In situatia in care se vorbeste din ce in ce mai mult despre preventie si ultimele studii arata ca 31% din populatia Romaniei nu a fost deloc la medic, in ultimul an, sectorul privat se lupta sa dezvolte sistemul medical din Romania promovand educatia medicala. Am stat de vorba cu Tarek Nazer, medic ortoped, care a vorbit despre rolul culturii medicale intr-o societate, despre puterea de ajutor a internetului dar si despre avantajele pietei din Romania fata de strainatate.

Dupa o perioada de practica de 5 ani in Marea Britanie, cu toate ca avea posibilitatea de a ramane acolo, Tarek Nazer s-a intors in tara. "Nu am vrut sa plec de tot fara sa incerc sa fac ceva in Romania", povesteste medicul. Intors in Romania, a lucrat la un spital de stat, unde s-a lovit de un sistem subdezvoltat si fara resurse. Atunci a decis sa isi deschida propria clinica de ortopedie medicala, Clinica Masaya, care acum are aproape 2 ani si ingrijeste in jur de 400 de pacienti pe luna.

“Peste tot in lume se cauta spitalele de specialitate, pentru ca serviciile devin mult mai focusate pe ceea ce vrea pacientul. Mi-am dorit sa am domenii conexe ortopediei, de aceea am inclus specialitati precum reumatologie, neurologie, ortopedie, cardiologie. Am adaugat si partea de nutritie si am investit in aparatura de remodelare corporala si pierderea greutatii. Am incercat sa fac un circuit inchis pentru pacient, ca acesta sa nu fie nevoit sa mearga in diferite locuri”, explica dr. Tarek Nazer.

Medicul ortoped a incercat sa investeasca in aparatura performanta, pentru a avea o certitudine de diagnostic foarte buna si sa ajute pacientii. Spune ca in Romania nu exista o cultura in acest sens, iar oamenii nu constientizeaza cat de mult conteaza aparatura medicala pentru un diagnostic bun.

Uneori, pacientii risca sa faca un RMN de doua ori, pentru ca nu au intrebat la inceput unde sa il faca si aleg o clinica unde au gasit mai ieftin ca pret dar mai slab ca si calitate

Fata de anul trecut, cifra de afaceri a fost dublata, “datorita faptului ca oamenii aleg sa mearga spre privat si incep sa inteleaga ca aici se fac investitii in aparatura pentru ca pacientii sa aiba rezultate cat mai bune".

Cu privire la planurile de viitor, medicul ortoped spera sa ajunga sa deschida un centru medical mult mai mare care sa asigure si partea de interventii chirurgicale. "Este greu sa obtii lucrul acesta intr-un an pentru ca doar demersul pentru autorizatii dureaza mai mult de atat. Acesta este planul pe 5 ani. Ceea ce ne dorim este sa oferim pacientului un ansamblu intreg de tratament, de la consultatie, la interventie chirurgicala si pana la sfarsitul recuperarii".

A durat foarte mult pana cand a deschis aceasta clinica, pentru ca legislatia impune multe criterii si restrictii: accesul la clinica, dimensiunea scarii, dimensiunea liftului, fiecare cabinet trebuie sa aiba minimum o fereastra, etc. Toate acestea au ingreunat gasirea locatiei. Atunci cand vorbim de un spital, restrictiile sunt si mai mari, atrage atentia medicul ortoped.

Serviciile medicale, mai ieftine de patru ori in Romania

La Clinica Masaya vin si pacienti din strainatate, multi dintre acestia fiind romani care lucreaza in afara. De asemenea, sunt si straini care vin la clinica, persoane care au auzit de la prieteni de clinica sau antreprenori care au decis sa isi deschida afaceri in tara.

Tratamentul in Romania are un pret mai bun decat in alte state, comparativ cu Europa. “Calitatea este la un nivel destul de inalt, iar pretul este accesibil. Pentru o interventie la genunchi, un pacient plateste 12.000 de lei in Marea Britanie, in Romania fiind vorba de o suma de 3.000-3.500 de lei”.

In afara pacientilor care vin din strainatate, exista si romani care vin din jurul Bucurestiului si nu numai (Oradea, Timisoara, Cluj), atrasi de faptul ca la Clinica Masaya se folosesc tehnici minim invazive. Din acest motiv, Dr. Tarek Nazer a hotarat sa porneasca intr-un tur prin tara, unde sa mearga in diferite orase pentru a oferi consultatii si servicii medicale. Printre locatiile alese se numara Galati, Brasov si Timisoara.

“Discutam despre acest plan de aproximativ sase luni. Din pacate in Romania pentru orice activitate medicala dureaza pana obtii toate aprobarile necesare si pana gasesti locatiile potrivite. Intreaga organizare a durat sase luni, insa acum pornim la drum si speram sa fie un proiect din ce in ce mai extins si de lunga durata”, explica medicul. "Am reusit sa facem o colaborare cu o clinica care deja are toate resursele necesare, noi venim doar cu echipamente, dar ei au deja cabinete si autorizatii. Pentru celelalte orase suntem in cautare de parteneri", spune medicul.

"Internetul ajuta, dar sa avem grija ce si de unde citim. Multi vin cu gandul ca au cancer"

In viziunea medicului ortoped, pacientul roman incepe sa fie din ce in ce mai informat si educat. “Am vazut o imbunatatire in cultura medicala a romanilor in ultimii 5 ani, una foarte mare. Aici vorbim despre social-media, internet, Youtube, de toate resursele care ofera informatii medicale. Oamenii nu sunt atrasi numai de subiecte mondene, ci si de tehnologie, sanatate, cauta informatii inainte sa ajunga la medic. Bineinteles ca apar si erori, pentru ca multi vin cu gandul ca au cancer”, povesteste Dr. Tarek.

Cu toate acestea, medicul sustine informarea de pe internet, dar doar dupa ce pacientul a aflat ce diagnostic are si vrea sa citeasca mai multe detalii, mai ales daca este vorba de site-uri medicale specializate.

Care sunt cele mai comune probleme de sanatate?

Cele mai mari probleme sunt legate de artroza (distrugerea cartilagiului) la varsta a doua si a treia, sustine medicul, care povesteste ca intalneste cazuri avansate si din cauza faptului ca romanii au tendinta de a neglija durerea. Tendinta generala este de a apela la medicamente, cu toate ca sistemul de alarma al organismului este durerea, care incearca sa ne atentioneze ca exista o problema in locul respectiv. “Noi cautam sa tratam cauza problemei si nu simptomele, pentru ca simptomele pot fi mascate cu diferite tratamente, insa daca nu tratezi cauza, cu siguranta ea va avansa. Daca apelam la inceput la serviciile medicale, evitam sa ajungem la operatie”, atrage atentia medicul ortoped.

Daca vorbim de tineri, cele mai comune probleme sunt traumatismele sportive, rupturile de ligament si entorsele. Tratamentul acestor probeleme de sanatate este mai usor, pentru ca durerea este mai mare si pacientul este obligat sa mearga la medic.

Marea Britanie vs Romania: In ce sector stau romanii mai bine

Fata de acum cinci ani, pacientii au inceput sa vina mult mai repede la medic. Cultura medicala ajuta foarte mult, este de parere Dr. Tarek Nazer, si de aceea a creat un site in care explica pacientilor despre afectiunile ortopedice, publica articole si filmulete despre diferite probleme. “Am incercat sa folosesc toate resursele sa ajung cu o informatie potrivita / corecta pentru fiecare pacient. Multi se tem sa ajunga la medic de frica unei operatii, asa ca vreau sa le explic ca medicina a avansat si o problema se poate trata si fara interventie chirurgicala”, povesteste medicul.

Pe partea de consultatii, Romania sta mai bine comparativ cu alte tari. "Spre deosebire de romani, cei din afara veneau la medic pentru orice problema/durere. Bineinteles, suprasolicitau sistemul medical si exista o perioada de asteptare mult mai mare decat in Romania, contrar parerilor generale. Pana te vedea medicul specialist, putea exista o perioada de 3 luni, daca era vorba de cazuri cronice. Unde in Romania nu se intampla lucrul asta, ai acces mult mai rapid la consultatii”.

In afara de aparatura, un serviciu medical reusit este legat si de calitatea oamenilor si pregatirea acestora. Din pacate, spune medicul, in Romania nu exista ideea de a investi in tine si medicii aleg sa invete local, acolo unde au acces.

La polul opus, medicii din Marea Britanie sunt mult mai deschisi in acest sens si merg obligatoriu in fiecare an la doua cursuri si la doua intalniri internationale gen congres. “Asta e marea diferenta, in afara oamenii investesc in ei si in informatiile lor, in Romania inca nu am ajuns sa investim in noi. Am inceput sa investim in aparate, dar inca nu am ajuns sa investim in noi si asta trebuie sa implementam in tara”, precizeaza medicul.

Cele mai mari provocari pentru un medic ortoped?

Printre cele mai mari provocari se numara reticenta romanilor la nou. “A fost foarte greu la inceput, pentru ca oamenii nu intelegeau ca exista metode alternative, metode regenerative, minim invazive de tratament. Nu isi puteau explica cum acelasi diagnostic putea fi tratat si minim invaziv, cu recuperare mult mai rapida, dar si prin metode clasice. Avand in vedere ca tratamentul clasic este mai vechi, era mai cunoscut si mai familiar pentru pacienti, care ramaneau reci la noile inovatii”, isi aminteste Dr. Tarek.

In afara de reticenta romanilor, Dr. Tarek Nazer s-a confruntat si cu birocratia excesiva cu care statul roman a ales sa isi impovareze antreprenorii. “Dureaza foarte mult pana faci un proiect, am foarte multe idei pe care vreau sa le pun in lucru, dar ma opreste birocratia si timpul indelungat de asteptare. Sunt limitat la ceea ce pot sa fac si nu la ceea ce vreau sa fac”.

Ce sa imbunatatim?

"Trebuie sa incepem sa deosebim un serviciu bun de un serviciu clasic, asta este cel mai important de facut la momentul actual. In ceea ce priveste sanatatea, romanii aleg ceea ce este mai accesibil, la un pret mai ieftin si nu se gandesc la calitate. Trebuie sa fim atenti la importanta unui serviciu corect si sa punem accentul pe metodele de tratament minim invazive. Asta o sa fie viitorul, asta face ca oamenii sa se recupereze mult mai repede, sa scape de teama de operatie. Daca punem accent pe lucrul acesta cred ca in 5 ani o sa fie mult mai bun domeniul medical in Romania. Oricum vedem o crestere a domeniului privat in ultima perioada datorita faptului ca oamenii au inteles ca in medicina privata exista o investitie", a conchis medicul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri