Nu este un secret faptul că puterea de cumpărare a românilor este tot mai slabă. Iar odată cu măsurile fiscale asumate de Guvernul Ciolacu, care, practic, vor scumpi tot, inclusiv mâncarea, se pune problema dacă românii vor mai putea să mănânce sănătos. Cunoscuta nutriționistă Mihaela Bilic consideră însă că nu banii sunt problema, ci un cu totul alt factor, cu care românii s-au "învățat" ceva mai recent.

"Românii nu din cauza banilor mănâncă tot mai prost, ci pentru că sunt prea comozi", a declarat Mihaela Bilic pentru wall-street.ro.

Aceasta adaugă faptul că mâncarea cea mai sănătoasă și mai sigură ar fi cea gătită, dar, din ce constată ea, oamenii - paradoxal, și cei fără posibilități finanicare - preferă din ce în ce mai mult să comande mâncare gătită de alții.

Totodată nutriționista spune că ei preferă să facă acest lucru mai degrabă decât să facă o oală de ciorbă sau o tocăniță acasă, deși mâncarea pe care o comandă este cu siguranță mult mai scumpă și din ingrediente de proastă calitate.

Deci este ca un fel de emancipare prost înțeleasă, explică Mihaela Bilic, faptul că și puținii bani pe care îi avem îi cheltuim pe produse de proastă calitate, pe mâncare multă, pentru că, culmea, între mult și calitate noi alegem multul, cantitatea.

În plus, afirmă aceasta, de foarte multe ori cumpărăm fără să ne trebuiască, pe criteriul ofertei, dar fără să realizăm dacă oferta este în beneficiul nostru.

Această lipsă de atenție și de implicare reală, de responsabilizare individuală a gestului de a pune în coș un produs, consider că este o greșeală a noastră ca români. Noi suntem foarte puțin atenți la calitate și cheltuim banii cu prea mare ușurință. Și îi dăm, culmea, pe lucruri care nu merită.

Mihaela Bilic

Mai mult, ea își susține afirmația cu comparația între un produs semipreparat sau ultra-procesat și frumos ambalat și o salată orientală, aceasta din urmă fiind, conform Mihaelei Bilic, foarte accesibilă ca preț și în același timp "un produs cu care nu se poate da greș".

Chiar și așa însă, sugerează ea, mulți români fac de multe ori alegerea mai ușoară, în cazul de față prima.

Prin urmare, explică nutriționista, este o chestiune de comoditate și de dorință de a schimba o tradiție care nu ne-a făcut rău.

De asemenea, pentru a oferi un alt exemplu, Mihaela Bilic se întreabă ce caută zeama de soia în România, când în gospodăriile noastre se aruncă laptele pentru că nu e cumpărat.

Aceasta merge însă chiar și mai departe, explicând faptul că, noi, ca români, avem o problemă cu carnea de porc, astfel că nu mai creștem porci în România, ci efectiv importăm carne de porc.

Eu când mă duc la restaurant și cer carne de proc, în 80% din cazuri nu au în meniu. Adică mă duc la restaurant să mănânc carne de vită din Argentina? Nu vreau, nu-mi trebuie. Dăm banii pe prostii și nu ne mai plac lucrurile simple, le considerăm depășite.

Mihaela Bilic

În concluzie, ea afirmă că genul acesta de paradoxuri nu o să-l vedem în altă parte în Europa, iar românii aproape că sunt în stare să se dezică de tradițiile lor și de mâncarea ușor rudimentară numai din dorința de a fi la modă și de a fi și ei în ton cu tendințele.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri