Probabil stiti ca nu este indicat sa aruncam uleiul alimentar folosit in chiuveta sau in natura, insa probabil nu sunteti constienti cat de nociv este acest obicei pentru mediul inconjurator. De ce nu ar trebui aruncat uleiul alimentar si unde il putem recicla, aflati din materialul de mai jos.

Indiferent ce ulei folositi la gatit, de floarea soarelui, masline, rapita, acesta nu trebuie aruncat la chiuveta, canalizare sau la gunoi pentru ca infunda si corodeaza tevile. Ulterior, ajuns in sistemul de canalizare, uleiul se depune pe peretii sistemului de canalizare si provoaca obturari ale conductelor sau se depune, oprind circularea in interiorul acestora, facand apa sa refuleze pe strazi si sa provoace mirosuri greu de suportat.

De asemenea, uleiul alimentar utilizat care ajunge in sol are un efect la fel de nociv. Solul rancezeste si devine nefertil. Aruncat in apa este poate chiar mai daunator: un litru de ulei polueaza 1.000 de litri in apa prin faptul ca formeaza o pelicula care opreste oxigenul si lumina sa mai ajunga la vietuitoarele si plantele existente in apa.

Daca v-ati convins de efectele devastatoare ale obiceiului de a arunca uleiul alimentar utilizat, il puteti recicla. Iata cateva locatii care se ocupa cu reciclarea uleiului:

MOL Romania

MOL Romania a initiat inca din 2012 un program pentru colectarea uleiului alimentar uzat si, pana in prezent, este singura retea de benzinarii care se ocupa de reciclarea uleiului folosit.

Dupa ce ati colectat uleiul si l-ati depozitat intr-un recipient, va puteti duce intr-una din statiile MOL care se ocupa cu reciclarea uleiului si il predati. Uleiul colectat de MOL Romania de la populatie este predat si intra in gestiunea companiei specializate Conceptoil S.R.L, care asigura transportul si predarea cantitatii colectate la un reciclator autorizat. Procesul de reciclare consta in mai multe etape: uleiul colectat trece printr-un proces de purificare, iar dupa aceasta etapa de eliminare a impuritatilor, lichidul rezultat ajunge la o uzina de productie. Prin prelucrarea uleiului alimentar uzat se produce biocombustibil (componenta bio pentru motorina). Gasiti AICI toate benzinariile unde puteti duce uleiul utilizat

Uleiosul

Uleiosul a pornit ca un proiect social al Asociatiei Social Trading Urban Place (S.T.U.P) in urma cu 3 ani care isi propunea colectarea urbana a uleilui si a grasimilor alimentare de uz casnic.

Uleiosul colecteaza gratuit ulei alimentar uzat, expirat, nonconform, ranced sau grasimi animale, in Bucuresti si Iasi. Colectarea se face cu bicicleta sau cargo bicicleta, insa cantitatea minima pentru care se face o programare este de 4 litri pentru persoanele fizice si 20 de litri pentru persoane juridice. Uleiul colectat este predat unui centru de colectare.

Daca vreti sa predati ulei Uleiosului, trebuie sa completati un formular online unde mentionati cantitatea, adresa si datele de contact, precum si un interval orar in care veti fi gasit acasa pentru a-l preda. Uleiul alimentar folosit poate fi predat si pe Bulevardul Carol nr.53 in Bucuresti, insa trebuie sa sunati in prealabil si sa anuntati. Si in Iasi se poate preda ulei in mai multe locatii. Gasiti aici detalii, program de functionare si numere de telefon.

reciclareulei.ro

reciclareulei.ro este un alt loc unde puteti preda uleiul folosit si, mai mult, primiti bani pentru fiecare kg colectat. Platforma online este operata de compania Stoehr Mineral&Vegeta Oil SRL, una dintre cele mai mari companii de gestionare a deseurilor de grasimi si uleiuri alimentare uzate din Romania. Se adreseaza in special companiilor din industria alimentara si HoReCa, insa puteti si ca persoane fizice sa reciclati uleiul la ei.

Compania a fost infiintata inca din 2005 si are o retea nationala care acopera Capitala, dar si judetele Ilfov, Prahov, Brasov, Dambovita, Vilcea, Dolj, Olt, Arges, Suceava, Bacau, Iasi, Neamt, Vaslui, Vrancea, Buzau, Constanta, Galati, Braila, Focsani, Ialomita, Calarasi, Giugiu, Satu Mare, Craiova, Alba Iulia.

In 2010 a deschis primul centru autorizat care cumpara de la persoane fizice ulei uzat la pretul de pana la 2 lei per kg. Se achita tranzactia numerar pe loc, lunar sau conform intelegerii stabilite, insa exista si posibilitatea de a primi in schimb ulei proaspat. Compania se ocupa si de colectarea uleiului utilizat si livarea noilor produse (minim 100 litri) in maxim 36 de ore sau in regim taxi in caz de urgenta pentru Bucuresti si Ilfov.

Tuco

Este un serviciu similar de colectare a uleiului folosit care se adreseaza atat companiilor, cat si persoanelor fizice. Daca vreti sa predati ulei alimentar uzat in cadrul Tuco, veti primi in schimb detergent universal sau ulei de floarea-soarelui.

Uleiul se poate colecta intr-un recipient de plastic, sticla sau metal pentru ca ulterior este varsat in recipientii Tuco, in momentul predarii, care are loc la domiciliul celui care doneaza uleiul. Primiti 10 litri detergent universal in schimbul a 25 kg ulei alimentar uzat colectat sau 1 litru de ulei de floarea-soarelui pentru 5 kg ulei colectat.

Colectarea la domiciliu se face si in cazul unor cantitati mai mici de 25 de kg ulei alimentar uzat, insa are loc cand agentul Tuco ajunge in zona pentru o alta colectare, spre deosebire de cazul standard (peste 25 kg ulei) cand deplasarea se face in maxim 24 de ore. Gasiti aici mai multe informatii.

Statiile Sigurec din Carrefour

Sigurec este un serviciu modern de colectare a deseurilor, o alternativa de reciclare inteligenta si ecologica. Sigurec foloseste automate de colectare inteligente amplasate in locuri usor accesibile, precum si un serviciu de preluare a deseurilor chiar de la domiciliu, inclusiv pentru electrocasnice.

Desi folosit in special pentru deseuri din plastic, hartie, cutii, doze de aluminiu, sticla, baterii, becuri sau neoane, Sigurec a demarat o campanie si de colectare a uleiului uzat, in locatiile Carrefour.

Uleiul trebui colectat in sticle PET transparente de minim 1 kg ( 0,5l) sau maxim 4 kg (2,5 l), trebuie sa fie curat, fara depuneri de resturi alimentare sau apa. La predarea la statiile Sigurec din parcarile Carrefour, uleiul este cantarit si primesti un voucher valoric ce poate fi folosit ca reduceri la cumparaturi, valoarea unui kg de ulei alimentar folosit fiind de 0,5 lei. Mai multe informatii gasiti aici.

Sursa foto: Mama Belle and the kids//Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri