,6%) sau Polonia (9,8%).

Cu toate acestea, insa, diferenta dintre rural si urban (de 6,1) este cea mai mare din UE. Asta inseamna ca dezvoltarea oraselor (care a determinat si cresterea veniturilor) nu a tras dupa sine si mediul rural, oamenii de acolo ramanand in mare parte la limita saraciei.

“Romania inregistreaza cele mai mari decalaje din UE intre localitatile urbane si cele rurale in privinta proportiei persoanelor in risc de saracie (6,1 fata de 1,2 media UE)”, sustin realizatorii analizei.

Numerosi tineri, nici nu muncesc nici nu merg la scoala

O problema importanta atat in comunitatile rurale cat si in cele urbane este reprezentata de rata NEET (proportia tinerilor intre 15 si 34 de ani care nu sunt nici angajati, nici cuprinsi intr-o forma de invatamant).

In mediul urban, aceasta rata este de 10,3%, iar in mediul rural procentul urca la 23%. In acest caz, discrepanta dintre cele doua medii este mai redusa, dar dubla fata de media UE, de 1,1%. Totusi, aici Romania depaseste Bulgaria (cu o rata NEET de 2,5%).

In plus, in Romania datele sunt mai ingrijoratoare decat in alte tari din cauza faptului ca aproape 50% dintre romani traiesc la tara. Si atunci, 37% din populatia rurala aflata in risc de saracie reprezinta aproximativ 20% din intreaga populatie a tarii.

Prin comparatie, in UE, doar 25% din populatie locuieste in mediul rural. In consecinta, 20% din populatia rurala a UE aflata in risc de saracie reprezinta aproximativ 5% din populatia totala, un sfert comparativ cu Romania.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri