Guvernul a aprobat reglementările pe baza cărora Ministerul Dezvoltării va oferi autorităţilor publice locale subvenţie pentru plata facturilor de termoficare.

Până la epuizarea bugetului iniţial, de 400 de milioane de lei, destinat subvenţiilor pentru termoficare, ministerul va continua să acorde sprijin pentru facturile pentru lunile ianuarie şi februarie ale anului în curs, dar, suplimentar, la cererea autorităţilor locale, va putea acorda şi fonduri în plus, conform Agerpres.ro.

"În baza reglementărilor în vigoare până acum, ministerul avea posibilitatea să ofere o subvenţie autorităţilor locale pe raza cărora funcţionează sisteme de termoficare pe bază de gaz, în limita a 50% din valoarea facturii care depăşea preţul plafonat", precizează ministerul.

Modificarea adoptată luni prevede posibilitatea acordării unui sprijin suplimentar de cel mult două ori subvenţia iniţială, pentru facturile din lunile ianuarie şi februarie 2022, şi includerea autorităţilor locale care au sisteme de termoficare pe bază de păcură, a explicat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

"Obiectivul Ministerului Dezvoltării este să asigurăm funcţionarea sistemelor de termoficare în sezonul rece. Am înţeles că aceste facturi ridicate sunt o povară pentru bugetele locale. Astfel, prioritatea rămâne acordarea sprijinului iniţial, de 50%, dar, dacă bugetul ne permite şi dacă autorităţile locale ne trimit cerere în acest sens, vom oferi un sprijin mai mare pentru lunile care au rămas din această iarnă, pentru a compensa cheltuielile de până acum ale autorităţilor locale", a subliniat ministrul Dezvoltării.

Totodată, actul normativ adoptat luni prevede posibilitatea ca autorităţile publice locale, până la epuizarea bugetului, să utilizeze excedentele bugetare pentru a asigura fondurile necesare în vederea furnizării energiei termice în sezonul rece 2021-2022.

"În complementar faţă de sistemul de compensare care astăzi există prin legea 259/2021 şi care se desfăşoară tot din bugetul Ministerului Dezvoltării, acum se creează o nouă formă de sprijin pentru UAT-urile înscrise în acest program de subvenţionare, astfel încât pe lângă această subvenţionare care există astăzi - şi anume subvenţionarea cu 50% a diferenţei dintre preţul de achiziţie al gazelor naturale şi preţul plafonat al gazelor naturale, de 0,250 lei/kWh; deci acordam până acum o compensaţie de 50% pe diferenţa de preţ - pentru lunile ianuarie şi februarie, prin această OUG, există posibilitatea alocării încă a unei sume egale cu maxim dublul sumei compensării", a precizat Cseke, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

El a menţionat că, în baza mecanismului actual, a fost achitată o sumă de 61 de milioane de lei pentru 16 UAT-uri din întreaga ţară, în vederea compensării a cel puţin 50% din diferenţa de preţ.

"Săptămâna aceasta preconizăm, miercuri - joi, cel târziu, să plătim încă 32 de milioane. Sistemul se desfăşoară pe baza facturilor prezentate de către primării şi asumării de către autorităţile locale a sumei care necesită a fi compensată, acea 50%. Pe acest nou mecanism va exista posibilitatea ca pe lunile ianuarie şi februarie, pe lângă acest sistem clasic, să acordăm sume în plus pentru UAT-uri, pentru a depăşi aceste dificultăţi. Ministerul va analiza în fiecare lună, periodic, bugetul aflat la dispoziţie. Avem prin legea bugetului de stat 400 de milioane de lei în bugetul ministerului, din care această nouă măsură o preconizăm la 170 de milioane de lei", a spus el.

Cseke Attila a arătat că este important ca nouă formă de sprijin guvernamental să se regăsească în factura emisă cetăţenilor.

"Astăzi, în minister, avem pentru compensarea pentru luna ianuarie, de la municipiul Arad, o sumă de compensat care reprezintă 50% din acea diferenţă de 6,19 milioane de lei. Prin acest nou mecanism există posibilitatea alocării, pe lângă aceşti 6,19 milioane de lei, a încă 12,38 de milioane de lei. Municipiul Focşani - 1,7 milioane. Mai există posiblitatea alocării de încă 3,4 milioane de lei", a exemplificat el.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri