Doar gândul că ai putea să fii parte dintr-un cutremur cu magnitudine foarte mare este ceva care ne înspăimântă înainte de toate mai mult decât seismul în sine. Cum ar fi, însă să poți să știi de dinainte că urmează un cutremur?

Acest lucru este posibil datorită unei funcții anunțate de Google încă din 2020, numită Android Earthquake Alerts System, un sistem de avertizare pentru cutremure, care include şi indicaţii legate de cum trebuie procedat pentru ca persoanele să se poată adăposti eficient.

Concret, funcția a fost dezvoltată în colaborare cu ShakeAlert, un sistem de avertizare a cutremurelor din Statele Unite, dezvoltat și operat de către United States Geological Survey.

Acesta nu ar putea funcționa însă fără accelerometrele instalate în majoritatea smaprtphone-urilor, practic un senzor electronic care măsoară accelerația pe baza inerției corpurilor.

Acceleratoarele sunt de mai multe tipuri, fie cu o singură axă, fie cu mai multe, fiind capabile să detecteze atât magnitudinea, cât și direcția accelerației înregistrate.

De asemenea, acestea sunt capabile sa detecteze orientarea, coordonarea accelerației, vibrațiilor, șocurilor, căderii etc.

Această componentă sensibilă pe toate axele la accelerația gravitațională are la bază o structură mobilă de siliciu care se deplasează în interiorul telefonului.

Cât despre felul în care sistemul înțelege diferența între un cutremur și alte potențiale mișcări cu care ar putea confunda un cutremur, aceasta se face cu ajutorul crowdsourcing-ului.

Concret, prin faptul că sunt atât de multe telefoane Android în lume, este imposibil ca în preajma epicentrului sau chiar în centrul său să nu fie câteva mii sau chiar zeci de mii care vor începe să raporteze simultan o astfel de mișcare, informația fiind preluată apoi de serverele Google, care lansează avertizarea.

Sursa foto: Shutterstock / Varunyuuu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri