Stimularea automedicatiei responsabile cu doar 5% poate genera economii de 16 miliarde de euro in bugetul Uniunii Europene, arata cele mai recente date AESGP (Association of the European Self-Medication Industry).

Automedicatia responsabila, practica prin care europenii isi gestioneaza singuri problemele uzuale de sanatate, cu interventie minima din partea profesionistilor din domeniul sanatatii, genereaza valoare sociala si economica ce aduce sistemelor de sanatate europene economii consistente. Potrivit datelor AESGP, prin stimularea automedicatiei responsabile cu doar 5%, se pot genera economii de 16 miliarde de euro in bugetul Uniunii Europenei.

Ce este automedicatia responsabila?

Automedicatia responsabila, bazata pe informare corecta, din surse credibile si avizate, reprezinta o optiune eficienta de ingrijire a sanatatii. Aceasta poate avea multiple beneficii atat pentru consumatori si pacienti, cat si pentru personalul medical si sistemul de sanatate. Pentru consumatori si pacienti, automedicatia responsabila reprezinta o metoda directa, rapida si convenabila de a-si gestiona starea de sanatate. Pe de alta parte, aceasta practica le permite medicilor sa prioritizeze si sa acorde mai mult timp pacientilor cu probleme serioase de sanatate. In acelasi timp, automedicatia responsabila poate genera economii la bugetul alocat sanatatii.

„Automedicatiei ii sunt atribuite uneori conotatii negative, de aceea este nevoie sa facem distinctia intre tratamentul „dupa ureche”, cum este cunoscut in termeni populari si automedicatia responsabila, sau rationala. Aceasta din urma presupune un consumator informat, educat si responsabil care are capacitatea sa faca distinctia intre situatiile in care isi poate gestiona singur starea de sanatate si cele in care este necesar controlul medical si recomandarea avizata a unui specialist.”, spune Diana Mereu, Director Executiv RASCI.

RASCI, ca entitate reprezentativa pentru segmentul de medicamente fara prescriptie medicala, suplimente alimentare si dispozitive medicale pentru ingrijire personala, sustine administrarea responsabila si avizata prin informarea corecta si educarea consumatorilor si pacientilor din Romania.

Incepand cu anul trecut, asociatia desfasoara campania „Despre sanatate, cu responsabilitate”, un demers educational pe termen lung, care urmareste sa contribuie nu doar la informarea, ci si la responsabilizarea consumatorilor, astfel incat acestia sa fie constienti ca sanatatea lor depinde de ei si ca trebuie sa foloseasca in mod corect produsele din aceste categorii.

In data de 30 octombrie 2018, RASCI a initiat o dezbatere cu reprezentanti ai autoritatilor, profesionistilor din domeniul sanatatii, industriei farmaceutice, dar si ai organizatiilor reprezentative pentru consumatori si pacienti, respectiv pentru studentii farmacisti si medicinisti, marcand astfel un an de la lansarea campaniei educationale „Despre sanatate, cu responsabilitate”.

Informarea, educarea si responsabilizarea consumatorilor si pacientilor romani in vederea gestionarii starii lor de sanatate, crearea unui cadru legislativ unitar pentru segmentul reprezentat, implicatiile si beneficiile principiului de automedicatie responsabila la nivel social si economic au fost principalele subiecte ale acestei dezbateri.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri