Legea Turismului, in forma prezentata de Guvern, nu va putea rezolva problemele cu care confrunta turismul romanesc, sustin reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei.

"Dupa 15 ani de dezbatere si nenumarate forme 'finale' ale Legii Turismului, Guvernul Romaniei a pus in dezbatere publica si transparenta decizionala o noua versiune. In opinia Grupului de Lucru pe Turism al Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, textul prezentat nu va reusi sa rezolve problemele cu care se confrunta, de ani de zile, industria turismului din Romania si, prin urmare, nu va ajuta la atingerea potentialului turistic de care Romania dispune", se arata intr-un comunicat emis de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, citat de Agerpres.

Organizatia mentioneaza ca, in repetate randuri, industria turismului din Romania a solicitat o lege care sa puna sub o unica umbrela toate reglementarile din turism, sa rezolve problema promovarii potentialului turistic romanesc pe plan intern si international, sa ajute la rezolvarea celei mai mari provocari a industriei, care este lipsa fortei de munca, si sa diminueze semnificativ birocratia din domeniu.

"In ceea ce priveste promovarea, solicitarea a fost, si este in continuare, reglementarea corecta a ceea ce numim organizatia de management a destinatiei (la nivel local, regional si national), reglementare discutata acum peste 10 ani cu Organizatia Mondiala a Turismului, prevazuta in Master-Planul de turism de la acel moment, si chiar si in planul de guvernare actual. Din pacate, modul in care se abordeaza aceasta tema in actualul text de lege nu este unul care sa corespunda asteptarilor si standardelor internationale actuale si mai mult, va contribui la crearea de probleme. Faptul ca promovarea Romaniei printr-o entitate de tip 'parteneriat public-privat', asa cum se regaseste in alte state europene, nici macar nu este mentionat in actul legislativ reprezinta o mare dezamagire pentru industria turistica romaneasca", se afirma in comunicat.

In ceea ce priveste forta de munca, asteptarile industriei au fost si sunt sa regaseasca intr-un act legislativ actual o viziune si o strategie pe termen scurt, mediu si lung.

"Ne referim aici atat la lipsa unui numar suficient de mare de personal in acest moment, cat si la calitatea acestuia. Educatia in domeniu a avut enorm de mult de suferit in ultimii 20 de ani, inclusiv prin desfiintarea invatamantului liceal tehnologic si lipsa invatamantului dual in domeniu. In ultima perioada s-au facut multe eforturi din partea mediului de afaceri pe aceasta zona, dar fara un sprijin real si constant din partea statului rezultatele sunt si vor fi modeste. In pofida multor intalniri si dezbateri intre mediul privat si autoritatile statului, textul actual al Legii Turismului nu corespunde solicitarilor industriei si nu va ajuta la iesirea din conul de umbra in care aceasta industrie, care ar putea contribui cu cel putin 10% din produsul intern brut al Romaniei, se afla de foarte mult timp. Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei solicita decidentilor aplicarea masurilor propuse inca de acum multi ani intr-o lege moderna si care sa fie implementata doar dupa elaborarea unui studiu de impact si a strategiei de turism (inclusiv in ceea ce priveste promovarea) a Romaniei", se mentioneaza in comunicat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri