Vremea caldă a crescut riscul de avalanșă în Munții Bucegi. Pe fondul temperaturilor ridicate şi ploilor, stratul de zăpadă se va topi la suprafaţă, cedând şi îngreunând prin apa rezultată stratul de dedesubt. Pe pantele mai înclinate, stratul din partea superioară poate aluneca peste cel vechi ducând la declanșarea de avalanșe medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe, conform Meteo România.

În data de 13.04.2023, stratul de zăpadă din platforma stațiilor meteorologice măsura:

  • Carpaţii Meridionali: 265 cm la Bâlea-Lac, 242 cm la Vf. Omu, 136 cm la Vf. Țarcu, 21 cm la Păltiniș, 17 cm
  • la Cuntu, 15 cm la Sinaia, 14 cm la Parâng, 2 cm la Predeal.
  • Carpaţii Orientali: 203 cm la Vf. Călimani, 109 cm la Ceahlău-Toaca, 95 cm la Vf. Iezer, 77 cm la Vf. Lăcăuți,
  • 34 cm la Bucin, 12 cm la Penteleu
  • Carpaţii Occidentali: 19 cm la Vf. Vlădeasa, 9 cm la Băișoara.

La peste 1800 m, la suprafață se găsește un strat subţire de zăpadă recentă depusă peste un strat mai consistent, instabil și cu rezistență redusă acumulat în ultima săptămână, mai ales pe versanții nordici.

Sub acesta stratul mai vechi este în mare parte înghețat şi stabil. În apropierea crestelor se mai întâlnesc cornișe, iar pe văi și în zonele adăpostite depozite însemnate de zăpadă. Pe fondul insolației, temperaturilor pozitive şi a ploilor de mâine după-amiaza, zăpada se va umezi şi îngreuna cu apa rezultată din topirea zăpezii. Pe pantele suficient de înclinate, stratul instabil de 30-40 cm din partea superioară va putea aluneca inclusiv spontan după-amiaza peste stratul vechi și compactat, ducând la declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii și izolat chiar mari, riscul declanșării fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe.

Sub 1800 m, la suprafaţă este un strat instabil de 20 cm de zăpadă recentă acumulat în ultima săptămână este depus peste stratul mai vechi şi stabil. Pe fondul temperaturilor ridicate şi ploilor de mîine după-amiaza, stratul se va topi la suprafaţă, cedând şi îngreunând prin apa rezultată stratul de dedesubt. Pe pantele mai înclinate, stratul din partea superioară poate aluneca peste cel vechi ducând la declanșarea deavalanșe medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri