Capitalul total investit în startup-urile europene din domeniul tehnologiei este preconizat să scadă până la 45 de miliarde de dolari în acest an, o reducere cu 55% faţă de situaţia din 2021, când volumul investiţiilor a depăşit pentru prima dată pragul de 100 de miliarde de dolari, potrivit unui studiu al fondului Atomico, transmite Reuters.

Declinul se datorează în principal faptului că fintech-urile de tip "later-stage", acele companii aflate încă la început de drum, au decis să amâne operaţiunile de strângere de fonduri, la aceasta adăugându-se ritmul lent de alocare a capitalului de către investitori, susţin autorii raportului, conform Agerpres.ro.

Comparativ, în 2022, capitalul investit în startup-urile europene din domeniul tehnologiei s-a ridicat la 82 de miliarde de dolari.

"Unele dintre startup-urile care au strâns sume mari în 2021 şi la începutul lui 2022, pentru a ajunge la o evaluare de un miliard de dolari, vor vedea cum evaluările lor scad sub pragul de un miliard de dolari", spune Tom Wehmeier, partener la Atomico. "Mă aştept să văd mai multe astfel de situaţii anul viitor, pe măsură ce acele companii nu vor mai avea altă alegere decât să revină pe piaţă în 2024 sau 2025 pentru a supravieţui", a adăugat Wehmeier.

Potrivit Atomico, în perioada 2018 - 2022, un număr total de 257 de companii europene de tehnologie au ajuns la o evaluare de un miliard de dolari, inlcuzând peste 150 de companii în 2021 şi 2022.

Atomico se aşteaptă ca numărul de startup-uri europene de tip early stage (companii în faza incipientă) să ajungă la peste 66.000, de la 41.000, în următori cinci ani, iar numărul de startup-uri de tip "later-stage", acele firme care au strâns cel puţin 20 de milioane de dolari, să se dubleze la 8.000 în aceeaşi perioadă.

Sursa foto: Olivier Le Moal / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri