Indiferent dacă mergi în Europa sau într-o destinație exotică, planificarea realizată înainte de plecare va conta enorm pentru modul în care te bucuri de vacanță. Lasă-ți ceva timp pentru a te pregăti înainte și îți vei putea transforma concediul într-o experiență de neuitat. Poate părea plictisitor sau chiar obositor, însă este de preferat să te plimbi pe străzi încărcate de culoare și voie bună decât să îți faci griji că telefonul nu are internet. Mai jos am pregătit câteva recomandări pentru ca vacanța ta în străinătate să fie memorabilă.

Testează-te pentru COVID-19

Multe țări solicită testarea pentru COVID-19 în ciuda numărului tot mai mare de persoane vaccinate. În special dacă mergi în țări din afara spațiului european, unde intră în vigoare pașaportul digital, este bine să realizezi un test antigen covid. Majoritatea țărilor solicită un rezultat negativ obținut cu 1-3 zile înainte de zbor, astfel că trebuie să iei în calcul acest lucru înainte de realizarea testului.

Asigură-te că pașaportul este valabil

Chiar dacă pașaportul este valabil la plecare, multe țări solicită ca acesta să fie valabil cel puțin încă șase luni după revenirea din vacanță. În general, se recomandă să îți refaci pașaportul cu aproximativ nouă luni înainte dacă nu este în termen. La noi în țară, un pașaport se eliberează în 15 zile lucrătoare.

De asemenea, dacă este nevoie, ia-ți viză. Procedura de obținere poate fi îndelungată, motiv pentru care ar trebui să te ocupi de acest lucru din timp. Aproximativ 60% dintre țările lumii, inclusiv Algeria, China, Ghana sau SUA, necesită o viză indiferent de timpul de ședere. De exemplu, dacă vrei să călătorești în SUA, este nevoie să depui o cerere de obținere a vizei cu minimum trei luni înainte de călătorie.

Mergi la un consult medical

Acest pas nu atrage multă lume, însă este foarte important să treci pe la medic înainte de a pleca în vacanță. Dacă nu ești convins, gândește-te cât de dificil poate fi să ai o intervenție stomatologică într-o țară în care există barieră lingvistică.

De asemenea, verifică dacă este nevoie să faci vreun vaccin. În unele țări din Africa și Asia infecții precum febra dengue, malaria sau febra tifoidă încă fac ravagii, astfel că este esențial să te vaccinezi. Mai mult, unele țări nu te lasă să intri pe teritoriul lor dacă nu ești vaccinat; acesta este cazul pentru febra galbenă și malaria. Încearcă să îți faci vaccinul cu măcar două săptămâni înainte de plecare, deoarece este nevoie de cel puțin 14 zile ca acestea să își facă efectul.

Dacă iei medicamente, asigură-te că ai suficiente pentru a-ți ajunge pe durata vacanței. Pentru siguranță, fă o copie a rețetei medicale pe care o urmezi.

Înainte de plecare este indicat și să verifici site-ul MAE, eventual și al ambasadei țării de destinație pentru eventuale atenționări (carantină pentru COVID-19, zonă de conflict militar, uragane etc).

Stabilește-ți un buget

Stabilește-ți un buget în ceea ce privește cazarea, prețurile la restaurant, transportul, excursii etc. Indiferent de calculele realizate, ia cu minimum 15% mai mulți bani decât ai planificat. Pot apărea cheltuieli neplanificate sau oportunități inedite (drumeții, safari etc).

De asemenea, vorbește cu banca înainte de a pleca, pentru a spune reprezentanților săi zona în care vei călători. Altfel riști respingerea cardului bancar sau chiar blocarea contului pe fondul suspiciunilor de fraudă. Mai mult, este recomandat să iei un număr de la bancă pentru a suna în caz de urgență (de exemplu, dacă îți este furat portofelul).

Un alt aspect important vizează banii în sine. În mod ideal, este bine să schimbi de acasă lei în valută. Mai ales în afara spațiului european, cursurile de schimb sunt dezavantajoase.

Documentează-te despre destinație

Indiferent de cât de deschis la minte ești, probabil că vei suferi un șoc cultural. De aceea, este bine să te pregătești din timp legat de alimentele consumate în țara de destinație, obiceiuri, valori. De asemenea, poți citi ghiduri de vacanță în care vei găsi și festivalurile sau alte evenimente din zonă.

Dacă localnicii sunt tradiționaliști, ar fi bine să îți mai pui câteva haine simple la pachet. Similar, dacă un localnic te întâmpină cu trei săruturi pe obraz, nu ar trebui să faci pași în spate șocat.

Este de bun simț să înveți câteva cuvinte în limba destinației. Chiar și un „bună ziua” sau „mulțumesc” vor impresiona localnicii.

Fii realist atunci când îți faci bagajele

Cu excepția dispozitivelor strict necesare, evită să încarci bagajul. Mai mult, bijuteriile scumpe sunt de evitat, deoarece ar putea atrage atenția hoților care urmăresc turiști. Dacă porți ochelari de vedere, ia-ți încă o pereche la pachet. Totodată, dacă iei cu tine mai multe bagaje, scrie-ți numele, adresa și numărul de telefon pe fiecare.

Indiferent de destinație, este bine să ai un set de haine în bagajul de mână, deoarece există întotdeauna riscul, chiar dacă redus, ca firma de transport să îți fi pierdut geanta de voiaj.

Ai grijă de lucrurile tale

Folosește o aplicație de backup pentru fotografiile tale. Reprezintă o măsură de siguranță în cazul în care îți pierzi telefonul. Dacă se întâmplă ceva cu portofelul sau pașaportul tău, este bine să ai la tine informații de identificare. Fă câteva poze ale documentelor importante pentru a le avea aproape în caz de urgență.

Acum știi cum să te pregătești înainte de vacanță. Aventura te așteaptă. Tot ce mai ai de făcut este să fii deschis la nou și să te bucuri de fiecare experiență.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri