Pandemie sau nu, plajele de pe litoralul românesc s-au umplut de turiști, cu excepția uneia, cea din Mamaia. Aflați în plin sezon, hotelierii se bucură de aglomerația de pe litoral, iar turiștii se plâng de prețurile ridicate și continuă să se bucure și ei de plajă și soare. ”Prețurile pe litoral au crescut, și nu doar pe litoral, și nu doar în România, pentru există o cerere incredibil de mare pentru vacanțe, în general”, a declarat Corina Martin, proprietar Mistral Tours&Events Constanța, agenție de turism, fondator și fost președinte al Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), dar și al Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta Dunării.

Prețurile variază în funcție de cerere și ofertă, o lege a economiei care nu va putea fi spartă curând, aceasta fiind o primă explicație a costurilor mărite de pe litoral. Foarte mulți români aleg stațiunile de pe malul Mării Negre pentru că nu sunt obligați să completeze vreun formular de intrare, cum ar fi PLF-ul în Grecia, sau să prezinte vreun alt document la cazare.

Plecatul în străinătate a devenit inconfortabil, motiv pentru care litoralul românesc a devenit gazda celor mai mulți români. E acasă, e comod, e aproape și e mai sigur pentru mulți dintre ei. Hotelierii au 100% grad de ocupare și se bucură de această perioadă, în care mai pot recupera din pierderi”, a completat Martin, într-un interviu wall-street.ro.

Sursa Foto: Agerpres Foto

În acest sens, Martin atrage atenția asupra anumitor probleme care pot apărea, cum ar fi dublarea sau triplarea rezervărilor și face un apel către români pentru înțelegere și calm, deoarece presiunea este foarte mare.

Totodată, antreprenoarea a vorbit și despre apropierea unei perioade mai dificile, mai exact după jumătatea lunii septembrie.

”După 15 septembrie va începe perioada dificilă, pentru că pandemia a schimbat modalitatea de rezervare a românilor și nu putem estima cât de dispuși mai sunt să rezerve în avans. În plus, de la 1 ianuarie 2022, nu vom mai avea tichetele de vacanță, care erau atât de necesare resuscitării turismului românesc. Cele mai multe rezervări de pe litoral sunt făcute în baza unor astfel de vouchere”, a mai spus Martin.

Un alt aspect pentru care prețurile cresc pe litoral este și ridicarea costurilor pentru materia primă necesară utilităților, de la parcări până la fructe, legume sau apă.

”Vara, pe litoral, toate se scumpesc. Pentru ca hotelierii să poată oferi locuri de parcare turiștilor, aceștia trebuie să plătească cu 50% mai mult autorităților locale”, a mărturisit Martin.

De asemenea, aceasta atrage atenția și asupra chestiunii lipsei de personal, problemă acutizată în timpul pandemiei, cu precădere în domeniile HoReCa și turism. Din lipsă de fonduri și din imposibilitatea de a primi un salariu, angajații s-au reprofilat și au părăsit industriile. Astfel că, în plin sezon, angajatorii de pe litoral au fost nevoiți să mărească salariile pentru a putea atrage personal, dar și pentru a-i putea menține pe cei actuali.

”Am mărit salariile cu 30, chiar 40%, în unele cazuri. A depins foarte mult de poziție și de alte aspecte, precum vechime sau loialitate”, a adăugat reprezentantul din turism.

Plaja din Mamaia, eșecul autorităților în turismul de pe litoral

Nu mai e un secret pentru nimeni că plaja din Mamaia a înecat turismul de pe litoral. Lărgirea plajei fără un orizont anume a alungat turiștii care veneau pe litoral pentru stațiunea Mamaia.

”Ani de zile ne-am chinuit să ridicăm standardele din Mamaia și să o facem o stațiune de top. Abordarea total nepotrivită a autorităților a alungat cei mai mulți turiști, cei care veneau pentru distracția din Mamaia, pentru evenimentele de aici. E dificil să îți cumperi o bere rece când terasa e mult în spatele tău, așa cum e dificil să intri în apă când șezlongul e la 300 de metri distanță de mare și devine și mai dificil să plătești 94 de lei/zi pentru parcare”, a comentat Martin.

Mamaia nu mai este o destinație receptoare pentru turiști.

Corina Martin

Aceasta precizează că dezinteresul autorităților a compromis încasările hotelierilor și proprietarilor de restaurante din zonă.

Sfatul Corinei Martin pentru oficialii din România? ”Dialog continuu cu privații din zonă, pentru că ei știu cel mai bine cum funcționează regiunea. În prezent, suntem pe străzi paralele, iar Mamaia nu mai este o destinație receptoare pentru turiști”, a adăugat aceasta.

Litoralul românesc, peste trei ani

Cu toții sperăm la mai bine și la mai frumos, la o plajă fără alge, fără sticle și pahare de plastic, însă pentru aceasta, avem nevoie de un strop de autoeducație. După care, intervine influența autorităților. Cum va arăta litoralul românesc peste trei ani?

Ca om de afaceri, nu ai predictibilitate în România.

Corina Marin

”E dificil de găsit un răspuns. Depindem de deciziile oficialilor, care gândesc eminamente politic și care fie nu pot, fie nu vor să înțeleagă cu ce au de-a face. În plus, lipsește cu desăvârșire promovarea turistică, nu numai pe litoral, ci în toată România. Economia românească e dependentă de deciziile politice”, a conchis Corina Martin.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri