Un numar de 107 agentii de turism din Romania au ramas fara licente de functionare, in 2017, in timp ce 125 astfel de societati au fost radiate la solicitarea expresa a acestora, reiese din datele Ministerului Turismului, publicate pe propria pagina de Internet.

Conform statisticii, in cazul agentiilor de turism pentru care a fost dispusa retragerea licentelor de functionare din cauza neregulilor constatate, deciziile au survenit la distanta de jumatate de an de la eliberarea actului de functionare. De asemenea, pe lista se regasesc firme pentru care licenta de functionare abia fusese eliberata in 2016, conform agerpres.ro.

Pe de alta parte, Ministerul Turismului a decis in cazul a 125 de agentii de turism a licentelor la solicitarea operatorului economic.

In acelasi timp, anul trecut, pentru 31 de structuri de cazare au fost retrase certificatele de clasificare, in timp ce opt structuri de alimentatie publica au ramas fara certificat de functionare.

Pe data de 18 decembrie 2017, ministrul Turismului, Mircea Dobre, declara intr-o dezbatere publica pe tema Fondului de garantare a pachetelor turistice din Romania, ca normele de aplicare pentru Fondul de garantare a pachetelor turistice vor fi gata pana la sfarsitul lunii ianuarie 2018, iar din 2018 se incearca realizarea unei legi speciale si pentru crearea unui pool de asigurare, pe modelul PAID.

"Exista si varianta cu mai multe instrumente de garantare si nu contest acest lucru. Va spun ca acest lucru se poate face de la anul, pentru ca anul acesta statul roman este in pre-infringement. Incepand din luna ianuarie, exista riscul ca statul roman sa intre in infringement, din cauza faptului ca acea directiva europeana nu a fost transpusa. Atunci trebuia sa gasim o solutie care ar fi trebuit sa se intample in acest an, din pacate, in care sa fie o garantare si o asigurare a pachetelor turistice. Eu cred ca cetatenilor romani trebuie sa le fie garantat dreptul, pe banii dansilor, ca pachetele respective sa le duca la bun sfarsit sau macar sa fie repatriati intr-un mod corect (...) Partea de asigurare se poate face prin crearea unui pool de asigurare, care este o lege speciala pe modelul PAID. Dupa cum stiti, PAID-ul s-a definitivat in aproximativ doi ani. Noi nu avem timp sa stam doi ani... Ca ne convine, ca nu ne convine, trebuie sa ne gandim in primul rand la cetateni (...) Este obligatia statului roman sa vina cu o solutie viabila, eficienta si coerenta. Am discutat cu colegii de la ASF, inclusiv cu presedintele Leo Badea, si la anul incercam realizarea unui proiect de act normativ, o lege speciala pentru crearea unui pool de asigurare. Exista varianta ca, in cursul anului viitor, sa se creeze acest pool de asigurare si vom avea si asigurare, si Fond de garantare. Normele de aplicare ale Fondului de garantare a pachetelor turistice vor fi gata pana la sfarsitul lunii ianuarie 2018", a afirmat Dobre.

Potrivit ministrului, in cele mai multe tari este obligatorie participarea la un Fond de garantare, pe lista acestor state aflandu-se Danemarca, Irlanda, Franta, Olanda si Marea Britanie. Totodata, in Germania exista polita de asigurare obligatorie, iar in Austria asigurare si garantie bancara.

In contextul crearii unui Fond de garantare a pachetelor turistice, ministrul a subliniat ca ordonanta a fost votata si se afla pentru promulgare la Presedintie.

In momentul de fata, in Romania exista 2.655 de agentii de turism autorizate, conform listei afisate pe site-ul Ministerului Turismului si actualizata in data de 15 decembrie 2017, majoritatea acestora fiind constituita din agentii mici

Sursa foto: Aleksandar Todorovic / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri