Calin Biris este unul dintre cei mai cunoscuti specialisti online, cu experienta de aproape 10 ani ca digital marketer atat la Zonga, cat si la Trilulilu. Din 2014 el este senior partner la agentia Loopaa Marcom si, recent, a lansat o platforma de digital learning – Online Mastery. Ce planuri are acesta, cum considera ca ar putea evolua piata de digital din Romania, dar si ce ar schimba la nivel legislativ, citeste in interviul exclusiv de mai jos.

Tendinte in marketing digital

Calin Biris considera ca anul acesta va fi despre marketing pe dispozitive mobile si despre comunicarea prin video.

“Cei mai importanti jucatori din online imping toate eforturile inspre aceste directii. In plus, fata de anii trecuti, ma astept sa vedem tot mai multe campanii cu realitate augumentativa (AR) si realitate virtuala (VR)”, considera el.

In ceea ce priveste schimbarea in preferintele clientilor, in ultimii ani consumatorii au devenit mai deschisi spre a cumpara orice online, de la alimente si imbracaminte pana la autoturisme sau credite.

“Traficul de pe mobil si tableta a depasit 50% pentru majoritatea site-urilor. Asadar, clientii se asteapta sa poata cumpara de pe orice device, oricand, la orice ora”, puncteaza digital marketerul.

Privind modul de comunicare al brandurilor, clientii se asteapta la transparenta 100%, la sinceritate si la raspunsuri imediate la nevoile lor. Vor sa li se raspunda pe Social Media in maxim 24 de ore, sa nu primeasca spam-uri si sa li se ofere suport la achizitie.

Cu alte cuvinte, provocarile brandurilor sunt din ce in ce mai mari.

Ce si-ar dori economic si legislativ

Din punct de vedere economic/legislativ, antreprenorului i-ar placea sa vada sustinerea investitiilor in comertul online pentru companii care au deja afaceri in comert, sau care vor sa inceapa una.

“De asemenea, ar ajuta si facilitati fiscale pentru companiile care investesc in pregatirea angajatilor”, mai spune el.

Zeci de ore de marketing online

Calin organizeaza workshop-uri de Marketing Online din 2012, perioada in care blogging-ul era in voga, iar Facebook-ul incepea sa creasca puternic in Romania.

“Antreprenorii doreau sa inteleaga cum pot sa foloseasca aceasta retea sociala pentru a intra in contact cu potentialii clienti si sa-si creasca vanzarile. Training-urile organizate de mine erau cu doar 30 de persoane in sala pentru a putea sa ma ocup de fiecare cursant in parte. Feedback-urile primite au fost foarte bune si am avut multe solicitari de la persoane din alte orase din tara, care nu au reusit sa ajunga. Am stiut ca o platforma online imi poate oferi exact ceea ce aveam nevoie, scalabilitate, avand experienta in doua dintre cele mai populare servicii online din Romania, Trilulilu.ro si Zonga.ro”, puncteaza el inceputurile platformei Online Mastery.

Asadar, pentru a duce mai departe cursul de Marketing Online pe care il organizam a fost un pas normal sa il duca in digital.

In martie 2014 a facut primul pas si a inceput sa lucrez la proiect. Dupa doi ani de planificari, filmari, dezvoltari si colaborari, a lansat platforma OnlineMastery.ro.

Cea mai mare provocare a proiectului este actualizarea continutului. In online, instrumentele de marketing se modifica, se schimba si se imbunatatesc in mod continuu. Pentru a fi un curs practic si util, actualizam mereu continutul cu noi materiale sau refacem lectiile video despre platformele care se modifica. In plus, toti cursantii care se inscriu in Online Mastery, au acces gratuit pe viata la toate actualizarile aduse cursului”.

De ce s-ar inscrie oamenii la un astfel de curs, realizat in Romania

In primul rand, fata de orice curs fizic, in platforma Online Mastery cursantii au acces nelimitat, puncteaza antreprenorul.

Acestia pot intra ori de cate ori vor sa revada lectiile video, sa faca exercitiile si sa adreseze intrebari trainer-ului sau celorlalti cursanti. De asemenea, au acces la curs de oriunde si oricand. “Spre exemplu, azi pot intra de la birou, de pe laptop, si invata sa faca o reclama online, iar maine intra de acasa, de pe smartphone, si invata cum sa-si imbunatateasca postarile de pe Facebook pentru a avea mai multe interactiuni. Reamintesc faptul ca toate actualizarile pe care le aducem cursului sunt gratuite, pe viata, pentru cei inscrisi”, puncteaza Calin Biris. Pretul este de 2.400 de lei.

Cursul are peste 150 de lectii video despre Marketing Online, de la A la Z. Cursantii invata ce presupune un Website convingator si bine optimizat pentru motoarele de cautare, cum sa foloseasca un blog pentru loializare sau cum sa castige mai multi clienti folosind canalele Social Media, publicitatea online, e-mail marketing-ul si alte tactici de actualitate.

“Toate lectiile video sunt filmate atat in studiou, cat si sub forma de tutoriale practice pe PC. Cursantii pot urmari exact cum creez eu campanii sau actiuni de marketing online, sa repete dupa mine si sa invete din experienta mea, asa cum lucrez cu clientii agentiei Loopaa Marcom, in care sunt partener. Practic, acestia invata cum sa faca marketing online, sau cum ar trebui sa se faca marketing-ul online, la nivelul unui specialist de agentie cu 9 ani de experienta, folosind cele mai noi instrumente”.

Fata de cursurile internationale, cel mai important diferentiator este ca toate materialele sunt in limba romana, iar lectiile video sunt adaptate pentru contextul din Romania, pentru cursantii incepatori sau de nivel mediu.

Investitie si dezvoltare

Realizarea proiectului a durat aproximativ un an si jumatate, iar investitia a fost de aproximativ 20.000 euro.

“Acesta l-am realizat impreuna cu un partener care a contribuit cu know-how de business si a ajutat in dezvoltarea platformei. De asemenea, am colaborat si cu o companie de productie video pentru crearea lectiilor video”.

Prima tinta este de 5.000 de cursanti pana la finalul lui 2017. “Tinand cont ca Romania este intre tarile codase din Europa cu privire la numarul de firme care investesc in publicitate online, doresc sa schimb acest lucru si sa ajut sute de mii de companii romanesti sa fie mai competitive online. Este un drum cu bataie lunga, insa este un lucru care tine de misiunea mea, de maratonul pe care mi l-am propus in urmatorii ani”, puncteaza Calin.

In 2016, au fost doua imbunatatiri majore aduse la platformele de publicitate online, dar si multe schimbari mici la nivel de functionalitati ale retelelor sociale. “Pentru a ajuta cursantii sa fie la zi cu informatiile, actualizam lunar clipuri video sau introducem lectii noi”.

In viitor, antreprenorul tinteste si intrarea pe pietele internationale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri