„Iar a jucat Halep ca o cizma, ne face tara de ras!” „Am luat doar 5 medalii la olimpiada, nu isi mai dau interesul sportivii romani, ca pe vremuri!” „Nu mai vin copiii la sport, stau toti in casa, la calculatoare, si mananca junk food!”. Sunt doar cateva dintre replicile multora dintre noi, specialisti la toate sporturile, atunci cand sportivii romani nu reusesc performantele asteptate de noi. Dar bem o bere-doua si ne trece. Pana data viitoare. Intre timp, „ratatii” pe care ii hulim continua sa munceasca – ore, zile, ani – cu gandul la rezultatele pe care si le-au propus. Iar parintii continua sa isi trimita copiii la sport, in mare parte pe banii lor, pentru ca autoritatile au proiecte mult mai importante de facut...glumesc. In anul 2019, una dintre putinele baze sportive ultamoderne din Romania, unde se pot pregati atat sportivii seniori, care pot reprezenta Romania la jocurile olimpice de anul viitor, cat si generatiile tinere de copii si cadeti, este Complexul Sidney 2000 de la Izvorani. Dar si aici sunt probleme, ca doar si Izvoraniul tot in Romania e: angajati mai putin de jumatate decat ar trebui pentru pentru ca posturile sunt blocate, buget insuficient sau lipsa unui institut de cercetari sportive. Chiar si asa, Mihai Covaliu, Presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, crede ca Romania poate obtine pana la 10 medalii la Jocurile Olimpice de Vara de la Tokyo 2020.


Astazi vom vedea la lucru boxeri, luptatori, gimnaste, scrimeri si, in bazin, pe Robert Glinta, cel mai bun inotator al Romaniei in prezent, primul sportiv roman calificat la competitia olimpica de anul viitor si una dintre sansele noastre la o medalie.

Drumul spre salile de antrenament este pavat cu fotografii ale fostilor campioni olimpici precum Iolanda Balas, Lia Manoliu sau Ana Maria Branza, menite sa ii motiveze pe cei care isi doresc o medalie olimpica. In prima sala, gasim la antrenamente juniorii de la box si lupte, cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani.

„Acesti sportivi reprezinta generatia care ar putea merge la Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024”, explica Mihai Covaliu. De altfel, la Festivalul Olimpic de vara al Tineretului European din 2019, de la Baku, Romania va fi reprezentata de 103 tineri sportivi.

„Nu este adevarat ca nu mai vin copiii la sport, ci, din contra, exista mult interes, insa nu avem infrastructura. De exemplu, ar trebui sa avem un complex de genul acesta in fiecare judet”, adauga Presedintele COSR.

Complexul Olimpic Sidney 2000 a fost realizat cu o investitie de 18 milioane de euro (spre comparatie, Catedrala Mantuirii Neamului va costa peste 100 de milioane de euro) si cuprinde o sala polivalenta, sala de tenis, bazin olimpic de inot, terenuri de tenis in aer liber, sala de gimnastica, stadion, doua hoteluri cu o capacitate de 146 de locuri si doua restaurante cu o capacitate de 300 de locuri. Cu ajutorul acestor dotari, in aceasta baza sportiva se pot antrena zilnic sute de sportivi.

„Suntem in procedura de licitatie pentru construirea unui institut de cercetari sportive pentru ca azi performanta inseamna si stiinta. Este vorba de o noua cladire pentru acest institut, la care vom incepe lucrul in aceasta toamna. Estimam o investitie de circa 1,5 milioane de euro”, explica Covaliu.

Un astfel de institut ii va ajuta pe sportivi si pe antrenorii acestora sa masoare si sa interpreteze cat mai bine parametrii pe care ii obtin la antrenamente, dar si sa caute sa ii imbunatateasca de la o zi la alta. Exact ceea ce face Robert Glinta si echipa sa cu ajutorul unui soft de zeci de mii de euro de care dispune bazinul olimpic de la Izvorani.

„A fost o zi buna de antrenament”, ii spune Robert, abia iesit din bazin, lui Covaliu, care il incurajeaza sa traga si mai tare.

De la bazinul olimpic mergem in sala de gimnastica, sport cu traditie in Romania, dar in cadere libera in ultimii ani. Chiar inainte de intrarea in sala, exista o minge formata din bandajele gimnastelor care au castigat bronzul la proba pe echipe a Jocurilor Olimpice de la Londra 2012, un „talisman” pentru micile gimnaste pe care le gasim in sala. Una dintre ele este Miruna (13 ani), care practica gimnastica de la varsta de 6 ani.

„Vin aici de placere si nu ma plictisesc niciodata. Ma antrenez circa 5-6 ore pe zi, tin dieta si imi doresc sa ajung o mare campioana precum Andreea Raducan”, spune Miruna al carei aparat preferat este barna, urmata indeaproape de sol.

Ultima sala de antrenament pe care o vizitam este si preferata lui Covaliu, cea de scrima, disciplina la care actualul presedinte al COSR are doua medalii olimpice: aur in 2000 si bronz in 2008. Aici o gasim chiar pe sotia lui Covaliu, Irina Draghici Covaliu, fosta scrimera si, in prezent, antrenoare la clubul Dinamo, dar si pe cei doi copii ai acestora – Vlad si Elena, ambii practicanti ai acestui sport.

„Scrima este un sport care dezvolta foarte mult inteligenta copiilor, majoritatea copiilor cu care lucrez avand rezultate foarte bune si la scoala. Dar este si un sport foarte scump, sustinut, in mare parte, de parintii copiilor, care acopera echipamentul si deplasarile acestora la concursuri. De exemplu, un costum de scrima costa in jur de 1300 de euro”, explica Irina Covaliu, in timp ce Mihai arbitreaza o scurta demonstratie de scrima a celor mici.

Obiective si asteptari pentru Tokyo 2020

Pana in prezent doar 4 sporturi s-au calificat la Jocurile Olimpice din 2020: inot - Robert Glinta, saritura in lungime – Florentina Iusco si Alina Rotaru, tir sportiv – Laura Coman si fotbal – echipa U21, dupa 56 de ani de pauza.

„Este foarte greu sa faci estimari si previziuni in sport, dar cred ca vom merge la Tokyo cu circa 100 de sportivi. Disciplinele la care avem cele mai mari sanse de calificare sunt box, lupte, judo, scrima, canotaj, caiac canoe, handbal si gimnastica”, spune Covaliu care adauga ca aceste calificari au inceput in aprilie acest an si se vor termina in aprilie 2020.

In ceea ce priveste medaliile, Presedintele COSR spera la 8-10 urcari pe podium ale sportivilor romani, cele mai mari sanse fiind la natatie, box, lupte, canotaj, scrima, tir, judo si handbal feminin.

„Depinde foarte mult de forma de moment in ziua sau zilele de competitie, de cum trec peste presiunea psihologica, de cum se acomodeaza acolo sau de eventuale accidentari”, mai declara Mihai Covaliu.

La precedentele Jocuri Olimpice de Vara (Rio de Janeiro 2016), sportivii romani au castigat 5 medalii: una de euro - echipa de spada feminin, 1 de argint - tenis de camp, proba de dublu masculin si trei de bronz - haltere masculin, canotaj si lupte.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri