Călători neexperimentați și insuficient echipați, furtunile la mijlocul traseelor și întâlnirile cu animalele sălbatice agresive sunt doar câteva dintre scenariile negre ce pot avea loc pe traseele montane din țară. Șeful Salvamont, Sabin Cornoiu, dar și câțiva reprezentanți locali ai serviciului contactați de Wal-Street.ro (din Sinaia, Bușteni, Piatra Neamț și Vâlcea) ne-au transmis recomandările oficiale pentru cei pregătiți să străbată trasee montane.

Înainte de toate, pentru a putea să pornești la drum cu încredere că vei ajunge fără probleme la destinație și înapoi acasă trebuie să deții informații suficiente despre traseul pe care vrei să-l faci – care este dificultatea rutei, care sunt condițiile de vreme și care este starea propriu-zisă în care se află drumul, dacă zona este populată cu animale sălbatice – urși, vipere și alți șerpi – și cum pot fi evitate acestea.

Directorul Salvamont România, Sabin Cornoiu, îi sfătuiește pe toți turiștii care vor să se încumete la o călătorie pe munte să nu se sfiască să apeleze serviciul pe numărul unic de dispecerat național 0SALVAMONT (0725826668, transpus în cifre), pe sistemul înlocuirii literelor cu cifrele corespondente) pentru a primi astfel de informații de la personalul specializat al serviciului național de salvări. Sabin Cornoiu ne-a spus, de asemenea, pe lângă informații despre traseu, pe care le poți obține și de la persoane cu experiență, trebuie să te cunoști și pe tine însuți înainte de a porni la drum. Adică să-ți știi capacitățile fizice, abilitățile, nevoile alimentare și de repaos și să le pui în balanță cu distanța, gradul de dificultate și eventualele incidente cu care te-ai putea confrunta.

Specialistul montan îndrumă doritorii de călătorii alpine să-și aleagă cu atenție traseul pe care vor să meargă, în funcție de pregătirea avută, de echipamentul deținut și de colegii cu care vor pleca la drum (în funcție de experiența acestora). Dacă nu au o pregătire foarte bună, vor trebui să meargă pe trasee ușoare, în zona subalpină, unde nu sunt dificultăți majore. Dacă traseul este foarte scurt, de o zi, trebuie să-și adapteze îmbrăcămintea pentru acea zi, dar trebuie să aibă și o rezervă la ei, pentru cazul în care apare o situație neprevăzută și sunt constrânși să rămână peste noapte să nu sufere de frig, fiindcă temperaturile sunt mai scăzute la altitudinile mai mari, iar pe timp de noapte coboară și mai mult.

Foarte sociabili și curioși, puii de urs au tendința de a se apropia de oameni pentru a se juca și a explora. Ne bucurăm de prezența lor, însă trebuie să fim conștienți că în 99% dintre cazuri mama ursoaică, extrem de agresivă și de protectivă se află în apropiere.

- Sabin Cornoiu, Directorul Salvamont România -

Echipamentul de bază

Nimeni nu ar trebui să plece pe un traseu montan fără bocanci robuști, pălărie, fluier și rezerve de apă potabilă. Cornoiu mai recomandă turiștilor care se aventurează pe căi alpine fie echipați cu lanterne și baterii de rezervă, iar pentru telefoane trebuie să aibă acumulatori externi, pentru a putea folosi în orice condiții telefonul cu un apel către numărul 0SALVAMONT. Să aibă mereu o pelerină de ploaie, fiindcă vremea se poate schimba brusc, poate să plouă și trebuie să se poată proteja de umezeală.

Cei care suferă de afecțiuni de sănătate să nu uite să ia în bagaj și medicația. De asemenea, toți cei care pornesc la drum trebuie să își ia o cantitate suficientă de alimente – care să nu fie imediat perisabile – în funcție de durata călătoriei și de dificultatea traseului.

Prins de furtună pe traseul montan

În cazul în care este surprins de o furtună în timpul parcurgerii traseului, călătorul trebuie, înainte de toate, să se protejeze de umiditate cu ajutorul pelerinei. Apoi trebuie să se îndepărteze de zonele care ar putea atrage fulgerele – copaci, pereții de stâncă și să caute o cale de retragere sigură din zona înaltă de creastă, în cazul în care a fost prins acolo, întrucât în acele locuri este cel mai expus.

În zonele cu vegetație bogată, călătorul trebuie să-și facă semnalată prezența prin producerea de zgomote (strigăte, fluier, zdrăngănit metalic, petarde) pentru a da de înțeles animalelor sălbatice care se află în apropiere că traversează zona, întrucât le vor determina să fugă din zonă.

Ce să faci dacă dai nas în nas cu ursul pe traseu

Există mai multe scenarii ale întâlnirii cu urșii. Prima dintre ele cea a urșilor veniți să ceară de mâncare, care sunt cei mai periculoși fiindcă s-au obișnuit să se apropie foarte mult de oameni. O variantă între încercările de a scăpa de acești urși „cerșetori” este aceea de a le lăsa mâncare de la distanță, gest prin care îi vei face, de cele mai multe ori, să te lase în pace, ne-a spus Sabin Cornoiu. Mai este varianta încrucișării accidentale cu urșii în întregime sălbatici, care nu caută contactul cu oameni și care, de cele mai multe ori vor fugi la vederea acestora. Iar cea mai periculoasă variantă este întâlnirea cu puii de urs.

„Foarte sociabili și curioși, puii au tendința de a se apropia de oameni pentru a se juca și a explora. Ne bucurăm de prezența lor, însă trebuie să fim conștienți că în 99% dintre cazuri mama ursoaică, extrem de agresivă și de protectivă se află în apropiere și trebuie să ne îndepărtăm pe cât posibil de acești pui, chiar dacă ne bucurăm și suntem atrași de prezența lor, pentru că altfel riscăm un atac direct al acesteia”.

În cazul în care un urs din oricare scenariu prezentat te atacă, sfatul specialistului este să arunci în urma ta părți din echipament – haine, rucsac, bidon de apă. Atacurile sunt totuși rare și improbabile, și cel mai sigur este, în cazul intersectării cu un urs, să te depărtezi pe direcțiile laterale, fără să pierzi contactul vizual asupra ursului.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri