Germania a dat undă verde aderării României la Schengen, care ar fi trebuit să aibă loc acum mai bine de un deceniu. De ce este însă intrarea în Schengen atât de importantă? Ce avantaje ar avea pentru noi?

La 29 august 2022, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că România, alături de Bulgaria și Croația, îndeplinește criteriile de aderare la spaţiul Schengen. "Schengen este una din cele mai mari realizări ale Uniunii Europene şi trebuie să o protejăm şi să o dezvoltăm. Asta înseamnă, de altfel, închiderea golurilor rămase" spune el, arătând că cele trei state îndeplinesc toate cerinţele tehnice pentru calitatea de membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen.

Ce înseamnă spațiul Schengen

Normele Schengen elimină controalele la frontierele interne, armonizând și consolidând în același timp protecția frontierelor externe ale zonei. După intrarea în spațiul Schengen, oamenii pot călători dintr-un stat membru în altul fără a fi supuși controalelor la frontieră (ca regulă generală). Autoritățile naționale competente pot, totuși, să verifice persoanele fizice la frontierele interne sau în apropierea acestora, în cazul în care informații din cadrul poliției justifică temporar intensificarea supravegherii.

Citește și: Mai intră România în spațiul Schengen? Ce spune Klaus Iohannis

Schengen include și o politică comună în domeniul vizelor pentru sejururi scurte în cazul cetățenilor din afara UE și ajută statele participante să își unească forțele în lupta împotriva criminalității, cu ajutorul cooperării polițienești și judiciare.

Ce avantaje ar avea turiștii români dacă am intra în Schengen

Dacă am intra în spațiul Schengen ar dispărea, de pildă, timpii de așteptare din punctele de trecere a frontierei terestre cu Ungaria și Bulgaria, atât pentru turiștii cât și pentru transportatorii români.

Pe aeroporturi ar fi eliminat controlul de frontieră pentru zborurile către sau dinspre destinații din spațiul Schengen, iar deplasările către/din aceste destinații se vor desfășura ca un zbor intern în România, deci tot fără control de frontieră

Ce avantaje ar avea mediul de afaceri din România dacă am intra în Schengen

Intrarea în spațiul Schengen va aduce avantaje în mediul de afaceri, mai ales pentru transportatori, prin eliminarea timpilor mari de așteptare la frontierele terestre și a procedurilor birocratice. Mărfurile vor circula mult mai rapid din și în România - și la costuri reduse semnificativ.

Totuși, controalele la frontierele interne Schengen pot fi introduse pentru o perioadă limitată în timp din motive de ordine publica sau securitate nationala, decizie ce este luată la nivelul fiecărui stat membru Schengen.

Ce țări sunt în spațiul Schengen

În prezent, spațiul Schengen include 26 de țări: 22 țări din Uniunea Europeană – Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia,Țările de Jos, Ungaria – și 4 țări din afara Uniunii Europene – Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.

Map of the Schengen Area

De ce a durat atât de mult aderarea României la Schengen

România a semnat acordul de intrare în zona Schengen la 1 ianuarie 2007, odată cu cel de aderare la Uniunea Europeană. Ar fi trebuit să intrăm în 2011, dar în 2021, Franţa şi Germania au cerut oficial amânarea aderării Bulgariei şi României la Spaţiul Schengen, susţinând că această aderare ar fi "prematură" din cauza unor "carenţe", care au legătură cu securitatea şi justiţia, cu corupţia şi criminalitatea organizată.

În cadrul Reuniunii Consiliului JAI din 20 septembrie 2011 s-a amânat punerea pe ordinea de zi a aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen în două etape, pentru a se evita votul împotrivă din partea Olandei şi Finlandei.

În 11 decembrie 2018, plenul Parlamentului European a adoptat, cu 514 de voturi pentru, 107 împotrivă şi 38 de abţineri, o rezoluţie prin care solicita admiterea imediată a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.

Citește și: Coruptia PSD blocheaza accesul Romaniei in Schengen

La 7 iulie 2021, Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson cerea primirea Bulgariei, Croaţiei şi României în spaţiul Schengen, adăugând că ar trebui adoptate măsuri împotriva ţărilor care încalcă regulile şi impun în mod nejustificat controale frontaliere.

În 24 mai 2022, Comisia Europeană a cerut din nou admiterea României şi Bulgariei în Schengen, după ce au îndeplinit criteriile de aderare, conform Raportului privind starea spaţiului Schengen pentru 2022.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri