Munti de jur imprejur. Un raulet care curge prin spatele uneia dintre cele sase vile folosite ca unitati de cazare. Balansoare si un foisor de unde poti admira Bucegii si Piatra Craiului in timp ce stai la o limonada cu prietenii. Acesta este decorul care i-a asteptat, la Moeciu de Sus, pe elevii inclusi in acest an in Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei.

Ajuns la cea de-a cincea editie, proiectul sustinut de OMV Petrom urmareste sa aduca in prim plan importanta meseriilor si sa gaseasca solutii pentru a contribui la imbunatatirea invatamantului profesional din Romania.

In acest an, timp de aproximativ o luna, 240 de elevi (impartiti in patru grupe saptamanale a cate 60 de copii), mecanici si electricieni, din scoli profesionale din judetele Arges si Dambovita, au fost pregatiti si sustinuti pentru a avea un viitor personal si profesional cat mai bun.

Am gasit „la lucru”, penultima grupa din 2019, formata din elevi care urmeaza sa devina mecanici. Ghidati si ajutati de organizatori si voluntari, 60 de copii au facut cursuri de dezvoltare personala in prima parte a taberei, pentru ca in ultimele zile sa treaca la treaba – reconditionarea a zeci de scaune rulante care vor fi utilizate de persoane cu dizabilitati, copii si adulti, prin intermediul Fundatiei Motivation.

„Anul acesta, mai mult ca in anii trecuti, am insistat pe aceasta dimensiune de a da mai departe: acesti tineri si-au exersat abilitatile si au muncit pentru cei care au nevoie de ajutor si pe care nu ii sprijina foarte multa lume. S-au conectat la acei oameni, au inteles ca exista pe aceasta lume oameni care au probleme mai mari decat au ei, dand astfel o valoare mult mai mare demersului nostru si muncii lor”, a declarat, pentru Wall-Street, Mona Nicolici, managerul de sustenabilitate al OMV Petrom, unul dintre cei cativa oameni care au demarat si au crezut cu tarie ca se poate construi o tara alternativa, mult mai buna – Tara lui Andrei. Chiar daca nu a putut stat acolo toata luna august, Mona a venit cateva zile in fiecare saptamana pentru a cunoaste toate grupele din acest an.

Nu putem rezolva toate problemele din Romania, dar daca sadim in oameni dorinta de a da mai departe se creeaza efectul de domino.

Florin, mecanicul care vrea sa ajunga Cristiano Ronaldo

Florin este unul dintre elevii prezenti in tabara in aceasta saptamana. Florin trece clasa a zecea, la Liceul Tehnologic Dacia din Pitesti, si isi doreste sa devina mecanic, dar si fotbalist.

„Am ales specializarea aceasta pentru ca imi plac foarte mult masinile, dar si pentru ca tatal meu este si el mecanic auto, iar de cate ori pot merg si il ajut. De un an de zile am inceput mai serios si cu fotbalul. Cristiano Ronaldo este idolul meu – si el provine dintr-o familie saraca si s-a apucat de fotbal cam pe la aceeasi varsta. Deci niciodata nu e prea tarziu daca ai ambitie si talent”, spune Florin.

Elevul a dorit sa participe la Tabara Meseriasilor pentru a invata lucruri noi si pentru a-si face mai multi prieteni. A fost foarte implicat si atent la cursurile de dezvoltare personala, insa cel mai mult i-au placut atelierele practice.

„A fost mai dificil la inceput pentru ca nu stiam cum se fac scaunele, insa cu ajutorul mentorului Gabriel Onofrei, am invatat foarte repede. Am facut deja doua scaune si vreau sa mai fac pentru ca este foarte important sa ajut oameni”, spune tanarul.

O alta tinta pentru Florin este bursa luna in valoarea de 500 de lei: 40 elevi din cei 240 vor primi de la OMV Petrom o bursa lunara pe durata anului scolar 2019-2020.

Alex, mecanicul cu ureche muzicala

Tot clasa a zecea trece si Alex, la Liceul Tehnologic Liviu Rebreanu din comuna Mozaceni, specializarea mecanici. A venit in tabara pentru ca mai multi prieteni, care au fost anii trecuti, i-au spus ca este o experienta foarte placuta si benefica. Pentru ca este foarte priceput, Alex a reusit sa asambleze de unul singur primul scaun rulant.

„Mi-am renovat singur camera – am pus parchet, am indreptat peretii si am varuit, asa ca nu mi-a fost greu sa lucrez singur si aici. Imi doresc sa asamblez cat mai multe scaune rulante pentru ca stiu cat de importante sunt pentru persoanele cu dizabilitati”, spune Alex. Pe langa scoala si ajutorul dat parintilor in gospodarie, Alex mai canta si la taraban.

„Am inceput prin a bate in usi sau in banci. Apoi, in urma cu 6-7 ani, am inceput sa cant la taraban si acum am ajuns sa merg si la nunti cu el pentru a face niste bani in plus”, spune elevul, care, pe timpul liber, mai lucreaza si ca zilier in agricultura pentru a rotunji bugetul familiei.

Nicoleta, fata indragostita de o meserie pentru baieti

Nicoleta este una dintre cele trei fete din clasa a zecea a Liceului Tehnologic Astra din Pitesti.

„In clasa suntem trei fete si 30 de baieti, dar nu ma deranjeaza asta. Am ales sa fac acest liceu pentru ca imi place meseria de mecanic, abia astept orele de practica”, spune tanara.

Nicoleta a venit in tabara pentru a-si mari increderea in ea si a cunoaste si alti elevi de la licee tehnologice. Impreuna cu Maria, pe care a cunoscut-o in Tabara Meseriasilor, a realizat primul scaun rulant din viata ei.

Citeste si:

    „Ne responsabilizeaza foarte tare faptul ca din mana noastra ies niste obiecte care vor fi folosite de oameni cu probleme de sanatate. De aceea, am incercat sa lucram cat de bine am putut”, explica Nicoleta.

    Teodora, voluntarul care a spalat zeci de tricouri

    Nu doar copiii au multe de invatat in Tabara Meseriasilor, ci si voluntari – circa 15 in fiecare saptamana a taberei. Unul dintre voluntari este Teo, o tanara de 18 ani din Bailesti. Teo si-a dorit foarte mult sa ajunga in Tara lui Andrei pentru ca ii place sa ii ajute pe ceilalti.

    „Este minunat sa vezi ca ai o contributie cat de mica la starea de bine a celorlalti. In Bailesti am lucrat pentru o asociatie care se ocupa de copiii cu sindrom Down”, povesteste Teo.

    In Tabara Meseriasilor, Teo a ales sa spele tricourile copiilor.

    „Toata ziua de miercuri am spalat zeci de tricouri, cu mana. A fost o misiune destul de dificila, insa mi-a facut placere sa ii ajut pe copii sa aiba haine curate”, mai spune Teo, care mai trebuie sa ii trezeasca pe copii, sa aiba grija ca acestia isi fac sarcinile si sa mearga la culcare la ora stabilita.

    Citeste si:

      La finalul taberei, copiii si voluntarii au beneficiat de prezenta lui Ciprian Lupu, singurul pilot de raliu in scaun rulant din Romania. Sportivul le-a spus tinerilor ca nimic nu este imposibil, atata timp cat isi doresc acel lucru.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Roxana Grosu
      Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Social »



      Setari Cookie-uri