Programul Start-up Nation, creat pentru stimularea infiintariii intreprinderilor mici si mijlocii, care prevede finantarea in limita maxima a 200.000 de lei pentru fiecare firma sau afacere infiintata in acest an, a fost primit cu entuziasm de catre cetatenii doritori sa ia drumul antreprenoriatului. Daca acest drum va fi unul de succes, ramane de vazut. Cristina Pruna, deputat USR, este de parere ca acest proiect nu ofera o solutie viabila mediului antreprenoriat. Aceasta a vorbit pentru wall-street.ro despre initiativele pe care partidul din care face parte le face pentru a sprijini antreprenoriatul romanesc.

“Este vorba de bani gratuiti care sunt dati pentru niste idei care nu au fost validate de piata. In momentul in care banii pe care ii primesc de la stat se vor epuiza, probabil multe business-uri vor fi sortite esecului”, a declarat Cristina Pruna pentru wall-street.ro.

Cristina Pruna este de parere ca foarte putine dintre programele statului, care isi doresc sa ajute antreprenorii, sunt eficiente. Aceasta afirma ca statul trebuie sa mizeze pe reducerea fiscalitatii asupra capitalului decat sa ofere bani fara nicio garantie ca business-urile o sa treaca testul pietei.

“Sunt 10 programe din partea statului prin care acesta isi doreste sa ajute antreprenorii. Insa, daca ne uitam la rezultate, multe dintre ele nu au avut succes, singurul program in care au fost rezultate notabile a fost SRL-D”, a afirmat Cristina Pruna.

Birocratia, obstacolul care continua sa afecteze mediul antreprenorial. Ce pregateste USR

Birocratia ramane una dintre principalele piedici pe care un antreprenor le are de infruntat. Deputata USR ne-a prezentat cateva proiecte prin care partidul din care face parte isi doreste sa creeze un mediu mai prielnic pentru oamenii de business.

“Noi ce am facut si ce incercam sa facem la USR este sa propunem proiecte care sa debirocratizeze mediul antreprenorial si sa se bazeze pe deduceri fiscale. Avem un proiect prin care ne propunem sa reducem sarcina fiscala pe munca pentru antreprenor, ca acesta sa fie motivat sa creeze noi locuri de munca”, a completat reprezentanta USR.

O alta prevedere pe care o vizeaza proiectele propuse de catre USR este legata de catre posibilitatea unui antreprenor de a fi asociat unic in mai multe companii, lucru pe care legislatia nu il permite deocamdata. Cristina Pruna este de parere ca proiectul care contine aceasta prevedere are sanse mari sa treaca.

“Sunt sanse sa treaca pentru ca am luat semnaturi de la toate partidele, inclusiv PSD, ALDE, PNL ca sa fim siguri ca putem obtine suportul in comisie. Aceasta prevedere nu are niciun fel de impact bugetar, ci stimuleaza creare de noi companii care sa ofere noi locuri de munca”, a completat Cristina Pruna.

Alte prevederi care se regasesc in proiectele pregatite si propuse de catre cei de la USR se mai refera la eliminarea avizelor de sediu social si la crearea posibilitatii pentru antreprenori de a-si deschide o firma intr-o zi sau cateva ore.

“Pe partea de debirocratizare, vrem sa ajutam noile firme sa se infiinteze intr-o zi sau in cateva ore si sa poata sa opereze in cazul in care au un cod de TVA , fara a mai trebui sa mearga la nu stiu cate institutii ale statului pentru diverse acte” a adaugat reprezentanta USR.

In ceea ce priveste situatia politica actuala, Cristina Pruna este de parere ca aceasta instabilitate afecteaza imaginea Romaniei in fata investitorilor straini, care au nevoie de predictibilitate, lucru pe care Romania nu il ofera in acest moment.

Sursa foto: Andrey Popov/ Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri