Protestele violente care au zguduit Franța în ultimele zile îi fac pe mulți români să își pună întrebarea dacă este sigur să călătorească acum în această țară, și mai ales în Paris. Care este răspunsul? Este sigur să călătorești în această vară în Franța sau imaginile din jurnalele de știri ar trebui să te descurajeze?

Ministerul Afacerilor Externe nu a emis nicio avertizare de călătorie privind Franța. Dimpotrivă, pe site-ul MAE chiar se precizează că ”Franţa este o ţară cu un nivel de criminalitate redusă.”

Alte state, inclusiv Marea Britanie, SUA și China, au emis însă astfel de alerte.

Ce localități din Franța sunt afectate de proteste

Pe de altă parte, din 27 iunie în mai multe oraşe din Franţa au loc proteste care au degenerat în violenţe, după moartea unui băiat de 17 ani în timpul unui control în trafic efectuat de poliţie la Nanterre, suburbie a Parisului. Incidentul a amplificat furia din Franţa legată de violenţa poliţiei şi rasismul sistemic, iar circa 3.000 de persoane au fost reținute.

Protestele au loc în principal în periferiile Parisului. Afară de Nanterre, alte suburbii afectate și pe care ar trebui să le eviți sunt Bezons, Gennevilliers, Garges-lès-Gonesse, Asnières-sur-Seine, Montreuil, Neuilly-sur-Marne, Clamart și Meudon. Ceva mai departe de inima capitalei Franței, Trappes, Clergy, Guyancourt și Vigneux-sur-Seine au fost și ele teatrul protestelor. Trebuie precizat că toate aceste zone sunt dincolo de inelul periferic al Parisului, în interiorul căruia se află majoritatea atracțiilor turistice și cazărilor.

Proteste violente s-au înregistrat și în alte părți ale Franței. Dintre orașele vizitate de turiști, au fost afectate Marsilia, Bordeaux, Lyon și Lille. În total, peste 200 de localități au fost afectate.

Ce restricții și interdicții s-au aplicat în Franța din cauza protestelor

Au fost introduse o serie de interdicții de circulație pe durata nopții în localitățile cel mai grav afectate. În Clamart, interdicția se aplică între orele 21:00 și 6:00, iar în Neuilly-sur-Marne, între 23:00 și 6:00. Și Disneyland Paris a închis mai devreme ca urmare a acestor tulburări.

Tot din această cauză, autobuzele din regiunea pariziană circulă doar până la ora 21:00, inclusiv Roissybus și Orlybus, care deservesc aeroporturile Charles de Gaulle și Orly. Luați în considerare acest factor dacă trebuie să zburați la sau din Paris. Restricția se aplică și liniilor de tramvai, dar nu și metrourilor sau trenurilor din Paris, deși stațiile și gările din localitățile cu probleme, ca Nanterre, sunt închise temporar.

Autoritățile din zona capitalei Franței (Île-de-France) recomandă să evitați folosirea transportului în comun după ora 21:00 pentru a reduce riscul violențelor. Aceeași recomandare este valabilă în general și în restul țării. Măsurile sunt chiar mai stricte pentru orașe care au fost teatrul violențelor, ca Marsilia, Bordeaux, Lyon și Lille, și este bine să verifici înainte de a călători în vreunul dintre aceste orașe dacă transportul în comun circulă conform programului normal sau există restricții. De exemplu, în Marsilia mijloacele de transport în comun se retrag la ora 22:00, din cauza situație excepționale.

Nu există zboruri anulate din cauza protestelor și, momentan, nici greve pe aeroporturile din Franța.

Ce zone din Franța trebuie să eviți din cauza protestelor

Zona centrală a Parisului nu a fost afectată de proteste, deci dacă vrei să vizitezi Turnul Eiffel sau Muzeul Luvru, ești în perfectă siguranță. Sunt interzise adunările mari, deci nu te întâlni cu grupuri prea numeroase, fie ele și de turiști. Din această cauză au fost anulate și mai multe concrete și festivaluri

În cursul protestelor, manifestanții au atacat mai ales primării și parcări, unde au incendiat mașinile, deci e recomandat să eviți astfel de zone.

De asemenea, este interzisă vânzarea artificiilor și a carburanților la canistră.

Sursa foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri