Un business care produce, comercializeaza si personalizeaza diverse obiecte promotionale in forma de cub a fost lansat in urma cu un an, cu o investitie initiala e 50.000 euro.

Cuburi.ro exista din anul 2006. Odata cu lansarea propriu-zisa a proiectului din urma cu un an, cand Concret Advertising a devenit distribuitorul exclusiv al acestor produse in Romania, au fost investiti 50.000 euro, bani care s-au orientat spre promovare, hardware, tehnologie si forta de munca.

Cifra de afaceri realizata in 2008 a fost de 2,7 milioane lei (730.000 de euro), iar pentru acest an reprezentantii companiei Concret Advertising estimeaza o crestere de 30%.

"Referindu-ne strict la proiectul Cuburi.ro, care ocupa ca vanzari 25% din total, cresterea prognozata pe 2009 este de 50% - un rezultat al investitiilor masive in promovare in primul rand. In luna aprilie a acestui an, site-ul Cuburi.ro va ajunge la a treia versiune, imbuntatita, mai usor de accesat si mai expresiva. Aceasta va ajuta potentialii clienti sa inteleaga mai lesne acest produs nou”, declara Laura Marian, Commercial Manager Cuburi.ro.

Pentru acest an, reprezentantii Cuburi.ro si-au propus finalizarea comenzilor cu companiile cu care se afla in negocieri din 2008, precum si atragerea de noi clienti si repetarea comenzilor de la clientii existenti. Campania pe anul in curs a inceput deja, iar o parte importanta va fi reprezentata de promovarea produselor Rubik, ca parte integranta din oferta Cuburi.ro.

De acest proiect s-au aratat interesate companii din domenii diverse-FMCG, medical, telecomunicatii, consultanta, auto, banking. In plus, s-au inregistrat cele mai multe cereri.

Din portofoliul de clienti ai companiei fac parte trei mari producatori de carne si derivate de carne, care au ales ca forma de promovare cate un Produs Magic.

"Am lucrat si cu bancile, institutiile statului sau industria, insa jumatate din proiecte au fost derulate prin agentii - e mult mai usor cand agentia care a creat imaginea companiei tale isi pune amprenta asupra graficii acestor produse”, spune Laura Marian.

Cel mai solicitat produs din portofoliu este Cubul Magic. In 2008, cuburile regasite pe site au atras peste 30 de clienti noi, care au utilizat produsele in campanile lor.

“In industria de advertising, timpul de raspuns al pietei pentru un produs nou este de 6-12 luni, asa ca adevaratele rezultate abia de acum apar”, afirma Marian.

Impactul crizei economice mondiale este dificil de evaluat in acest moment, sustine reprezentanta companiei.

"La finele lui 2008, cand a inceput declinul economic, companiile inca aveau resurse care fusesera incluse din timp in bugetele de marketing si investitia lor in promovare nu a avut de suferit. Pe de alta parte, oricine stie ca in primul trimestru al anului afacerile in advertising sunt greoaie si ca acum apar doar cereri de oferta care se vor concretiza mai tarziu. In economia romaneasca vor exista in continuare, chiar si in perioada de declin economic, companii care vor functiona bine si vor avea nevoie de promovare. Noi ne propunem sa fim mereu acolo pentru a le ajuta”, explica Laura Marian.

Bugetul de promovare alocat pentru produsele comercializate in 2009 este de aproximativ 100.000 euro, suma care poate varia in functie de evolutia pietei.

"Vom investi o mare parte a bugetului in promovarea online, vom participa la diverse expozitii de profil si vom fi colaboratori la diferite evenimente. De asemenea, la fel ca in fiecare an, vom continua sa facem campanii prin posta prin care vom trimite cataloage si mostre din produsele noi colaboratorilor nostri si potentialilor clienti. Nu vom uita nici de aparitiile in revistele de profil", spune oficialul companiei.

In ceea ce priveste evolutia pietei de advertising din Romania, Marian estimeaza o crestere procentuala de 5-10% pentru acest an, urmarind tendinta tarilor din vestul Europei.

"Anul 2009 va fi un an temperat din cauza crizei internationale si ar putea fi caracterizat de consolidari si disparitii pe piata de publicitate, adauga ea. As vrea sa cred ca in anul 2009 piata de advertising se va mentine la nivelul celei de anul trecut si ca va avea chiar o usoara crestere. Totul insa depinde de climatul economic din acesta perioada si de cum stim sa gestionam aceasta criza-in folosul sau in defavoarea noastra", declara Laura Marian.

In prezent, Cuburi.ro are cinci angajati, luand in considerare atat posibilitatea de a face noi angajari, cat si deschiderea de noi birouri in Bucuresti si Cluj.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Start Up »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.