Şoferul de 19 ani care a omorât doi tineri şi a rănit alţi trei în localitatea 2 Mai a mai fost cercetat în două dosare penale pentru deţinere, fără drept, de droguri de risc în vederea consumului propriu, a anunţat DIICOT Constanţa.

Potrivit unui comunicat preluat de Agerpres, în cazul tânărului, pe rolul DIICOT - Serviciul Teritorial Constanţa a fost înregistrată la data de 19 august o cauză penală în care se efectuează cercetări cu privire la fapta de deţinere, fără drept, de droguri de risc, în vederea consumului propriu, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea 143/2002.

"Această etapă nu semnifică formularea unor acuzaţii împotriva unei/unor persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor pentru stabilirea corectă şi completă a stării de fapt care să permită adoptarea în cauză a unei soluţii legale şi temeinice", se precizează în comunicat.

Totodată, sursa citată informează că în evidenţele DIICOT au fost identificate două dosare penale vizând aceeaşi persoană, cercetările având ca obiect infracţiuni de deţinere, fără drept, de droguri de risc în vederea consumului propriu.

"În fapt, la data de 5 aprilie 2017, a fost depistat de lucrători din cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti pe o stradă din Capitală, având asupra sa o foiţă de hârtie de culoare albă şi o punguţă din material plastic transparent conţinând cantitatea totală de 0,39 grame canabis. Prin ordonanţa din 30 octombrie 2019 s-a adoptat în acest dosar o soluţie de clasare cu privire la infracţiunea de deţinere, fără drept, de droguri de risc în vederea consumului propriu, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea 143/ 2002 cu motivarea că potrivit art. 113 alin. 1 Cod penal, minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal", arată procurorii.

În cel de-al doilea dosar înregistrat la DIICOT, în anul 2022, anchetatorii spun că s-au efectuat cercetări cu privire la fapta de deţinere, fără drept, de droguri de risc în vederea consumului propriu. La data de 3 februarie 2022, aceeaşi persoană, având atunci vârsta de 18 ani, a fost depistată de organele de poliţie în incinta unui complex comercial din Bucureşti cu un pliculeţ din material plastic transparent ce conţinea cantitatea de 0,68 grame canabis.

"Prin ordonanţa din 21 decembrie 2022 s-a dispus renunţarea la urmărire penală, întrucât pentru infracţiunea cercetată legea prevede o pedeapsă cu închisoarea mai mică de 7 ani (infracţiunea de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă), iar în cauză nu există un interes public în urmărirea faptei în raport cu conţinutul faptei (deţinerea pentru consum propriu de canabis), modul şi mijloacele de săvârşirea a faptei (elementul material, deţinerea, nu relevă un mod elaborat de comitere a faptei), natura drogului deţinut (canabis, drog de risc), cantitatea redusă a drogului deţinut, disproporţia vădită între cheltuielile pe care le-ar implica desfăşurarea procesului penal şi gravitatea redusă a faptei şi circumstanţele personale ale făptuitorului, în vârstă de 18 ani la data săvârşirii faptei, fără antecedente penale şi având o atitudine sinceră la momentul constatării faptei", menţionează DIICOT.

Soluţia adoptată de procuror prin ordonanţa menţionată a fost confirmată de Tribunalul Bucureşti la data de 10 ianuarie a acestui an, mai arată procurorii.

DIICOT precizează că prin ordonanţa din 21 decembrie 2022 s-a dispus, în conformitate cu prevederile art. 19 din Legea nr. 143/2000, evaluarea făptuitorului de către specialişti din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog, în scopul includerii sale în circuitul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri.

Pentru infracţiunea de trafic intern de droguri de risc, prev. de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, s-a adoptat o soluţie de clasare, întrucât cercetările efectuate în cauză nu au condus la identificarea persoanei de la care a fost procurat drogul de risc, mai spun anchetatorii.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri