Primarul Londrei, Boris Johnson, va prezenta unei comisii guvernamentale o serie de propuneri privind inchiderea sau redimensionarea aeroportului Heathrow, cel mai mare din Europa, urmand ca in loc sa fie construite 100.000 de locuinte, iar traficul sa fie mutat intr-un hub in estul capitalei.
Viitorul Heathrow intra intr-o saptamana critica, in joc fiind soarta acestuia - extinderea sau chiar inchiderea aeroportului, scrie cotidianul britanic The Guardian, potrivit Mediafax.

Johnson va prezenta in aceasta saptamana Comisiei pentru Aeroporturi planurile pentru transformarea Heathrow intr-o zona rezidentiala, in timp ce conducerea aeroportului propune construirea unei noi piste.

Primarul vrea dezvoltarea unui hub aerian cu patru piste in estul Londrei, in detrimentul Heathrow. Pentru noul aeroport, primarul propune trei posibile locatii, doua in estuarul Tamisei, precum i extinderea actualului aeroport Stansted.

In acelai timp, Johnson cere inchiderea sau reducerea dimensiunilor Heathrow, intrucat terenul poate fi folosit pentru a construi un nou cartier. Conducerea Heathrow i mai multi consilieri locali au afirmat ca un nou hub aerian in estul Londrei ar lasa aeroportul fara trafic i ar cauza pierderea unui numar mare de locuri de munca in zona.

Guvernul ar putea cumpara Heathrow pentru circa 15 miliarde de lire sterline (22 de miliarde de dolari) i ar putea folosi terenul de 1.220 de hectare pentru a construi 100.000 de locuinte pentru pana la 250.000 de oameni, creand astfel un nou cartier care ar mai reduce presiunea pe piata imobiliara, a declarat, luni, Johnson, potrivit Bloomberg.

Legaturile de transport foarte bune fac locatia ideala pentru constructia de locuinte i sedii de companii, arata planurile primarului, scrie The Guardian.

"Pare de necrezut ca un primar al Londrei propune achizitia fortata i apoi inchiderea Heathrow. Propunerea primarului ar lasa 114.000 de oameni in fata concedierii, ar crete coturile pentru contribuabili i ar dura mai mult sa fie implementata decat continuarea pe baza solida deja existenta la Heathrow", a declarat un purtator de cuvant al Heathrow.

Conducerea aeroportului ii va prezenta miercuri cazul in fata comisiei numite de guvern, prezentand mai multe noi optiuni pentru o a treia pista, dupa ce un plan pentru extindere a fost respins in 2010.

De asemenea, efii Heathrow vor afirma ca o a patra pista nu va fi necesara timp de mai multe decenii, combatand astfel unul dintre argumentele primariei.

Planurile de extindere a traficului aerian al Londrei sunt sustinute i de companii importante din Marea Britanie, care afirma ca dezvoltarea afacerilor pe marile piete emergente necesita legaturi directe intre capitala britanica i aceste tari.

Primarul i conducerea Heathrow sunt de acord asupra faptului ca Londra are nevoie de un hub aerian puternic in zona de sud-est a oraului. Viziunea acestora este, insa, contestata de alte aeroporturi din Londra i apropiere.

Astfel, aeroportul Gatwick va depune propriile planuri pentru o a doua pista, sustinand o "abordare de tip constelatie" a capacitatii aeriene in jurul Londrei. Heathrow, Gatwick i o versiune extinsa a Stansted ar concura de la egal la egal.

Aeroportul Birmingham considera ca Marea Britanie ii poate asigura capacitatea aeriana necesara prin mai multe aeroporturi conectate la o retea de cale ferata de mare viteza.

Manchester Airports Group, care a cumparat Stansted anul trecut, nu s-a pronuntat daca sustine planurile de extindere a aeroportului.
Comisia guvernamentala va anunta pana la sfaritul anului o lista scurta cu noi optiuni pentru piste aeriene, urmand ca studiile detaliate sa fie efectuate in 2014. Comisia va face recomandari dupa alegerile generale din 2015.Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Citește și
Primarul Londrei vrea un nou referendum pe tema Brexit-ului
Setari Cookie-uri