Pasionatii de calatorii si de plimbari in aer liber au multe variante de a se bucura de locuri inedite in Romania, unde se gasesc zeci de cascade care iti pot taia respiratia datorita frumusetii lor.

Considerate printre cele mai spectaculoase minuni ale naturii, cascadele ofera un spectacol vizual desavarsit. In plus, legendele care le insotesc sunt un motiv in plus pentru a le vizita. Iata cateva dintre cascadele inedite din Romania:

1. Cascada Cailor

Cascada Cailor este cea mai mare din Romania, formata pe versantul nordic al Muntilor Rodnei, in apropierea statiunii turistice Borsa. Anual, mii de turisti viziteaza cascada aflata la 1.300 de metri altitudine. Apa din topirea zapezii si din ploi se aduna intr-un circ glaciar si se varsa peste un abrupt calcaros, numit „Podul Cailor“. Caderea de apa este de 90 de metri. Accesul se face atat pe jos, cat si cu telescaunul.

Legenda spune ca, datorita pasunilor bogate, oile si caii erau atrasi de aceasta zona. Cand o herghelie de cai incoltita de ursi s-a aruncat in prapastie, pastorii ar fi plans atat de mult incat lacrimile lor au format Cascada Cailor.

2. Cascada Urlatoarea

In apropierea orasului Busteni se afla una dintre cele mai vizitate cascade din Romania: Urlatoarea, situata la 1.100 de metri altitudine. Drumul montan catre cascada Urlatoarea este considerat cel mai usor traseu din Bucegi, el putand fi parcurs in maximum 45 de minute. Unul dintre traseele care duce la cascada, cel de la Poiana Tapului, este cunoscut drept „Drumul Regal“, deoarece pe aici se plimbau regele Carol I si regina Maria.

Specificul cascadei este vuietul puternic care se aude printre stanci, iar legendele care o insotesc sunt numeroase. Una dintre acestea vorbeste despre o pastorita de care s-au indragostit doi ciobanasi. Intr-o zi, fara sa stie unul de celalalt, cei doi au intins bratele catre tanara fata, iar aceasta s-a speriat, a scos un tipat deznadajduit si s-a aruncat in gol de pe stanci, prefacandu-se in cascada. La randul lor, cei doi barbati au impietrit pe loc.

Pentru a vizita cascada Urlatoarea, poti merge intr-o drumetie de o zi sau poti cauta cazare Sinaia sau Busteni, pentru un sejur in care sa te bucuri de peisaje montane spectaculoase, aer proaspat si legende pline de curiozitati.

3. Cascada Valul Miresei

La mai putin de 70 de kilometri de Cluj, in inima Muntilor Apuseni, se afla cea mai frumoasa cascada din Transilvania, care are o cadere de 30 de metri. Cascada Rachitele este cunoscuta mai ales sub numele de Valul Miresei. Nici aceasta cascada nu este lipsita de legende. Se spune ca o mireasa a cazut de pe stancile Muntilor Bihor, iar valul i-a ramas agatat acolo. In timpul iernii, cascada devine un punct de atractie pentru alpinisti, deoarece peretele stancos ingheata si este potrivit pentru escaladat.

4. Cascada Bigar

Cascada Bigar din Caras-Severin este unica datorita peisajului spectaculos creat de un izvor subteran care curge peste o stanca acoperita de muschi. In anul 2013, a ocupat primul loc in topul celor mai impresionante cascade din lume, realizat de site-ul The World Geography. O curiozitate interesanta este si ca la cascada Bigar este locul de trecere prin tara noastra a Paralelei 45.

Legenda spune ca, in trecut, o familie de tarani care isi dorea sa aiba urmasi a urmat sfatul unei vrajitoare care le-a spus ca, daca femeia va bea apa de la izvorul dintre cele doua lumi, de sub stanca, va avea un copil. Acest sfat a venit cu o atentionare: daca va fi fata, nu trebuie sa se indragosteasca pentru ca va muri. Insa copilul nascut a fost chiar fata, care, dupa ce a crescut, s-a indragostit de un baiat pe nume Bigar. Pentru a o proteja de blestemul mortii, tatal ei a inchis-o intr-o grota. Suferintele fetei au facut-o pe vrajitoare sa o viziteze si sa ii transforme parul intr-o cascada, pe care au inceput sa curga lacrimile ei. Iubitul fetei, Bigar, s-a aruncat in apa si cei doi si-au gasit sfarsitul, dar s-au reintalnit pe lumea cealalta unde au fost fericiti.

Un motiv pentru a vizita cascada Bigar il reprezinta si legendele care circula in legatura cu apa ei. Potrivit povestilor stravechi, indragostitii care vor sa aiba parte de iubire vesnica ar trebui sa bea apa din cascada Bigar.

5. Cascada Toplita

Singura cascada cu apa termala din Romania se afla la Toplita, in judetul Harghita. Situata la marginea raului Mures, intr-una dintre cele mai reci zone ale tarii, cascada Toplita a fost declarata monument al naturii, arie protejata de interes national si rezervatie naturala de tip biologic si peisagistic. Apa cascadei poate ajunge la o temperatura de 27 de grade si este foarte bogata in calciu. Specificul acestei cascade il reprezinta culorile diferite reflectate de apa – de la alb la brun inchis –, dar si faptul ca apa ingheata foarte rar, avand aceeasi temperatura indiferent de anotimp. In 2014, cand in regiune s-au inregistrat temperaturi de -29 de grade Celsius, cascada a inghetat si, din cauza schimbarii bruste a vremii, o parte din stanca s-a desprins, prabusindu-se.

Acestea sunt cateva dintre cascadele din Romania printre cele mai vizitate de turisti. Calatori din toate colturile lumii vin anual in tara noastra si isi fac timp sa se bucure de privelistile spectaculoase pe care cascadele romanesti le ofera.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri