”Numarul deceselor in urma unei afectiuni pulmonare misterioase asociate utilizarii tigaretelor electronice in Statele Unite a crescut la 47, a anuntat joi Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC).

Agentia americana din domeniul sanatatii a spus ca victimele provin din 25 de state americane si au varste cuprinse intre 17 si 75 de ani. CDC a confirmat existenta a 2.290 de cazuri de afectiuni pulmonare asociat cu utilizarea tigaretelor electronice, o practica denumita ''vaping'', potrivit Agerpres.

Presedintele Donald Trump a anuntat ca intentioneaza sa creasca varsta minima pentru achizitionarea tigaretelor electronice dupa cresterea numarului deceselor cauzate de afectiuni pulmonare. CDC a precizat recent ca a descoperit acetat de vitamina E in toate probele de lichid prelevate din plamanii a 29 de pacienti din 10 state.

Asociatia Industriei de Vaping din Romania (AIV): Imbolnavirile din State nu au fost cauzate de produsele legale de vapat

Asociatia Industriei de Vaping din Romania precizeaza ca ultimele concluzii ale Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA (CDC) cu privire la cazurile de imbolnavire in lant din SUA au fost atribuite in mod eronat vapatului.

Incepand cu 8 noiembrie, CDC a modificat avertismentul de folosire al tuturor produselor legale de vapat, existent pana atunci in anunturile sale, reducandu-l strict la produsele care contin tetrahidrocannabinol (sau THC, o componenta psihoactiva a plantei de marijuana), decizia fiind luata ca urmare a rezultatelor testelor toxicologice care au aratat ca acetatul de vitamina E, folosit deseori ca si aditiv in e-lichidele care contin THC, a fost prezent in toate probele luate unui grup de 29 de pacienti cuprins in investigatii.

In conditiile in care acetatul de vitamina E nu este prezent in produsele legale de vapat, CDC nu mai considera ca aceste produse prezinta un pericol pentru consumatorii adulti, se precizeaza in comunicatul citat.

CDC era ultima institutie de sanatate implicata in investigarea cazurilor din SUA care a mentinut un avertisment generalizat la adresa folosirii produselor legale de vapat. Cealalta mare institutie americana implicata in aceste cazuri, Agentia Alimentelor si Medicamentelor din SUA (FDA) a renuntat la acest avertisment general, inlocuindu-l cu unul limitat strict la produsele care contin THC inca din septembrie”, arata sursa citata.

”De asemenea, este de remarcat faptul ca urme de THC si acetat de vitamina E au fost gasite si in probele a trei pacienti care au pretins ca nu au consumat THC. Acest lucru ne arata ca ingrijorarile referitoare la faptul ca nu toti bolnavii ar fi consumat THC sunt nefondate. Devine tot mai evident ca, in ciuda afirmatiilor anumitor personalitati din Romania, manate de dorinta de a demonstra cu orice pret ca produsele de vapat ar fi la fel de nocive ca tigarile, nu exista victime ale „tigarii electronice”, ci victime ale drogurilor ilegale de strada. Asa cum seringile nu sunt responsabile pentru abuzul de droguri, este absurda invinuirea vapatului pentru bolile pulmonare ale unor persoane care folosesc substante interzise”, sustine Cipri Boboi, Presedinte si Co-fondator al Asociatiei Industriei de Vaping.

Acesta precizeaza ca toate concluziile CDC arata ca nu produsele de vaping legale, cumparate din magazine, precum tigarile electronice, vaporizatoarele, produsele cu tutun incalzit sau altele au cauzat recentele imbolnavirile din SUA, ci extractul de marijuana procurat de pe piata neagra, pe care utilizatorii l-au pus in aceste dispozitive.

Care este situatia din Romania?

CDC indeamna consumatorii sa evite sa cumpere produse de vapat de pe piata neagra si sa nu utilizeze lichid THC, sa modifice sau sa adauge substante la produsele cumparate din magazine.

In ceea ce priveste situatia din Romania, lichidele cu nicotina pentru vaping sunt clar legiferate pe piata sub legislatia Europeana TPD2. Punerea lor pe piata poate fi facuta doar dupa o notificare de 6 luni in prealabil, timp in care producatorul are obligatia de a furniza autoritatilor buletine de analiza toxicologica. Totodata, AIV sustine consumul de lichide achizitionate din magazine fizice autorizate sau online aflate pe teritoriul Romaniei, strict de catre fumatorii adulti.

”Institutiile de reglementare din Romania trebuie sa bazeze deciziile de reglementare cruciale pentru sanatatea fumatorilor si lupta impotriva fumatului pe adevarul stiintific, iar concluziile anchetei CDC vin sa reconfirme faptul ca aceste produse sunt sigure”, se mai precizeaza in comunicat.

Sursa foto: Oleggg / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri