Printre noii membri ai Consiliului de Administratie (CA) de la Tarom se numara Dumitru Prunariu, Dan Pascariu, Lucian Isar si Marius Ghenea, a anuntat intr-o conferinta de presa, ministrul Transporturilor, Ovdidiu Silaghi.

Ceilalti trei membri ai CA al Tarom, prima companie de stat care beneficiaza de management privat, sunt Ciprian Ladunca, Valentin Macec si Heinrich Vystupil, potrivit Mediafax.

"Administratorii, cu un mandat de patru ani, au datoria de a face compania Tarom profitabila", a spus Silaghi.

Viitorul CEO al companiei va fi ales de Consiliul de Administratie in prima sedinta, care ar putea avea loc miercuri, si va fi unul dintre membri.

"Vom semna cu ei un contract de mandat si strategia de vanzare sau nevanzare a 20% sau mai mult din pachetul de actiuni la Tarom le apartine lor", a spus ministrul Silaghi.

Intrebat despre sumele care vor fi incasate de noii manageri, reprezentantii Ministerului Transporturilor au afirmat ca pentru directorul general salariul si criteriile de performanta vor fi decise de administratori, iar suma va fi comparabila cu cea incasata de alti sefi de companii aeriene.

Totodata, membrii CA vor lucra in anvelopa salariala aprobata prin buget. "Nu vor fi sume care vor trezi exclamatii de genul «Wow!»", a spus Valentin Preda, secretar de stat in cadrul MTI.

El a precizat ca din datele furnizate de Ministerul Finantelor administratorii ar putea primi intre 500 si 800 de euro pe sedinta.

Dumitru Prunariu, primul astronaut roman, a fost ofiter al Armatei Romaniei in perioada 1978-2007. El a condus Agentia Spatiala Romana intre anii 1998-2004, iar in decembrie 2011 a devenit membru de onoare al Academiei Romane.

Dan Pascariu este presedintele Consiliului de Administratie al Unicredit Tiriac Bank din iunie 2007, in urma fuziunii dintre bancile UniCredit si HVB Tiriac. De asemenea, este membru ne-executiv in Consiliile de Administratie ale subsidiarelor de leasing si investment banking ale grupului UniCredit in Romania.

Lucian Isar a ocupat functia de ministru delegat pentru Mediul de Afaceri in guvernul Ponta, demisionand la inceputul lunii august, in urma remanierii guvernamentale, iar portofoiul sau a fost preluat de Mihai Voicu, vicepresedinte al PNL.

Antreprenorul Marius Ghenea, fost director general al Flanco in urma cu mai multi ani, controleaza mai multe magazine locale online, dintre care cele mai cunoscute sunt pcfun.ro si pcgarage.ro.

Ciprian Ladunca se afla la conducerea companiei de asigurari, Metlife Alico Romania (fosta AIG Life), in pozitia de director financiar si vicepresedinte.

Valentin Macec ocupa functia de consilier personal al ministrului Transportului, Ovidiu Silaghi, fiind anterior vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu Mare din partea PNL.

Heinrich Vystupil a condus reprezentanta in Romania si Moldova a operatorului aerian Austrian Airlines.

Urmatoarele companii la care ministerul va anunta managementul privat sunt Administratia Canalelor Navigabile si Administratia Porturilor Maritime.

Premierul Victor Ponta a declarat, la inceputul lunii septembrie, ca Tarom va fi probabil prima companie de stat care va avea manager privat, probabil chiar strain.

"Tarom-ul va fi probabil prima companie care va avea un manager privat si este foarte posibil sa fie un manager, o personalitate din afara tarii, dar cu mare experienta in domeniu", a afirmat Ponta.

Compania este detinuta de Ministerul Transporturilor. Autoritatile s-au angajat fata de FMI sa instituie pana la finele anului management privat la mai multe companii de stat.

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a mandatat, la finalul lunii iulie, asocierea PwC-D&B David si Baias-George Butunoiu sa recruteze managementul superior, respectiv directorii generali si membrii CA, pentru companiile aflate sub autoritatea institutiei cu o cifra de afaceri mai mare de 7,3 milioane euro.

Recrutarea managementului superior vizeaza companiile CFR SA (CFR Infrastructura), CFR Calatori, Tarom, CNADNR, Metrorex, Aeroporturi Bucuresti, Administratia Porturilor Maritime Constanta, Administratia Canalelor Navigabile, Aeroportul International Timisoara "Traian Vuia" si Telecomunicatii CFR.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Tarom: 6 directori care au dus compania la al 12-lea an de pierderi