Grecia

Grecia

Toți cetățenii străini care intră în Republica Elenă pe cale rutieră prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, în scop turistic, sunt obligați să completeze un formular online și să prezinte un test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19 prelevat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei.

Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie obligatoriu în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și numărul/seria documentului de călătorie ce va fi prezentat în momentul controlului vamal (pașaport sau carte de identitate).

Măsura prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19 prelevat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei se aplică până pe 29 iulie.

Intrarea în Grecia pe cale aeriană

În conformitate cu informațiile comunicate oficial de autoritățile elene, începând cu data de 28 iulie 2020, măsura prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei, se aplică și pentru pasagerii care sosesc pe aeroporturile din Grecia, cu zboruri dinspre România și Bulgaria. Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie prezentate în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și seria și numărul cărții de identitate sau ale pașaportului persoanei respective.

Prezentarea, la frontierele aeriene, a unui certificat care să ateste rezultatul negativ al testului COVID-19 nu exclude procedura testării aleatorii și nici completarea formularului electronic PLF/Passanger Locator Form și prezentarea codului QR.

În mod special, pasagerii care sosesc cu zboruri în data de 28 iulie sau 29 iulie și care nu au avut timp să facă testul înainte de plecare vor fi testați la sosire pe aeroporturile din Grecia.

Măsuri de protecție pe plan intern

Iată ce trebuie să știi dacă mergi în vacanță în Grecia:

  • Au fost deschise plajele organizate, cu respectarea măsurilor de distanțare socială, iar protecția civilă, poliția locală și municipală colaborează cu primăriile și cu mediul de afaceri pentru a-i sfătui pe turiști și pe angajații din sectorul turistic asupra măsurilor de igienă, protecție și distanțare.
  • Au fost reluate pelerinajele la mănăstiri (inclusiv Muntele Athos).
  • Sunt operabile cursele interne de feribot, între insule și Grecia continentală.
  • Este obligatorie utilizarea unei măști în zonele de sosire și de așteptare a mijloacelor de transport public, precum și în interiorul vehiculelor și trenurilor pentru personal și pasageri.
  • Începând din data de 29 iulie 2020 este din nou obligatorie utilizarea măștii în următoarele spații publice: companii de utilități, bănci, birouri de servicii publice, clinici, spitale, magazine alimentare (brutărie, pescărie, măcelărie, cofetărie), saloane de înfrumusețare, magazine care operează în regim de comerț cu amănuntul. Rămâne obligatorie purtarea măștii pentru angajații din restaurante.
  • De asemenea, rămâne valabilă purtarea măștii în mijloacele de transport în comun, lift, taxiuri, vapoare, avioane și supermarketuri.
  • Se elimină plafonul de 6 persoane la masă în restaurant, dar nu se modifică numărul maxim admis de clienți și distanțele care trebuie respectate atât în ​​restaurante, cât și în magazinele comerciale.
  • Pentru toate autobuzele publice, care vizitează orașele, precum și autobuzele private, autobuzele comunitare, cele aflate în responsabilitatea OASA SA și OASTH SA, precum și în transportul feroviar, este permis transportul de pasageri până la o capacitate de 65% din numărul maxim de pasageri transportați in vehicul / vagon.

Sursa Foto: Shutterstock

Italia

Italia

Începând cu data de 24 iulie 2020, persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României în ultimele 14 zile anterioare sosirii în Italia sunt supuse obligației de autoizolare și de supraveghere medicală pentru o perioadă de 14 zile.

De la 9 iulie, oricine intră în Italia din străinătate este obligat să prezinte transportatorului sau forțelor de poliție în caz de control, o declarație pe proprie răspundere.

În cazul persoanelor care sosesc din România, acestea vor trebui să specifice în detaliu în declarația pe propria răspundere locul în care vor petrece perioada de supraveghere sanitară și izolare la domiciliu, mijlocul de transport privat prin care vor merge la acea adresă și un număr de telefon la care pot fi contactate în această perioadă (inclusiv un număr de telefon mobil). De asemenea, transportatorii trebuie să măsoare temperatura pasagerilor și să nu permită călătoria celor depistați cu stare febrilă.

Persoanele care, la sosirea din România în Italia cu un mijloc de transport în comun, nu pot să se deplaseze cu un mijloc de transport privat la adresa la care vor efectua izolarea la domiciliu, indicată în declarația pe propria răspundere, vor trebui să efectueze carantina într-o locație stabilită de Protecția Civilă, pe cheltuială proprie. Acestea trebuie să comunice cu celeritate apariția unor eventuale simptome de Covid-19 Direcției de Sănătate Publică.

În mod asemănător, persoanele fizice care sosesc din România în Italia cu un mijloc de transport privat sunt obligate să comunice imediat propria intrare pe teritoriul italian Departamentului de Prevenție din cadrul Direcției de Sănătate Publică locală. Acestea vor fi supuse măsurii de supraveghere sanitară și de izolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, la adresa comunicată Direcției de Sănătate Publică și vor trebui să semnaleze cu celeritate apariția unor eventuale simptome de Covid-19.

Până la 31 iulie este interzisă sosirea în Italia pentru persoanele care, în cele 14 zile anterioare, s-au aflat sau au tranzitat în: Armenia, Bahrein, Bangladesh, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Chile, Kosovo, Kuwait, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Oman, Panama, Peru, Republica Dominicană, Serbia (pentru Kosovo, Muntenegru și Serbia interdicția se aplică de la 16 iulie, pentru celelalte, de la 9 iulie).

Măsuri pe plan intern

Începând cu 3 iunie 2020, deplasările pe teritoriul italian se pot face în mod liber, fără declarația pe proprie răspundere.

  • Este absolut interzisă părăsirea locuinței pentru persoanele care sunt supuse măsurii de carantină. Persoanele care prezintă simptome (infecție respiratorie sau febră peste 37,5ºC) trebuie să rămână la domiciliu, să limiteze contactele sociale și să ia legătura cu medicul de familie.
  • Este obligatorie, pe întreg teritoriul italian, protejarea căilor respiratorii în spațiile publice închise, inclusiv în mijloacele de transport și în cazurile în care nu se poate menține distanța de siguranță între persoane. Măsura nu se aplică copiilor cu vârste sub 6 ani. În acest sens, se pot utiliza măști de unică folosință, lavabile sau dispozitive artizanale care permit acoperirea nasului și a gurii. Se recomandă utilizarea măștii și în spațiile în aer liber aglomerate.
  • Majoritatea activităților comerciale, profesionale, culturale, de producție, slujbele religioase etc. se pot desfășura cu respectarea strictă a distanței de siguranță între persoane, de minim 1 metru și a protocoalelor de siguranță specifice. Pentru activitățile sportive în aer liber, distanța de siguranță între persoane este de 2 metri.
  • Este permis accesul publicului în muzee și instituțiile de cultură, cu condiția de a se stabili un număr maxim de vizitatori, astfel încât să poată fi menținută distanța și să se evite adunările.
  • Începând cu 15 iunie, sunt permise spectacolele cu public în săli de teatru, săli de cinematograf sau concerte, cu respectarea măsurilor de siguranță (locuri prealocate și distanțate între ele, distanța interpersonală de siguranță de 1 metru între persoane), cu un număr maxim de 1.000 de spectatori pentru spectacole în aer liber și de 200 de persoane pentru spectacole în spații închise, pentru fiecare sală.
  • Rămân suspendate evenimentele care implică aglomerări de persoane în spații închise sau în aer liber în cazurile în care nu este posibilă asigurarea respectării condițiilor indicate, precum și activitățile care au loc în săli de dans sau localuri similare, în aer liber sau în spații închise și, până la 31 iulie, manifestările expoziționale și congresele.
  • Este suspendată activitatea didactică în sălile de clasă, aceasta desfășurându-se online.

Sursa Foto: Shutterstock

Spania

Spania
Conform noilor măsuri implementate de către Direcția de Sănătate Publică din Spania, toți pasagerii, inclusiv cei români, care sosesc în această țară au obligativitatea de a completa formularul online de trecere a frontierei.
După completarea acestuia, sistemul generează un QR Code necesar pentru trecerea frontierei. Nerespectarea completării acestui document, poate duce la refuzul autorităților de a permite pasagerilor români accesul în această țară.
Autoritățile spaniole avertizează la respectarea noilor norme de protecție, precum purtarea măștii de protecție, menținerea distanței sociale, dar și utilizarea dezinfectantului. În plus, în cazul în care există simptome, guvernul spaniol insistă asupra izolării la domiciliu a persoanei în cauză. Dacă simptomele apar pe durata călătoriei, Spania roagă turiștii să apeleze la autoritățile în exercițiu.

Măsuri de protecție pe plan intern

Guvernul Regional al Comunității Madrid a publicat în Buletinul Oficial nr. 920/2020/ 29.07.2020 Noua Strategie privind protejarea populației împotriva COVID-19 care prevede între altele:

  • Purtarea măștii de protecție va fi obligatorie de către toate persoanele în vârstă de peste 6 ani, în toate spațiile publice, indiferent dacă este păstrată distanța de siguranță de 1,5 metri.

Masca de protecție nu este obligatorie în următoarele condiții:

  • În cazul practicării de activității sportive în aer liber;
  • În timpul consumului de băuturi/alimente;
  • În spațiile naturale sau în aer liber din afara localităților, cu condiția respectării distanței de securitate de 1,5m;
  • La piscina pe timpul scăldatului sau la plajă, cu condiția respectării distanței de securitate.
  • La serviciu, în condițiile în care angajații sunt așezați și pot păstra între ei o distanță de minim 1,5m.
  • Ca măsură de precauție, se recomandă, folosirea măștilor în spațiile private în cazul reuniunilor formate din persoane care nu coabitează chiar și în condițiile în care se poate garanta distanța de securitate interpersonală.

Persoanele care detectează simptome care ar putea fi compatibile cu COVID-19 sunt obligate să evite ieșirea din casă și că comunice starea de sănătate celui mai apropiat centru medical în cel mai scurt timp. De asemenea este obligatorie autoizolarea față de persoanele cu care coabitează.

  • Restricționarea grupurilor până la cel mult 10 persoane atât în exterior (parcuri, terase, zone comune, terenuri private), cât și în interior. Se recomandă păstrarea aceleiași limite și pentru reuniunile la domiciliu. Excepție de la regulă fac doar grupurile de persoane care locuiesc împreună.
  • Fumătorii trebuie să păstreze distanța minimă de 1,5 m față de celelalte persoane.
  • Restaurantele și cluburile de noapte se închid la 1:30 am, iar intrarea ultimilor clienți va fi permisă până la ora 01.00. Toți clienții vor fi obligați să comunice datele personale și un număr de telefon de contact pentru a putea fi localizați în cazul detectării unui focar de infecție. Se recomandă cetățenilor să evite folosirea în comun a paharelor/ veselei; se interzice folosirea în comun a dispozitivelor de inhalare de tutun sau similare (ex. narghilea).
  • Se limitează numărul persoanelor care pot accede în piețele volante până la un maxim de 75% din din capacitatea actuală. Se recomandă uzul mănușilor și al gelului dezinfectant în manipularea alimentelor.

Sursa Foto: Shutterstock

Marea Britanie

Marea Britanie

Persoanele care sosesc în Marea Britanie din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie (denumite „travel corridors”)* sunt obligate să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

Încălcarea dispoziției privind autoizolarea este pedepsită cu amendă de până la 1.000 GBP.

Înainte de a călători, persoanele vor avea obligația de a indica adresa la care se vor auto-izola și traseul de la frontieră la adresa respectivă, prin completarea unui formular online.

Zborurile directe care sosesc în Marea Britanie din țările cu risc de contaminare trebuie să furnizeze, cu 60 de minute înainte de aterizare, Declarația generală a aeronavelor (General Aircraft Declaration) către autoritățile aeroportului de destinație, în care indică starea de sănătate a pasagerilor. O declarație similară, Maritime Health Declaration Form, este cerută și navelor care sosesc din orice port străin în Anglia. Pe aeroporturile britanice nu sunt luate măsuri speciale.

Cu toate acestea, Ministerul de Externe britanic recomandă evitarea pentru cel puțin următoarele 30 de zile a tuturor călătoriilor în străinătate și verificarea atenționărilor de pe site-ul gov.uk.

Măsuri pe plan intern

În continuare se recomandă limitarea oricăror deplasări în afara locuinței și munca la domiciliu, dacă este posibil.

  • Din 13 iunie este permisă formarea unui “grup de sprijin” cu o altă gospodărie, dacă sunteți într-o gospodărie unde există un singur adult. Toți cei aflați într-un grup de sprijin vor putea acționa ca și cum ar locui în aceeași gospodărie, ceea ce înseamnă că pot petrece timp împreună în casele celuilalt și nu au nevoie să stea la 2 metri distanță. Sunt permise întâlnirile între membrii a două gospodării/ grupuri de sprijin, atât în spații închise cât și în aer liber. Se pot întâlni în locuințe membrii a maximum două gospodării (grupul de sprijin fiind socotit drept o singură gospodărie).
  • Este obligatorie utilizarea măştilor în transportul în comun, în magazine, mall-uri, spații publice închise.
  • Activităţile în aer liber nu mai sunt limitate în timp și este permisă formarea de grupuri de maximum 6 persoane (în aer liber), cu condiţia respectării distanţării sociale (2 metri) între persoane care nu aparţin aceleiaşi gospodării.
  • S-au redeschis magazinele, facilitățile sportive în aer liber și câteva atracții suplimentare în aer liber (cinematografele, drive-in, grădinile zoologice, fermele etc.) însă distanțarea socială rămâne obligatorie.
  • Din 4 iulie, în Anglia, s-au redeschis lăcașurile de cult, restaurantele, barurile, cafenelele, cinematografele, frizeriile, hotelurile, centrele comunitare, bibliotecile publice, locurile de joacă și alte locuri publice.
  • Sălile de fitness, bazinele de înot și centrele sportive în spații închise s-au redeschis la 25 iulie.
  • Persoanele care dezvoltă temperatură și o tuse persistentă apărute recent/brusc sunt rugate să stea la domiciliu pentru cel puțin 7 zile, pentru a limita răspândirea virusului. Toate persoanele din grupul de sprijin al persoanei care prezintă simptome sunt de asemenea obligate să se izoleze.
  • Serviciul telefonic NHS 111 nu mai trebuie apelat pentru auto-izolarea la domiciliu, putând fi folosit serviciul NHS 111 online dacă simptomele se înrăutățesc în timpul izolării la domiciliu sau după 7 zile de izolare. Dacă accesul la internet este limitat sau nu există, se apelează NHS la 111.

Sursa Foto: Shutterstock

Ungaria

Ungaria

Conform informațiilor comunicate public de către autoritățile ungare, România a fost inclusă pe lista galbenă a statelor (alături de Bulgaria, Suedia, Marea Britanie, Norvegia, Federația Rusă, Serbia, Japonia, China, SUA si Canada). În consecință, cetățenilor care intră în Ungaria din România – dar nu pentru scop de tranzit - le sunt aplicabile următoarele dispoziții:

  • la intrarea în Ungaria vor fi supuși examinării medicale, iar, în cazul în care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, NU li se va permite accesul în Ungaria;
  • în situaţia în care nu prezintă simptome, aceștia vor fi obligați să intre în carantină pe teritoriul Ungariei pentru o perioadă de 14 zile (fie instituţionalizată – la spital, fie prin izolare la domiciliu – dacă există posibilitatea), fiind luaţi în evidenţele autorităților sanitare ungare.

Cu toate acestea, intrarea pe teritoriul Ungariei va fi permisă, fără impunerea măsurii carantinei sau autoizolării, cetățenilor care vin din România și care prezintă la punctul de frontieră două teste moleculare negative pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile. Cele două teste trebuie efectuate la o diferență de 48 de ore unul de celălalt, iar certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză.

Lucrătorii sezonieri din România pot, de asemenea, intra pe teritoriul Ungariei, cu condiția ca angajatorul ungar să transmită poliției ungare un formular electronic cu datele de identificare ale acestora. Punctele de trecere a frontierei în acest scop vor fi stabilite de conducerea poliției ungare.

Măsuri de protecție pe plan intern

Starea de urgența a fost ridicată începând cu 18 iunie, fiind înlocuită cu starea de alertă epidemiologică. Următoarele măsuri sunt încă în vigoare:

  • Utilizarea măștii este obligatorie la nivel național pentru transportul public și în magazine, cu excepția celor cu vârsta sub șase ani.
  • Personalul unităților de catering trebuie să poarte o mască.
  • Documentele oficiale ale cetățenilor ungari care au expirat în perioada stării de urgență, valabile pe teritoriul Ungariei, își mențin valabilitatea 15 zile după încheierea urgenței.

Sursa Foto: Pixabay

Republica Moldova

Republica Moldova

Se interzice până la data de 31 iulie 2020 intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini şi apatrizilor, cu următoarele excepții:

  • membri de familie ai cetățenilor Republicii Moldova;
  • persoane care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autorități;
  • persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent;
  • membri ai misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizațiilor/ misiunilor internaționale, precum şi membrii familiilor acestora sau personal care poate asigura ajutor umanitar;
  • persoane în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare. Itinerarul tranzitării va fi stabilit de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră;
  • persoane care călătoresc din motive de sănătate și umanitare, inclusiv însoțitorul, după caz (cu prezentarea documentelor confirmative);
  • lucrătorii transfrontalieri;
  • conducătorii auto şi personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele și personalul de deservire ale aeronavelor/ navelor şi brigăzile și personalul de deservire ale garniturilor de tren.

Sursa Foto: Shutterstock

Danemarca

Danemarca

Începând cu 27 iunie 2020, Danemarca a actualizat regimul de intrare pe teritoriul său în contextul pandemiei Covid-19. Astfel, urmare analizei epidemiologice realizată de autoritățile de sănătate daneze statele au fost împărțite în „deschise” și „închise”.

România se va regăsi începând cu 1 august 2020 pe lista țărilor „închise” (s-a regăsit pe lista țărilor ”deschise” în perioada 27 iunie - 31 iulie), astfel că românii nu mai acces în Danemarca decât în baza unor „motive întemeiate, nu și ca turiști. În plus, Persoanelor care sosesc din România li se va recomanda ferm respectarea perioadei de 14 zile de carantină.

Lista acestor state este actualizată, săptămânal, în fiecare zi de joi.

Măsuri pe plan intern

  • Din 8 iulie sunt permise adunările și activitățile publice cu o participare de până la 100 de persoane;
  • La 8 iunie, s-au permis adunările publice de până la 50 de persoane, festivalurile și concertele nu sunt permise până la 1 septembrie 2020;
  • La 27 mai, s-au redeschis parcurile de amuzament/distracții, s-au reluat activitățile estivale desfășurate de copii și tineri, s-au reluat toate activitățile de cercetare publică, și-au reluat activitatea clasele XI și colegiile, s-au reluat examinările orale cu prezență fizică și predarea cu prezență fizică în unitățile de învățământ superior, și-au reluat activitatea centrele de formare profesională pentru adulți care se adresează șomerilor, precum și centrele de limbi străine, s-au întors la serviciu angajații din sectorul public din regiuni, cu excepția celor din regiunea extinsă a Copenhagăi și din regiunea Zealand.
  • La 22 mai, s-au redeschis instituțiile culturale (muzee, teatre, galerii de artă, cinematografe), acvarii, grădini botanice, grădini zoologice cu condiția respectării distanțării fizice.
  • La 18 mai, s-au redeschis restaurantele, barurile și cafenele cu respectarea normelor de distanțare socială și a unui program special. S-au redeschis și bibliotecile, bisericile și alte instituții religioase. Elevii din clasele VI-X au revenit la școală. S-au reluat programele de after-school. Competițiile sportive pot fi reluate fără spectatori. Populația poate desfășura activități sportive în condițiile respectării limitei de maximum 10 persoane.
  • La 11 mai, s-au redeschis toate magazinele și centrele comerciale. Și-au reluat activitatea un număr mult mai mare de angajați din sectorul privat.
  • La 20 aprilie, s-au redeschis cabinetele de avocatură, cabinetele stomatologice, de psihoterapie, osteopatie, fizioterapie, clinicile și spitalele private, saloanele de coafură, serviciile de contabilitate. De asemenea, s-au redeschis instanțele de judecată, școlile auto, iar personalul din penitenciare și-a reluat activitatea.
  • La 15 aprilie 2020, s-au redeschis grădinițele și au reluat activitatea clasele I-V.

Sursa Foto: Shutterstock

Austria

Austria

Autoritățile austriece au publicat o nouă Ordonanță pentru revizuirea condițiilor de intrare și tranzit în Republica Austria pentru persoanele care provin din state pentru care există alerte de călătorie, inclusiv România, fiind valabilă până la data de 30 septembrie 2020.

Principalele modificări, față de măsurile anterioare, sunt:

  • diminuarea perioadei termenului de valabilitate a testului biologic-molecular pentru SARS-CoV-2 de la 4 zile la 72 de ore,

Conform noilor prevederi, începând cu data de 27 iulie, accesul cetățenilor români și ai statelor membre UE provenind din România cu destinația Republica Austria este permis dacă dețin un test molecular negativ pentru SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, atestat printr-un certificat în limba germană sau engleză.

  • reducerea perioadei de izolare la domiciliu sau într-o locație adecvată, de la 14 zile la 10 zile.

În lipsa acestuia, persoanele respective și cei cu care locuiesc împreună sunt obligați să se supună timp de 10 zile unei izolări la domiciliu sau într-o locație adecvată, imediat după intrarea în Republica Austria, ale cărei costuri trebuie suportate de către persoana în cauză. Dacă un test biologic molecular pentru SARS-CoV-2 efectuat în perioada izolării este negativ, izolarea instituită pe perioada celor 10 zile se suspendă.

În situația în care cetățeanul străin nu poate prezenta certificatul medical sau dovada unei cazări adecvate, autoritățile austriece nu vor permite intrarea pe teritoriul Republicii Austria.

Ce se întâmplă cu românii care tranzitează Austria

Tranzitul este permis în regim permanent, fără oprire, pentru cetățenii care vin din România și care merg spre destinații din alte state. Autoritățile locale pot solicita prezentarea unor documente justificative care să asigure intrarea în țara de destinație: domiciliu / rezidență / drept de ședere / contract de muncă / orice altă dovadă a necesității intrării, de exemplu adeverință de tratament medical imperios necesar, de studii etc., precum și completarea unei declarații de tranzit.

Nu în ultimul rând, începând cu data de 16 iulie au fost suspendate cursele aeriene regulate directe din mai multe state, printre care se numără și România. Reglementarea este valabilă până la data de 31 iulie 2020.

Norme de protecție pe teritoriul Austriei

În ultimele săptămâni, au fost ridicate majoritatea restricțiilor de deplasare pentru populație.

În cazul deplasării în spațiul public, trebuie respectate în continuare următoarele măsuri:

  • Este interzisă apropierea la o distanță mai mică de un metru față de alte persoane. Sunt exceptate de la această regulă persoanele care locuiesc împreună.
  • Sunt permise evenimente cu caracter privat cu participarea a până la 100 de persoane (e.g. căsătorii și înmormântări), fără restricții privind ora închiderii, cu excepția situațiilor de urgență în care trebuie aplicate măsuri de combatere a COVID-19. Restricțiile privind numărul de participanți la căsătorii și înmormântări sunt în vigoare până la 31 august.
  • Purtarea de măști de protecție pentru acoperirea gurii și nasului este obligatorie în mijloacele de transport în comun (inclusiv pentru transportul feroviar, autocare, telecabine) și taxiuri, unități medicale (e.g. farmacii), în unitățile care oferă servicii unde distanța socială nu poate fi respectată (e.g. frizerii), la evenimente în spații închise (unde nu au fost atribuite locuri pe scaun în prealabil), la demonstrații unde nu poate fi menținută distanța de un metru față de alte persoane. Pot fi utilizate măști de protecție chirurgicale sau eșarfe. Nepurtarea măștii de protecție sau a eșarfei va fi sancționată de organele de control cu amendă.
  • La 21 iulie, cancelarul Austriei a anunțat reintroducerea obligativității purtării măștilor în supermarketuri, în bănci și în oficii poștale, începând cu data de 24 iulie, efectuarea de controale mai stricte la frontiere și introducerea unui sistem de „Pre-travel clearance”.

Sursa Foto: Pixabay

Belgia

Belgia

Începând cu data de 25 iulie, persoanele care călătoresc în scop turistic în afara Regatului Belgiei sunt obligate să completeze la întoarcere un formular. Acest formular trebuie completat de cei care se întorc din cele trei zone (roșie, portocalie și verde), indiferent de gradul de risc. În funcție de zonă, de gradul de risc și de recomandările autorităților, la întoarcere turiștii își asumă responsabilitatea efectuării unui test COVID-19 sau de intrare în autoizolare.

România a fost inclusă, începând cu 12 iulie, pe lista statelor din zona portocalie, cetățenii care intră din România în Regatul Belgiei fiind obligați să completeze și formularul Public Health Passengers Locator Form.

Norme de protecție în Belgia

O serie de noi măsuri au intrat în vigoare începând cu 25 iulie 2020:

  • nu va fi extinsă limita actuală pentru numărul de persoane admise să participe la evenimentele publice, care se desfășoară atât în aer liber, cât și în spații închise. Nu se va relua activitatea târgurilor, expozițiilor și saloanelor expoziționale.
  • utilizarea măștilor este obligatorie în piețe, târguri și festivități locale, în spații comerciale, inclusiv artere comerciale sau orice alt spațiu intens frecventat. Utilizarea măștilor de protecție este obligatorie în clădirile publice, zona accesibilă publicului. Acesta va fi obligatorie și în spațiile industriei HoReCa, exceptați vor fi cei care vor servi masa.
  • clienților restaurantelor, cafenelelor, barurilor etc. li se va solicita să lase adresa de e-mail și numărul de telefon, pentru a putea fi preveniți în cazul identificării unor focare de contaminare. Aceste date personale vor fi distruse după 14 zile și nu vor fi utilizate în alt scop.
  • magazinele cu orar de noapte se vor închide la ora 22.00.
  • se menține recomandarea frecventării unui cerc limitat la 15 persoane pe săptămână. De asemenea, a fost adresată recomandarea notării cu atenție a detaliilor acestor persoane, în vederea unei eventuale anchete epidemiologice.
  • pot fi luate măsuri suplimentare la nivelul autorităților locale și regionale, după o consultare la nivel central.

Sursa Foto: Pixabay

Olanda

Olanda

Începând cu data de 9 iulie, cetățenilor care se deplasează din România în Olanda le va fi recomandată în mod ferm auto-izolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile din momentul intrării pe teritoriul Regatului Țărilor de Jos.

Pasagerii care sosesc în Regatul Țărilor de Jos din zonele cu risc ridicat trebuie să completeze o declarație de sănătate obligatorie. Companiile aeriene trebuie să solicite pasagerilor această declarație.

Zborurile de repatriere sunt scutite de restricții, inclusiv zborurile de repatriere pentru cetățenii UE, cetățenii Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și călători din țările Schengen, atât timp cât aceștia pot demonstra că sunt în tranzit.

Nu este instituită măsura carantinei la nivel național. Se recomandă intrarea în carantină la domiciliu și păstrarea distanței sociale persoanelor care prezintă simptome specifice bolii COVID-19. Persoanele cu simptome specifice COVID-19 se pot programa în vederea efectuării unui test la numărul de telefon +3108001202.

Măsuri pe plan intern

  • Este obligatorie purtarea unei măști de protecție, non-medicală în transporturile publice terestre de pe teritoriul olandez: tren, autobuz, metrou, tramvai, etc.

Se recomandă folosirea transportului public numai dacă nu există alternative, cu evitarea orelor aglomerate și păstrarea distanței față de ceilalți călători.

  • Evenimentele şi adunările pentru care organizatorii ar fi avut în condiţii normale nevoie de obţinerea unei autorizaţii din partea autorităţilor sunt interzise până la 1 septembrie 2020.
  • Persoanele care au un contract de muncă în derulare sunt sfătuite să își contacteze angajatorul, pentru a se informa cu privire la deciziile formulate de acesta în contextul măsurilor anunțate de guvernul olandez.
  • Autoritățile olandeze au pus la dispoziție un număr de contact special pentru a răspunde întrebărilor cetățenilor (0800-1351 cu program zilnic între 08:00-20:00).

Sursa Foto: Pixabay

Cehia

Cehia

Începând cu 1 iulie 2020, autoritățile din Cehia au împărțit statele europene pe baza situației epidemiologice în 2 categorii, respectiv cu risc scăzut (verde) și cu risc înalt (roșu). Clasificarea se actualizează permanent în funcție de evoluția situației epidemiologice din statele respective.

Cetățenii români rezidenți în state cu risc înalt sau care au vizitat state cu risc înalt pentru mai mult de 12 ore trebuie să se prezinte după intrarea pe teritoriul Cehiei la un birou regional sanitar, din zona unde persoana respectiva va sta, pentru testarea PCR pentru COVID-19.

Pe durata a 72 ore de la testare libertatea de mișcare este limitată.

Măsuri de protecție pe plan intern

Începând cu 20 iulie, cetățenii din Bulgaria, România, Portugalia care sosesc în Republica Cehă în scop lucrativ, după o ședere de cel puțin 12 ore în ultimele 14 zile în statele lor, trebuie să prezinte angajatorului, pentru a li se permite accesul în unitățile și la locurile de muncă din Cehia, rezultatul negativ al unui test PCR pentru COVID-19, nu mai vechi de 4 zile. Testarea PCR trebuie realizată în Republica Cehă. Lucrătorului nu îi este permisă intrarea la locul de muncă fără prezentarea rezultatului testării. Această măsură nu se aplică cetățenilor din aceste țări care călătoresc în Cehia în scop turistic, educațional sau pentru tranzit.

Participarea la evenimentele publice și private organizate în spații interioare este limitată la 500 persoane.

Purtarea măștii este obligatorie la toate evenimentele culturale, inclusiv în cluburi și discoteci, și sportive cu peste 100 de participanți, organizate în spații interioare. Măsura nu se aplică spațiilor comerciale și restaurantelor.

Sursa Foto: Pixabay

Cipru

Cipru

Începând cu 9 iunie, aeroporturile din Larnaca și Pafos și-au reluat treptat serviciile de transport de pasageri.

În acest sens, toate persoanele care intră în Republica Cipru trebuie să prezinte la intrare o autorizație de călătorie, completată cu 24 de ore înaintea deplasării. Autorizația presupune completarea electronică a unui chestionar COVID-19 și introducerea datelor de zbor. Pasagerii care nu au asupra lor autorizația de călătorie completată online, corect (Cyprusflightpass) vor fi amendați cu 300 de euro. Personalul din aeroport (ofițeri de poliție de la imigrări, alți oficiali din aeroport) are dreptul de a amenda pe loc pe oricine încalcă această regulă. Persoanele care dau declarații false cu privire la traseul călătoriei sunt pasibile de urmărire penală.

Cipru a stabilit trei categorii de state, în condițiile noului virus, respectiv A, B, C. România face parte din categoria C, cea care prezintă un risc epidemiologic crescut.

Astfel, pasagerii din țările aparținând categoriei C sunt obligați să rămână în autoizolare, la domiciliul declarat, timp de 14 zile. În plus, pentru pasagerii proveniți din țări din categoria C nu este permisă călătoria în scop turistic.

Lista statelor din care este permisă intrarea în Republica Cipru este actualizată, săptămânal, de către Ministerul cipriot al Sănătății, în funcție de datele epidemiologice din fiecare țară.

În cazul deplasării în spațiul public, folosirea măștii de către toți angajații care lucrează cu publicul, pe șantiere, la frizerii și saloane cosmetice și de coafură, cazinouri și săli de jocuri, librării, muzee, situri arheologice, cinematografe și teatre în aer liber este obligatorie.

Sursa Foto: Shutterstock

Bosnia și Herțegovina

Bosnia și Herțegovina

Începând cu data de 16 iulie, cetățenilor statelor membre UE, inclusiv cetățenilor români, le este permisă intrarea în Bosnia și Herțegovina cu condiția prezentării unui test COVID-19 negativ efectuat în ultimele 48 de ore anterior momentului intrării în Bosnia și Herțegovina.

Potrivit informațiilor comunicate de autoritățile din Bosnia și Herțegovina, regimul de tranzit rămâne neschimbat, nefiind necesară prezentarea certificatului medical solicitat în cazul șederii.

Măsuri de protecție pe plan intern

  • Au fost ridicate toate restricțiile, menținându-se însă obligativitatea păstrării distanței de 1,5 m între persoane și a purtării măștilor medicale în spațiile publice.
  • Sunt permise adunările de maxim 100 de persoane în interior, repectiv 300 de persoane în aer liber.

Sursa Foto: Pixabay

Estonia

Estonia

La 28 mai 2020, Guvernul Republicii Estonia a decis redeschiderea granițelor pentru cetățenii UE fără simptome COVID-19 începând cu data de 1 iunie 2020.

Cetățenii provenind din state UE în care incidența de infectare cu noul coronavirus, în ultimele două săptămâni, este mai mare de 16 la 100.000 de locuitori, vor fi obligați la autoizolare timp de 14 zile.

Pentru perioada 27 iulie – 2 august, cetățenii români sunt obligați la autoizolare timp de 14 zile la intrarea în Estonia. În România, rata de infectare este de 54/100.000.

Lista se actualizează în fiecare zi de vineri.

Cine poate intra în Estonia

Este în continuare permisă intrarea în Estonia pentru:

  • persoanele care își desfășoară activitatea în domeniul transportului internațional de mărfuri și pasageri;
  • membrii echipajelor care deservesc mijloacele de transport internațional;
  • persoanele care efectuează operațiuni de mentenanță sau reparații pentru mijloacele de transport;
  • persoanele care activează în IT și comunicații, inclusiv cei care desfășoară activități de întreținere sau reparații pentru dispozitive și aparatura din aceste sectoare.

Reguli în condiții de tranzit

Transportatorii internaționali de marfă, alimente și consumabile medicale, precum și persoanele care oferă servicii vitale, cum ar fi furnizorii de combustibil, posesorii de permise de ședere/membrii de familie ai acestora/personal diplomatic reprezintă excepții de la interdicția de intrare pe teritoriul Estoniei, dacă nu prezintă simptome de COVID-19.

Cetățenii străini vor primi permisiunea de tranzitare a Estoniei în drum spre țara de origine doar dacă nu prezintă simptome de COVID-19.

Personalul reprezentanțelor diplomatice sau consulare din Estonia sau membri de familie ai acestora sau un resortisant străin care ajunge în Estonia în scopul cooperării militare internaționale sunt exceptați de la autoizolare timp de 14 zile, sub rezerva lipsei simptomelor specifice.

Sursa Foto: Pixabay

Federația Rusă

Federația Rusă

La data de 15 iulie a început redeschiderea treptată a frontierelor aeriene ruse, în funcție de acordurile bilaterale, pentru cetățenii acelor țări care acceptă, la rândul lor, intrarea cetățenilor ruși pe teritoriul național. România nu a scos Federația Rusă de pe lista statelor din zona galbenă, prin urmare la întoarcerea dintr-o călătorie în Rusia, românii sunt nevoiți să respecte o perioadă de carantină de 14 zile.

Tot din 15 iulie s-au redeschis și cursele regulate pe ruta Moscova-Budapesta-Moscova (Aeroportul Sheremetyevo Terminalul D).

De asemenea, cetățenii străini care intră pe teritoriul Federației Ruse nu mai au obligația de a intra în carantină 14 zile. Aceștia trebuie să prezinte la aterizare un test de COVID-19 negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data sosirii pe teritoriul Federației Ruse.

Documentul poate fi prezentat în limba rusă sau engleză. În cazul în care nu prezintă acest document, cetățenii străini au obligația de a se supune testului COVID-19 în termen de 72 de ore de la data sosirii în Federația Rusă.

Măsuri de protecție în Rusia

  • Din data de 13 iulie, pe tot teritoriul Federației Ruse sunt obligatorii măsurile sanitare în spații publice închise: mijloace individuale de protecție (mască, mănuși), menținerea distanței de siguranță sanitară (1,5-2 m), verificarea temperaturii corporale în mall-uri.
  • Din data de 24 iunie , COVID-19 a intrat în lista afecțiunilor care previn intrarea cetățenilor străini pe teritoriul Federației Ruse. În urma acestei decizii, testul COVID-19 sau vaccinul devin obligatorii pentru toate persoanele care doresc deplasarea în Federația Rusă.
  • Începând cu data de 15 iunie, cetățenii străini, inclusiv cei români, aflați în Federația Rusă și al căror document de ședere pe teritoriul țării a expirat, vor putea să solicite prelungirea șederii/a termenului documentelor de ședere, sens în care trebuie să se adreseze organelor Ministerului de Interne abilitate în acest sens. Documentele de înregistrare la adresă, cărțile de migrație, vizele, licențele/permisele de muncă și alte documente care expiră în perioada 15 aprilie - 15 iunie vor fi considerate valabile și după acest termen și nu vor fi anulate. Prelungirea este cu 90 de zile, se poate realiza de mai multe ori (ori de câte ori este necesar) și nu se percepe taxă. Prelungirea vizelor cu 90 de zile se realizează și pentru studenții străini care nu pot părăsi țara din cauza pandemiei.

Sursa Foto: Shutterstock

Finlanda

Finlanda

Restricțiile la intrarea în Republica Finlanda au fost parțial ridicate, parțial modificate și parțial extinse în conformitate cu decizia Guvernului, pe baza valorilor limită stabilite de autoritățile medicale, începând cu 13 iulie 2020. Restricțiile sunt valabile până la 11 august 2020. Guvernul va revizui deciziile privind restricțiile odată la două săptămâni și va lua noi decizii dacă este necesar.

Restricțiile privind traficul de frontierele externe vor continua, cu unele modificări, pentru statele membre ale UE care nu sunt state Schengen, pentru Regatul Unit și anumite state terțe, recomandate de Consiliul Uniunii Europene. Astfel, restricțiile la intrare vor continua în ceea ce privește traficul dintre Finlanda și Bulgaria, Croația, România și Regatul Unit, precum și Monaco, cu restricții similare ca la frontierele interne, aflate în vigoare până la data de 11 august 2020.

Carantină voluntară la domiciliu

Începând cu data de 15 iunie 2020, carantina voluntară la adresa de domiciliu sau reședință este recomandată tuturor celor care intră în Republica Finlanda, la întoarcerea din state care sunt încă supuse controlului la frontierele interne sau externe. În perioada de carantină voluntară sunt permise deplasarea între locul de muncă și locul de reședință, precum și alte deplasări necesare.

Pasagerii care sosesc în țară sunt informați, de asemenea, cu privire la ghidurile finlandeze de igienă și de distanțare socială, la recomandarea de a evita contactul fizic cu grupurile de risc timp de 14 zile, precum și la tratament în caz de necesitate, iar în perspectivă despre instrucțiunile privind instalarea unei aplicații mobile.

Călătorii permise în Finlanda

Călătoriile în interes de muncă și alte călătorii esențiale sunt permise următoarelor categorii de persoane:

  • lucrători, inclusiv transfrontalieri, în baza unui contract de muncă sau a unei misiuni;
  • diplomați, personalul organizațiilor internaționale, personalul militar și personalul organizațiilor de ajutor, în vederea îndeplinirii atribuțiilor de serviciu;
  • persoane care studiază în Finlanda;
  • persoane cu permis de ședere finlandez și cetățeni ai statelor membre UE și din spațiul Schengen care și-au înregistrat dreptul de ședere în Republica Finlanda;
  • persoane care călătoresc pentru motive de familie, daca membrii de familie sunt cetățeni finlandezi sau cetățeni străini cu permis de rezidență în Finlanda(de exemplu, întâlnirea cu rudele, înmormântare, nunți, concediu medical);
  • persoane care au nevoie de protecție internațională sau călătoresc din motive umanitare;
  • persoane aflate în alte situații excepționale (de exemplu, chestiuni personale justificate, reprezentanți ai mass-media străine, chestiuni imobiliare, întreținerea unei locuințe de agrement proprietate personală, situată în Finlanda).

Sursa Foto: Pixabay

Irlanda

Irlanda

Cetățenii români care călătoresc în Irlanda direct din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie, sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

În plus, la intrarea în Irlanda, toți pasagerii vor completa un formular de localizare (disponibil online sau distribuit de către compania aeriană sau compania de feribot cu care călătoresc), urmând a se izola pe o perioadă de 14 zile la adresa declarată.

Măsuri pe plan intern

În următoarea perioadă se va pune accent pe următoarele măsuri:

  • Măștile de față trebuie purtate în toate magazinele și în toate centrele comerciale. Personalul de vânzare cu amănuntul va fi, de asemenea, obligat să le poarte, cu excepția cazului în care există o altă protecție sau dacă există un spațiu de 2 metri între personal și clienți.
  • Pub-urile, barurile, cluburile de noapte și cazinourile vor rămâne închise până la 10 august. Pub-urile care servesc în prezent mâncare pot rămâne deschise.
  • Vizitele sociale vor fi limitate la maximum zece persoane, din cel mult patru familii/gospodării diferite.
  • Restricțiile actuale de 50 de persoane la adunările interioare și 200 la adunările în aer liber sunt prelungite până la 10 august.
  • Se recomandă în continuare evitarea tuturor călătoriilor neesențiale.

Sursa Foto: Pixabay

.

Islanda

Islanda

În Islanda este interzis, temporar, accesul cetățenilor străini care nu pot demonstra caracterul esențial al călătoriei în Islanda.

În plus, se aplică măsura de carantină obligatorie/izolare la domiciliu pe durata a 14 zile pentru toți cei care intră în țară. Călătorii care doresc să evite carantina obligatorie/izolarea la domiciliu și sosesc pe Aeroportul Internațional Keflavik sau alte aeroporturi și porturi internaționale pot opta pentru efectuarea unui test pentru depistarea COVID-19.

Fiecare testare costă 11.000 ISK (aprox. 70 euro), dacă este solicitată și achitată la punctul de trecere a frontierei și 9.000 ISK (aprox. 57 euro), dacă este solicitată și achitată online, în avans (cu cel puțin 24h înainte de efectuarea călătoriei).

Pasagerii care sosesc în afara programului de lucru, cu un zbor necomercial, pot solicita să fie testați pe loc contra sumei de 30.000 ISK (aprox. 191 euro). De asemenea, anterior efectuării călătoriei în Islanda, călătorii trebuie să completeze un formular electronic de pre-înregistrare, iar la sosirea în Islanda este de preferat să descarce aplicația de monitorizare a transmiterii infecțiilor Rakning C-19.

Categorii exceptate

Măsura nu se aplică rezidenților statelor membre UE/SEE, AELS, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Andorrei, Monaco-ului, San Marino-ului și Vaticanului. De asemenea, măsura nu se aplică rezidenților următoarelor 12 state terțe: Algeria, Australia, Canada, Coreea de Sud, Georgia, Japonia, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Thailanda, Tunisia și Uruguay.

Interdicția de călătorie în Islanda nu se aplică următoarelor categorii: pasageri aflați în tranzit; personal medical ce călătorește în interes profesional; personal navigant (linii aeriene și cargoboturi); persoane care necesită protecție internațională; persoane ce călătoresc într-un interes urgent de familie; personal diplomatic; membri ai organizațiilor internaționale; membri ai forțelor armate care își desfășoară activitatea în Olanda; lucrători din domeniul umanitar; studenți; experți profesionali.

Măsuri pe plan intern

Dacă vă aflați în Islanda, trebuie să țineți cont de următoarele:

  • În cazul deplasării în spațiul public, trebuie respectată recomandarea de a păstra, pe cât posibil, distanța de doi metri între persoane; locațiile publice trebuie să poată oferi clienților, la cerere, posibilitatea de a păstra această distanță fizică.
  • Din 15 iunie sunt permise activitățile și evenimentele publice cu o participare de până la 500 de persoane.
  • Persoanele care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, așa cum sunt definite de către Directoratul pentru Sănătate din Islanda, au dreptul să fie testate gratuit la un centru de sănătate.
  • Persoanele care nu prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, așa cum sunt definite de către Directoratul pentru Sănătate din Islanda, dar solicită să fie testate la un centru de sănătate vor trebui să suporte costul procedurii, în valoare de 11.000 ISK/testare (aprox.70 euro/testare), la care se adaugă costurile aferente programării.
  • Persoanele care suspectează infectarea cu COVID-19 trebuie să apeleze numărul unic 1700 (sau +354 544 4113 pentru numerele de telefon non-islandeze) și să urmeze instrucțiunile autorităților.

Sursa Foto: Pixabay

Letonia

Letonia

Guvernul leton a decis revocarea stării de urgență, care a fost în vigoare în perioada 17 martie – 9 iunie 2020. Având în vedere creșterea numărului de noi cazuri în România, Letonia impune obligația de a se auto-izola o perioadă de 14 zile pentru cetățenii și rezidenții permanenți ai următoarelor state: România, Suedia, Luxemburg, Portugalia, San Marino, Bulgaria, Croația, Andorra, Islanda și Spania.

Toate persoanele, indiferent de cetățenie sau rezidență, care în ultimele 14 zile nu au părăsit teritoriul statele baltice (Lituania, Letonia și Estonia) pot intra în Letonia fără a fi obligate să efectueze autoizolare.

Toți călătorii, inclusiv cetățenii și rezidenții permanenți ai Letoniei, care au revenit din țări în care numărul cumulat de cazuri COVID-19 în ultimele de 14 zile depășește 15 persoane la 100.000 de locuitori, trebuie să efectueze 14 zile de auto-izolare.

Nu în ultimul rând, purtatul măștii de protecție este recomandat, dar și obligatoriu în mijloacele de transport în comun.

Sursa Foto: Pixabay

Lituania

Lituania

Guvernul de la Vilnius permite cetățenilor și rezidenților permanenți ai statelor Uniunii Europene, Spațiului Economic European, precum și celor din Confederația Elvețiană și din Marea Britanie să intre în Lituania dacă aceste state mențin o limită maximă de 25 de cazuri de infectare cu Covid-19 la 100.000 locuitori. Pentru cetățenii și rezidenții permanenți ai statelor care depășesc 15 cazuri de infectare cu Covid-19 la 100.000 locuitori, dar nu mai mult de 25 de cazuri, este recomandată autoizolarea pentru o perioadă de 14 zile de la intrarea în Lituania.

Este permisă intrarea pe teritoriul național, fără recomandarea măsurii auto-izolării pe o perioadă de 14 zile, a cetățenilor sau rezidenților permanenți ai următoarele state: Regatul Unit și Regatul Irlandei de Nord, Franța, Confederația Elvețiană, Austria, Slovenia, Polonia, Belgia, Germania, Liechtenstein, Danemarca, Olanda, Italia, Slovacia, Grecia, Irlanda, Norvegia, Letonia, Estonia, Finlanda, Cipru, Malta, Ungaria, Cehia. De asmenea, rezidenții din Islanda și Spania pot intra în Lituania, cu recomandarea autoizolării de 14 zile de la intrarea în țară.

Rezidenții din Croația, Suedia, Luxemburg, Portugalia, Bulgaria și ROMÂNIA sunt obligați să respecte perioada de carantină.

Categorii exceptate de la carantină

Decizia finală privind necesitatea autoizolării va fi luată, în cazul tuturor persoanelor care sosesc în Lituania, în funcție de punctul de începere al călătoriei.

Mai exact, dacă o persoană care sosește în Lituania poate dovedi că se deplasează dintr-o țară pentru care guvernul lituanian a decis să nu aplice măsura autoizolării, aceasta nu trebuie să se supună acestei măsuri chiar dacă în cadrul călătoriei sale a tranzitat și alte țări.

Listele statelor ai căror cetățeni sau rezidenți permanenți pot intra în Lituania sunt revizuite în fiecare zi de luni.

Pe teritoriul Lituaniei este recomandată purtarea măștilor de protecție în spațiile publice aglomerate, centre comerciale sau în cazul utilizării mijloacelor de transport în comun. Cetățenii români aflați pe teritoriul Lituaniei pot solicita asistență consulară în cazul în care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, la numărul de telefon: +37068573238.

Sursa Foto: Pixabay

Muntenegru

Muntenegru

Începând cu 6 iulie, toate persoanele care sosesc în Muntenegru din Serbia vor fi plasate în carantină instituționalizată; această prevedere nu se aplică în cazul tranzitului prin Serbia, cu condiția ca acest tranzit să se facă în cursul aceleiași zile.

Începând cu 12 iulie, călătorii și echipajele care sosesc în Muntenegru din Serbia cu zboruri necomerciale/trafic aerian temporar trebuie să prezinte un test PCR negativ la SARS-CoV-2 care să nu fie mai vechi de 72h, efectuat de un laborator acreditat, în conformitate cu recomandările Institutului de Sănătate Publică din Muntenegru.

În plus,aceștia trebuie să dovedească rezervarea cazării într-o unitate hotelieră; operatorul aerian trebuie să solicite aprobarea zborului cu 48 h înainte și trebuie să prezinte lista pasagerilor și a echipajului; solicitarea de zbor poate fi aprobată sau respinsă.

Începând cu 1 iunie, este permis accesul cetățenilor străini, fără instituirea măsurilor de carantină/autoizolare, care sunt rezidenți sau care au cetățenia statelor în care procentul confirmat de cazuri active este sub 25 la 100.000 de locuitori; lista a fost elaborată de Institutul de Sănătate Publică al Muntenegrului și este actualizată săptămânal.

Persoanele suspectate că au intrat în contact cu persoane infectate/suspectate de infecție cu COVID -19, precum și persoanele care sosesc din state cu rata mare de transmitere locală a virusului sunt plasate în carantină obligatoriu.

Măsuri pe plan intern

Începând cu 8 iulie se interzic pe întreg teritoriul țării programele muzicale și de divertisment: concerte, spectacole live, etc.

În plus, programul de lucru al restaurantelor, cafenelelor, restaurantelor hoteliere, barurilor de pe plajă, etc de pe teritoriul muncipalităților Podgorica, Cetinje, Plužine, Šavnik, Žabljak, Nikšić, Danilovgrad, Tuzi, Kolašin și Mojkovac este permis doar până la orele 22.00.

Programul de lucru al restaurantelor, cafenelelor, restaurantelor hoteliere, barurilor de pe plajă, etc de pe întreg teritoriul municipalităților Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Bar și Ulcinj este permis doar până la orele 24.00.

Purtarea măștii și în spațiile publice deschise în situațiile și locurile unde nu este posibilă distanțarea socială și este interzisă organizarea adunărilor private – nunți, baluri de absolvire, zile de naștere. Nu în ultimul rând, barurile de noapte și discotecile sunt închise temporar.

Sursa Foto: Pixabay

Norvegia

Norvegia

Începând cu data de 15 iulie 2020, va fi permisă intrarea cetățenilor români pe teritoriul norvegian cu respectarea unei perioade de 10 zile de carantină sau izolare la domiciliu.

Persoanele care nu au rezidență permanentă în Norvegia trebuie să prezinte la sosire documente din care să rezulte șederea continuă, pe durata celor 10 zile, la o adresă înregistrată din Norvegia sau rezervare de cazare/aranjament de închiriere a unui spațiu (poate fi sub forma de email sau SMS, din care să rezulte cu claritate rezervarea).

Aceste cerințe sunt aplicate și persoanelor a căror ședere în Norvegia este mai scurtă de 10 zile.

Această listă este întocmită de Institutul Norvegian pentru Sănătate Publică și va fi revizuită permanent, la fiecare 14 zile, iar în funcție de rezultatele epidemiologice înregistrate în statele europene în cauză, restricțiile de intrare și carantina obligatorie pot fi reintroduse sau eliminate

În plus, dat fiind faptul că legislația provizorie privind expulzările pe motive de sănătate publică este în vigoare, poliția de frontieră poate să permită sau să refuze accesul în Norvegia al cetățenilor străini.

Sursa Foto: Pixabay

Slovacia

Slovacia

Cetăţenii români pot tranzita teritoriul Republicii Slovace în scopul repatrierii sau al deplasării în statul UE de destinaţie, fără aprobare prealabilă din partea autorităţilor slovace și fără prezentarea testului negativ pentru COVID-19, cu condiţia ca deplasarea să aibă loc fără oprire, în decurs de maxim 8 ore de la intrarea pe teritoriul Republicii Slovace, inclusiv pentru realimentarea cu combustibil.

România este considerată ţară de risc, sub aspectul situaţiei epidemiologice privind pandemia Covid-19.

Cetăţenii români care sosesc în acest stat trebuie să intre în izolare la reşedinţa temporară (hotel, unitate de cazare etc.) şi să efectueze un test RT PCR pentru COVID-19 în Republica Slovacă, după a 5-a zi de izolare. Dacă testul este negativ, îşi pot continua sejurul.

Măsuri de protecție pe plan intern

Masca de protecţie a feţei

  • Este obligatorie în interiorul clădirilor şi în mijloacele de transport în comun;
  • Este recomandată în exterior, dacă distanţa dintre persoane este mai mică de 2 metri;
  • Este recomandată la locul de muncă, dacă persoanele lucrează în spaţii închise şi la cel puţin 2 metri distanţă între ele;
  • Nu este obligatorie în timpul procesului educativ (în unităţile şcolare).

Magazine şi activităţi comerciale

  • Toate unităţile de comerţ cu amănuntul pot fi deschise, inclusiv unităţile din marile centre comerciale;
  • Este permisă funcţionarea tuturor unităţilor comerciale în zilele de duminică;
  • Intrarea în unităţile de comerţ este permisă numai cu acoperirea feţei (nasului şi gurii); această restricţie nu se aplică în timpul consumului de alimente şi băuturi;
  • Este obligatorie dezinfectarea mâinilor la intrare sau purtarea de mănuşi de unică folosinţă;
  • Se recomandă menţinerea unei distanţe de 2 metri între clienţi şi asigurarea spaţiului de 10 m.p. pentru un client;
  • Este obligatorie ventilarea frecventă a spaţiilor şi dezinfectarea periodică a ecranelor tactile.

Sursa Foto: Pixabay

Slovenia

Slovenia

Tranzitul cetățenilor români spre România nu este restricționat, cu condiția părăsirii teritoriului sloven în maximum 12 ore (sunt acceptate scurte opriri pentru alimentare cu combustibil, masă, cafea, toaletă, odihnă etc., fără a înnopta în Slovenia).

Tranzitul cetățenilor români spre alte state europene este permis în anumite condiții:

  • să poată dovedi motivul deplasării (faptul că sunt rezidenți sau au domiciliul, că au un contract de muncă sau o problemă medicală de rezolvat în țara de destinație);

Turismul și călătoriile de afaceri nu sunt incluse în lista de excepții. Și în cazul tranzitului spre alte state europene se aplică regula părăsirii teritoriului sloven în maximum 12 ore.

Măsuri de protecție pe plan intern

Începând cu 25 iunie, a redevenit obligatorie purtarea măștii de protecție în spații închise, inclusiv în mijloacele de transport în comun, precum și folosirea dezinfectantului pentru mâini, iar începând cu 9 iulie sunt interzise adunări /grupuri mai mari de 10 persoane

Pentru cetățenii proveniți din țări care nu sunt listate pe portalul Institutului Național de Sănătate Publică se aplică măsura carantinării sau izolării la adresa declarată timp de 14 zile. „Turismul” nu se află printre excepțiile prevăzute de lege (lucrătorii transfrontalieri și agricultorii care dețin teren în țara vecină, domiciliați pe o rază de maxim 30 km, elevi sau studenți care se deplasează zilnic sau săptămânal în țara vecină, cetățenii care se deplasează din motive medicale și dovedesc că au programare la o unitate sanitară din Slovenia sau alt stat membru UE, cetățenii care doresc să participe la o înmormântare pe teritoriul Sloveniei și dovedesc ziua și ora evenimentului, cu condiția părăsirii teritoriului național în maxim 24 de ore, posesorii de pașapoarte diplomatice acreditați în Slovenia sau care urmează să fie acreditați, conducătorii autovehiculelor de transport internațional de mărfuri, cetățenii aflați în tranzit spre țara de domiciliu sau altă destinație europeană, cu condiția părăsirii teritoriului sloven în maxim 12 ore etc.).

Sursa Foto: Pixabay

Sursa foto: Pixabay