Raed Arafat a oferit câteva declarații cu privire la eventualitatea unui blackout, adică a unei pene majore de curent în România, așa cum s-a întâmplat în Ucraina sau în Republica Moldova. Șeful DSU susține că deși este puțin probabil ca un astfel de scenariu să aibă loc în țara noastră, este indicat ca românii să fie pregătiți pentru orice tip de context.

Blackout în România, un scenariu luat în calcul, deși puțin probabil. Cum ar trebui să se pregătească românii

Raed Arafat, șeful DSU a transmis câteva declarații cu privire la eventualitatea unui blackout în România. Oficialul transmite că „este foarte puțin probabil un eventual blackout, dar trebuie să fim pregătiți”. Așadar, e un scenariu puțin probabil, dar care trebuie luat în considerare.

Raed Arafat blackoutSursa foto: Agerpres

Vorbim de cultura de a fi pregătit. Eu cred că, după cum am zis și ieri, probabiliutatea e mică, riscul nu e la fel de mare pentru România pentru că există capabilități”, a precizat Raed Arafat, șeful DSU.

Sfaturi pentru români, în caz de blackout

În eventualitatea unei pene majore de curent, românii trebuie să aibă deja în casă:

  • Alimente neperisabile (conserve, mâncare ambalata care are un termen mai lung de valabilitate si care poate fi mâncată imediat)
  • Apă pentru consum propriu, nu pentru igienă. Raed Arafat recomandă 2 sau chiar 4 litri de apă de persoană
  • Medicamente (medicamente specifice pentru fiecare persoană, acolo unde există anumite afecțiuni, dar și medicamente în caz de urgență, pentru dureri punctuale)
  • O sumă de bani cash, dar, atenție, o sumă mică, menită să ajungă pentru câteva ore sau zile și „doar pentru chestiuni de necesitate”, după cum transmite Raed Arafat.

DSU anunță verificări în următoarea perioadă

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a mai transmis că în următoarea perioadă vor fi efectuate verificări în instituţiile care fac parte din infrastructura critică pentru a vedea dacă acestea sunt dotate cu generatoare de curent şi rezervoare de apă - în cazul spitalelor, esenţiale în cazul în care au loc întreruperi la energie electrică.

"Pentru infrastructura critică, aşa cum este definită, trebuie să ai astfel de generatoare. Nu poţi să fi o instituţie clasificată ca fiind esenţială şi să nu ai redundanţa pe partea de curent şi nu numai. Există obligaţia să ai un rezervor de apă care să-ţi asigure alimentarea dacă se întrerupe furnizarea apei pe o perioadă de timp. Spitalele trebuie să aibă şi rezervoare de apă. Eu, din ce ştiu, toate spitalele judeţene şi cele mari au aşa ceva. Noi am avut o discuţie la departament şi o să avem astăzi o discuţie cu colegii de la IGSU. În primul rând, verificarea trebuie să o facă fiecare instituţie în parte, să-şi verifice resursele şi asta e o chestiune periodică. Verificarea se face permanent de către instituţii, dar în următoarea perioadă vom avea şi verificări să fim siguri că toată lumea a înţeles mesajul că trebuie să aibă acest sisteme funcţionale", a precizat Arafat, la o conferinţă de presă organizată cu ocazia împlinirii a 10 ani de colaborare dintre Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), E.ON România şi Delgaz Grid, în cadrul parteneriatului "Împreună pentru siguranţă".

El a adăugat că şi benzinăriile ar trebui să fie dotate cu astfel de generatoare şi nu a exclus posibilitatea ca, pe viitor, acestea să fie obligate prin lege să le deţină.

"Benzinăriile nu au generatoare, acum am înţeles că unele dintre ele au instalat generatoare. Dacă tu ca benzinărie nu ai generator, se întrerupe curentul, tu nu poţi livra combustibil maşinilor, inclusiv ambulanţelor, maşinilor de pompieri şi maşinilor de poliţie. Şi atunci este normal ca o benzinărie să aibă un generator care, minim, să opereze o parte din motopompele lor, să poată alimenta. Eu cred că în viitor trebuie să avem şi o formă de obligare la autorizare la înfiinţare să aibă un generator ale cărui cost este infim", a spus Arafat.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri