România a cucerit medaliile de argint în proba de dublu rame masculin, joi, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, prin Marius Cozmiuc şi Ciprian Tudosă.

Românii au fost cronometraţi cu timpul de 6 min 16 sec 58/100, fiind devansaţi de fraţii croaţi Martin şi Valent Sinkovic, 6 min 15 sec 29/100, care au condus cursa de la un capăt la altul. Croaţii, campioni olimpici în 2016 la dublu vâsle, au două titluri mondiale la dublu rame, în 2018 şi 2019.

Cozmiuc şi Tudosă au început mai slab cursa şi la 500 de metri erau pe ultimul loc, după care au început treptat-treptat să avanseze, au ajuns pe locul al treilea, iar la ultimele două puncte de control se aflau pe locul secund.

De remarcat că românii au reuşit în semifinale cel mai bun timp al probei la Tokyo, 6 min 13 sec 51/100.

Medaliile de bronz au revenit danezilor Frederic Vystavel şi Joachim Sutton (6:19.88).

Cozmiuc şi Tudosă sunt vicecampioni mondiali în 2018 la Plovdiv şi campioni europeni la Poznan, în 2020.

România a obţinut astfel a patra medalie la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi a treia la canotaj, una de aur (dublu vâsle feminin - Ancuţa Bondar, Simona Radiş) şi trei de argint (Ana-Maria Popescu - spadă feminin, Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari - patru rame masculin, Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă - dublu rame masculin).

România are acum un bilanţ olimpic de 20 de medalii de aur, 12 de argint şi 9 de bronz.

România nu mai luase o medalie olimpică în această probă din 1988, când Dănuţ Dobre şi Dragoş Neagu câştigau argintul la Seul. Singurul titlu olimpic la dublu rame masculin a fost obţinut în 1984, la Los Angeles, de Petru Iosub şi Valer Toma.

Tot joi, la Sea Forest Waterway, e programată finala feminină de la dublu vâsle feminin - categorie uşoară, în care vor lua startul Ionela Cozmiuc şi Gianina Beleagă (04:10).

Clasament final
1. Croaţia (Martin Sinkovic, Valent Sinkovic) 6:15.29
2. România (Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosa) 6:16.58
3. Danemarca (Frederic Vystavel, Joachim Sutton) 6:19.88
4. Canada (Kai Langerfeld, Conlin McCabe) 6:20.43
5. Serbia (Martin Mackovic, Milos Vasic) 6:22.34
6. Spania (Jaime Canalejo Pazos, Javier Garcia Ordonez) 6:25.25

Ciprian Tudosă: Știam de când am ajuns aici că nu o să plec cu mâna goală

Canotorul Ciprian Tudosă, medaliat cu argint în barca de dublu rame, alături de Marius Cozmiuc, a declarat după festivitatea de premiere că încă de când a ajuns la Tokyo ştia că o să câştige o medalie la Jocurile Olimpice.

''Este o senzaţie la care până acum doar visam, ştim de când am ajuns aici că nu o să plec cu mâna goală de la acest concurs. A venit şi ziua în care port la gât această medalie. Sunt foarte fericit că această medalie, chiar dacă ne doream foarte mult aurul, dar astăzi Croaţia a fost mai puternică. Nu ştiu dacă ar trebui să iau în considerare doar acest ciclu olimpic, dar eu consider că fiecare experienţă, fiecare concurs prin care am trecut m-au ajutat să devin mai puternic şi m-au ajutat să devin în această zi vicecampion olimpic'', a declarat Ciprian Tudosă pentru AGERPRES.

Tudosă a povestit că pe podiumul de premiere timpul s-a dilatat parcă şi a rememorat toate momentele care l-au ajutat să ajungă la Tokyo şi să câştige medalia de argint: ''Poate că la televizor pare că festivitatea de premiere este foarte scurtă, totul durează foarte puţin, dar pentru mine a părut o eternitate momentul de pe podium. Şi efectiv îmi treceau prin faţa ochilor toate antrenamentele, toate momentele grele prin care am trecut, toţi paşii pe care i-a trebuit să-i fac pentru a ajunge la această medalie''

Înainte de finală, Ciprian Tudosă a dezvăluit că nu au fost nevoie de cuvinte mobilizatoare, pentru că se înţelege foarte bine cu colegul său şi au dat totul în cursă: ''Atuul meu şi al lui Marius este că ne simţim foarte bine unul pe celălalt şi nu trebuie să mai discutăm între noi, fiecare ştie ce are de făcut, capul în barcă, avem încredere unul în celălalt că vom da maximul şi asta s-a întâmplat. Sunt foarte mulţumit de acest rezultat pentru că până acum erau concursuri la care nu reuşeam să face cursele pe care ni le doream, să dăm maximul. Dar la această olimpiadă, de la prima cursă, în calificări şi semifinale până în finală am făcut cursele care trebuiau făcute de la început până în final. În finală a fost o cursă foarte rapidă şi mă bucur foarte mult că am făcut o cursă aşa cum ne-am dorit noi. Suntem foarte mulţumiţi de curse şi atât s-a putut în momentul de faţă''.

Marius Cozmiuc a adăugat că a fost foarte mulţumit de cursa făcută în finală şi perseverenţa sa a dat roade şi a câştigat o medalie la a treia participare olimpică: ''A fost o cursă excepţională, mie mi-a plăcut foarte mult. Am reuşit să menţinem viteza cât mai bine şi tot s-o creştem de la lovitură la lovitură, dar fraţii Sinkovic s-au ţinut destul de bine înaintea noastră, ne-au ţinut aşa să zic aşa la control, dar în final s-a terminat cu bine. Până acum ne calificam cu greu, dar nu aveam nicio şansă la finala A şi uitaţi acum că cu muncă am intrat în finală şi am obţinut şi medalia. Să nu cedezi niciodată, să lupţi pentru visul tău tot timpul şi fără regrete''.

Cozmiuc şi Tudosă sunt vicecampioni mondiali în 2018 la Plovdiv şi campioni europeni la Poznan, în 2020. Este prima medalie a unui echipaj masculin la dublu rame din 1998, la Seul, când Dănuţ Dobre şi Dragoş Nicolae au cucerit tot argintul.

România a obţinut astfel a patra medalie la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi a treia la canotaj, una de aur (dublu vâsle feminin - Ancuţa Bondar, Simona Radiş) şi trei de argint (Ana-Maria Popescu - spadă feminin, Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari - patru rame masculin, Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă - dublu rame masculin).

Sursa foto: Comitetul Olimpic și Sportiv Roman / Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri