ANRE a prezentat, așa cum anunțase, un model de declarație pe proprie răspundere pentru consumatorii care au mai mult de un loc de consum. Prin această declarație, care trebuie remisă furnizorului, consumatorii casnici declară practic la ce loc de consum vor să li se aplice nivelul cel mai avantajos de plafonare, urmând ca la celelalte locuri de consum să plătească 1,3 lei/kWh.

Legea proaspăt promulgată de președinte, în ciuda criticilor venite de la actorii pieței de energie, a modificat OUG 119/2022 și se aplică de la 1 ianuarie 2023. În noua formă, plafonarea cea mai avantajoasă prețului energiei nu se va aplica decât pentru un loc de consum. Cine deține mai multe locuri de consum (mai multe apartamente, case etc.) va avea plafonare de 0,68 lei/kWh,sau 0,8 lei/kWh doar pentru unul dintre ele - cel indicat în declarația pe proprie răspundere. Pentru restul va plăti 1,3 lei/kWh.

Ce prevede legea privind declarația pe proprie răspundere pentru energie electrică?

”Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum”, se arată în forma finală a legii energiei. De asemenea, trebuie să depună declarație și clienţii finali casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, cei care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, familiile monoparentale și care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ. Restul clienţilor casnici beneficiază de preţ plafonat în mod automat fără alte formalităţi - deci nu trebuie să depună declarația.

ANRE a prezentat acum și modelul acestei declarații pe proprie răspundere. Oficialii spun că poate fi depusă la furnizorii de energie atât în format fizic, cât şi în format electronic. Nu este clar cum va fi completată, dat fiind că declarația prezentată de ANRE nu pare destinată clienților casnici care au mai multe locuri de consum. Din documentele prezentate de ANRE pare că aceștia ar trebui mai degrabă să depună cererea, doar că legea se referă explicit la declarație.

Când trebuie depusă declarația pe proprie răspundere pentru energie electrică?

Cu o lună înainte. Practic, clienții vizați care nu o vor depune în decembrie 2022 nu vor avea parte de nivelul cel mai avantajos de plafonare în ianuarie 2023.

Cine o depune abia în ianuarie va beneficia de nivelul cel mai avantajos de plafonare în februarie și așa mai departe.

Ce se întâmplă dacă un consumator casnic nu depune declarația pe proprie răspundere pentru energie electrică?

Teoretic, va plăti cel mai mare plafon, adică 1,3 lei/kWh pentru toate locuri de consum, în loc să plătească 0,68 lei/kWh,sau 0,8 lei/kWh pentru un loc de consum.

Potrivit calculelor ANRE, ar fi vorba de circa 900.000 de clienți care trebuie să depună declarația pe proprie răspundere. Furnizorii nu sunt însă mulțumiți, atât din cauza volumului de documente pe care îl vor avea de procesat, cât și din cauza neclarităților din lege. Ei susțin că nu au niciun fel de instrument de verificare și nu pot refuza acordarea plafonării, chiar dacă consumatorul a depus declarații pe proprie răspundere pentru mai multe locuri de consum.

Cât vom plăti pentru energia electrică în 2023

Preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică, pentru perioada 1 ianuarie 2023 - 31 martie 2025, va fi următorul, conform ANRE.

Pentru cca. 5 milioane de clienţi casnici, preţul final facturat plafonat este de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus şi se aplică următoarelor categorii de clienţi:

  • clienți al căror consum lunar este cuprins între 0 și 100 kWh inclusiv;
  • care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere; prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate;
  • care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere; prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate;
  • familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere; prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate;

Pentru cca. 2,8 milioane de clienţi casnici, preţul final facturat plafonat este de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul lunar cuprins între 100,01 și 255 kWh; consumul de energie electrică cuprins între 255 și 300 kWh/lună se facturează la prețul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus

În fine, în cazul celor al căror consum depăşeşte 300 kWh/lună, întregul consum se facturează la maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, de acest plafon beneficiind cca. 0,8 milioane de clienţi casnici.

Este vorba de prețul maxim; dacă furnizorul v-a făcut o ofertă cu un preț mai mic, cum e cazul Hidroelectrica, veți beneficia de prețul mai mic.

Sursa foto: wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri