Românii care se lansează în lumea antreprenoriatului au șanse reale de reușită, însă majoritatea dintre cei care eșuează pățesc acest lucru nu din cauza altora, ci dintr-un motiv mult mai simplu: nu cunosc lucrurile fundamentale ce țin de managementul și administrarea unei firme, consideră Răzvan Căzănescu, fondatorul TBF, un proiect care își propune clarificarea acelor ”The Basic Fundamentals -TBF”.

”Una dintre problemele importante din firmele românești este că angajații nu își cunosc responsabilitățile și nu li se face o evaluare de performanță bazată pe responsabilități. Oamenii nu știu de fapt ce se cere de la ei ca să facă performanță. Asta înseamnă că au nevoie de micromanagement. Când tu, antreprenorul, ai nevoie să faci micromanagement, nu ai timp să te ocupi de creștere, de strategie, de a aduce investitori”, spune Răzvan Căzănescu, omul care timp de mai bine de 14 ani a fost implicat, din postura de consultant, partener, investitor sau fondator în peste 300 de companii.

Angajații se uită la cel care are putere în firmă și se întreabă ‘de ce câștigă 5 ori mai mult ca mine?’. Motivul este pentru că mereu este vina lui, a managerului. Niciodată nu este vina angajaților.

Răzvan Căzănescu, TBF

Majoritatea antreprenorilor români nu știu cum să facă acest management structurat corect, consideră Căzănescu. El se face prin roluri, responsabilități, proceduri și evaluări de performanță, iar dacă ne uităm în companiile românești, inclusiv în corporații, evaluările de performanță sunt niște evaluări subiective, la modul ”ce părere am eu despre tine”.

În aceste condiții, este vina angajatului sau a managerului când apar probleme în firmă?

”Niciodată nu este vina angajaților. Este mereu vina celui care are puterea. De ce? Pentru că angajații se uită la cel care are putere și se întreabă ‘de ce câștigă el atât de mult, de ce câștigă 5 ori mai mult ca mine?’. Motivul este pentru că mereu este vina lui, a managerului, mereu este reponsabilitatea lui”, subliniază Răzvan Căzănescu.

(despre firmele care ”îndulcesc” anunțurile de angajare) Aduci un om motivat în companie, apoi, peste câteva luni, îl iei de pe jos cu fărașul. Este greșit să creezi o utopie la modul ‘cât de bine este la noi’.

Răzvan Căzănescu, TBF

Răzvan Căzănescu

O altă problemă des întâlnită este că, atunci când angajează, firmele nu le spun încă de la început candidaților recrutați care sunt problemele cu care se pot confrunta la locul de muncă.

”Când îndulcești descrierea unui job, în perioada de recrutare, este ca atunci când îți cauți o soție și în perioada în care îi faci curte ești cel mai dulce om posibil, urmând ca apoi, după căsătorie, să redevii omul care erai înainte și te întrebi - de ce nevasta e nemulțumită?”, spune Căzănescu.

Angajații au mult mai multe motive să își concedieze managerii și antreprenorii, decât au managerii și antreprenorii motive să își concedieze angajații.

Răzvan Căzănescu, TBF

Acesta explică faptul că și un angajat, ca și o posibilă soție, nu ar refuza un job (sau un parteneriat) dacă i s-ar explica de la început care sunt problemele ce pot apărea.

Este o mare problemă atunci când creezei o utopie la modul ‘cât de bine este la noi’. Omul îți vine în companie și dupa două-trei luni intră în depresie. Acel om de cele mai multe ori nu ar refuza să vină în companie dacă i-ai explica de la început și problemele la care se poate aștepta. Este și o problemă de etică, dar și o problemă de a-ți da cu stângul în dreptul – aduci un om motivat în companie, apoi, peste câteva luni, îl iei de pe jos cu fărașul”, a declarat fondatorul TBF.

Maraton de webinarii gratuite pentru antreprenorii la început de drum sau pentru cei care se gândesc să își lanseze o firmă

Răzvan Căzănescu și Adrian Dragomir, fondatorul Termene, vor organiza în perioada 18 noiembrie – 17 decembrie o serie de webinarii gratuite zilnice la care pot participa atât antreprenorii, cât și persoanele care se gândesc să își lanseze propria afacere.

”Recomandarea noastră este ca nu doar antreprenorii să participe la aceste webinarii, ci să urmărească aceste lecții zilnice măcar cu echipele lor de top management. În cadrul webinariilor vom vorbi despre fundamentele businessurilor scalabile și predictibile, dar și pe ce trebuie să te concentrezi ca antreprenor”, a explicat Răzvan Căzănescu.

Antreprenorul a lansat recent și TBF Digital, un proiect compus din trei componente software:

  • Un software de management al obiectivelor;
  • Un software de mangement operațional, ce se concentrează pe responsabilități și evaluări de performanță;
  • Un software pentru procese și proceduri, adresat în special companiilor interesate de predictibilitate și scalabilitate.

Sursa foto: TBF

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri