Proiectul de buget al Primariei Capitalei pentru 2019 prevede peste 370 de milioane de euro pentru infrastructura, modernizarea transportului in comun si reabilitarea arterelor, 85 de milioane de euro pentru domeniul sanatatii, 38 de milioane de euro pentru consolidari, 128 de milioane de euro pentru asistenta sociala, destinati atat proiectelor in derulare, cat si stimulentelor financiare pentru tineri si categoriile sociale vulnerabile. Primaria va mai acorda 53 de milioane de euro pentru lacasuri de cult, dintre care 20 milioane de euro catre Catedrala Mantuirii Neamului, noteaza Agerpres.

In ceea ce priveste sprijinul financiar pentru lacasuri de cult din Capitala este alocata suma de aproape 53 de milioane de lei, dintre care doua transe de cate 10 milioane de lei, referitor la "finalizarea lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului", potrivit proiectului de buget aflat in dezbatere publica.

Referitor la infrastructura, Primaria Municipiului Bucuresti precizeaza ca, pentru subventia STB, prin proiectul de buget, vor fi alocati, intr-o prima etapa, 170 de milioane de euro.

"Pe langa cele 400 de autobuze noi (contractate anul trecut) se vor mai achizitiona, intr-o prima etapa, 100 de tramvaie, 100 de troleibuze, 30 de autobuze hibrid si 100 de autobuze electrice. De asemenea, se vor moderniza statiile de tramvai, troleibuz si autobuz, prin achizitionarea de mobilier urban si se vor moderniza 10 km de linii de tramvai", arata PMB.

Potrivit PMB, vor fi continuate lucrarile:

* Penetratie Splaiul Independentei - Ciurel - Autostrada Bucuresti - Pitesti - Nodul Virtutii, care va fi finalizat pana la sfarsitul anului 2019. Buget alocat - aproximativ 11 milioane euro.

* Supralargire Fabrica de Glucoza: au fost finalizate lucrarile de demolari, au inceput lucrarile la zidurile de sprijin si au fost incepute lucrarile de relocare a utilitatilor. Buget alocat - 8,5 milioane euro.

* Strapungere Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu: lucrarea este finalizata in proportie de 90%. Buget alocat - aproximativ 3 milioane euro.

* Modernizare Piata Eroii Revolutiei si Pasaj Pietonal; buget alocat - aproximativ 1 milion euro.

* Reabilitare sistem rutier si linii de tramvai-Bd Aerogarii - Finalizarea buclei de intoarcere pentru linia de tramvai 5: Buget alocat - aproximativ 1 milion euro.

* Demararea lucrarilor pentru finalizarea nodului intermodal de la Cora Pantelimon; Buget alocat - aproximativ 8 milioane euro.

Vor fi demarate si lucrari noi pe infrastructura:

* Penetratie Prelungirea Ghencea Domnesti si Supralargire Bd Ghencea si Str. Brasov si Terminal tramvai 41; Buget alocat aproximativ 20 de milioane de euro.

* Strapungere Bd. Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu - intersectia Vitan Barzesti Etapa a II-a; Buget alocat - aprox. 2 milioane euro.

* Pasaj Doamna Ghica

* Nod Avionului - Inchidere Inel Median

In ceea ce priveste lucrarile de reabilitare si modernizare a arterelor din Capitala, a podurilor si pasajelor, dar si modernizarea sistemului de semaforizare si siguranta traficului s-au alocat peste 22 de milioane de euro, mai informeaza PMB.

Totodata, in buget sunt prevazute sume pentru lucrari de investitii ale RADET, reabilitarea sistemului de termoficare a municipiului Bucuresti (sapte obiective insumand o lungime de traseu de 31,62 km), modernizare centrala termica Amzei - aproximativ 21 de milioane de euro.

De asemenea, pentru asigurarea serviciului de iluminat public din Municipiul Bucuresti vor fi alocate 19 milioane de euro, iar pentru programul unitar de actiune de combatere a sobolanilor si tantarilor - 4,4 milioane de euro. Subventia RADET (diferenta de pret la energia termica furnizata populatiei) este de 170 de milioane de euro, mentioneaza PMB.

*** Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic a solicitat pentru 2019 un buget de aproximativ 38 de milioane de euro pentru continuarea programului de consolidare demarat in anii trecuti, care include in prezent 195 de cladiri dintre cele 349 de cladiri incadrate in clasa I de risc seismic.

*** Anul acesta domeniul sanatatii va beneficia de peste 85 de milioane de euro, destinati atat investitiilor in continuare, cat si proiectelor noi pentru toate cele 19 spitale aflate in administrarea Primariei Capitalei.

Fonduri consistente vor fi alocate pentru continuarea proiectelor de modernizare si dotare a cabinetelor din reteaua de medicina scolara, precum si pentru continuarea proiectelor si programelor derulate de Administratia Spitalelor.

Potrivit PMB, vor fi demarate procedurile pentru realizarea studiului de fezabilitate in cazul Spitalului Metropolitan cu functii complementare, Centru de Excelenta, Campus Universitar. In acest sens, intr-o prima etapa, in bugetul pentru anul 2019, a fost prevazuta suma de 2,5 milioane euro.

*** Din bugetul total de aproximativ 128 milioane euro pentru asistenta sociala, circa 96 milioane euro sunt alocati celor sase stimulente financiare destinate atat tinerilor, cat si categoriilor sociale vulnerabile, care insumeaza peste 80.000 de beneficiari, restul sumei fiind destinate atat programelor in derulare, cat si proiectelor noi.

*** La Investitii sunt mentionati 60 milioane euro, printre proiectele in derulare fiind si modernizarea Patinoarului Flamaropol.

*** Directia de Mediu are in vedere mai multe obiective pentru 2019, printre care finalizarea statiei de epurare Glina etapa a II a - 60 milioane euro, mai arata PMB.

Sursa foto: Shutterstock Marius GODOI

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri