Un incendiu s-a declanșat miercuri după-amiază la Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, la instalația de distilare a motorinei.

UPDATE: Un subofiţer ISU aflat la locul incendiului izbucnit, miercuri, la rafinăria Petromidia prezintă traumatism la un picior şi va fi transportat la spital, iar un pompier din cadrul combinatului Petromidia a acuzat dureri la picioare, dar a refuzat transportul la spital, anunţă Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

Conform purtătorului de cuvânt al ISU Dobrogea, Ana Maria Stoica, din primele informaţii incendiul a izbucnit la instalaţia de hidrocracat, iar intervenţia pompierilor este una foarte dificilă, ei focalizându-se acum pe localizarea focului şi lichidarea acestuia.

"Până la această oră nu au fost identificate victime. Avem informaţii că au fost trei angajaţi pe instalaţia de hidrocracat care, din fericire, se pare că s-au autoevacuat atunci când a avut loc explozia", a spus Ana Maria Stoica.

UPDATE: Autospeciala de transport roboţi din cadrul ISU Bucureşti-Ilfov a fost alocată la misiunea de stingere a incendiului care a izbucnit la rafinăria Petromidia, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Aceasta este prima misiune a autospecialei respective.

"Acest mijloc performant de intervenţie a intrat de curând în dotarea IGSU, iar datorită multiplelor caracteristici deţinute asigură, pe lângă eficienţa intervenţiei, protecţia echipajelor operative în misiuni complexe", precizează IGSU.

Totodată, echipajele operative au efectuat măsurători, în urma cărora nu au fost identificate substanţe periculoase, mai arată sursa menţionată.

Ce sunt autospecialele de transport roboți ale ISU

Autospecialele au in componență 4 roboți ( 2 cu motoare electrice și 2 cu motoare termice) și sunt destinate intervenției rapide în cazul incendiilor de mari proporții înregistrate la obiective și platforme industriale, fixe și mobile, precum și în zone comerciale (cu potențial de explozie), în spații închise sau deschise (contaminate chimic, biologic și nuclear), cu risc ridicat de producere a accidentelor sau contaminării personalului.

De asemenea, roboții pot îndeplini misiuni de stingere a incendiilor, de evacuare a fumului și a gazelor, de observare, iluminare a zonelor de acțiune, transport echipamente și persoane rănite, analiză a mediului afectat cu ajutorul senzorilor și transmiterea informațiilor despre acesta către un monitor, colectarea și transmiterea imaginilor foto și video atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, detecție chimică și nucleară, precum și eliberarea căilor de acces prin spargere/împingere, tractare/remorcare.

Pompierii de la ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină în jurul orei 15:00 la Petromidia. Fumul este vizibil de pe plaja din Mamaia, iar martorii oculari spun că ar fi auzit o explozie.

”Incendiul se manifestă cu degajări mari de fum, la instalația de distilare a motorinei, iar pentru gestionarea cu eficiență a misiunii de stingere, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție”, au precizat reprezentanții ISU. Având în vedere degajările mari de fum, pentru protecția populației aflată în proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT.

Există temeri că fumul ar putea fi toxic. Ca urmare, un laborator al Gărzii de Mediu a fost trimis în zonă pentru analize

Se intervine cu 9 autospeciale de stingere, cinci ambulanțe SMURD, trei ambulanțe SAJ, două autoscări. De asemenea, au fost chemate în ajutor autospeciale de la Călărași, Ialomița și Tulcea.

Luna trecută, un incident grav a avut loc la rafinărie. Doi angajați au căzut într-un bazin cu azot, iar unul dintre ei și-a pierdut viața. Un incendiu de proporții a mai avut loc în 2021 la Petromidia.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri