Cartela telefonică locală este o variantă mai ieftină decât utilizarea roamingului în străinătate, atunci când călătorim în țările care nu fac parte din Spațiul Economic European (SEE). Dacă depinzi totuși de numărul tău de telefon din România, trebuie să fii atent: costurile de roaming variază de la o țară la alta. Pentru acest articol am luat ca exemplu cinci destinații populare pentru români în perioada concediilor, care nu fac parte din SEE: Turcia, Egipt, Muntenegru, Tanzania și Elveția.

Înainte de a călători, verifică la furnizorul tău de telefonie mobilă costurile de roaming pentru țara pe care o vizitezi. Aceste tarife pot fi costisitoare, iar de multe ori este mai ieftin să achiziționezi o cartelă telefonică locală. Pentru a putem face diferența între costurile de roaming a principalelor destinații, putem sorta țările în două categorii:

  • Țările membre SEE (Spațiul Economic European): când ieșiți de pe teritoriul țării de origine pentru a merge în altă țară din Spațiul Economic European, nu trebuie să plătiți taxe suplimentare pentru utilizarea telefonului mobil, conform Europa.eu. Este vorba despre așa-numitul roaming la tarife naționale.

Țările membre SEE sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Insulele Canare, Insulele Azore, Insula Madeira, Insula Martinica, Guiana Franceza, Guadelupa, Reunion, Croația, Mayotte, Norvegia, Islanda, Lichtenstein.

  • Țările non membre SEE: costul serviciilor de roaming (în special al serviciilor de date) în afara UE/SEE poate fi foarte ridicat.

Cartelă telefonică locală sau roaming în Turcia

Turcia a devenit „o a doua Grecia” pentru românii care nu vor să își petreacă concediul pe litoralul românesc. Este important de menționat că, dacă vrei să povestești cu prietenii tăi rămași în România despre cum te bucuri de soarele din Antalya, este posibil să ai niște costuri piperate cu roamingul. Acestea depind de operatorul de telefonie mobilă pe care îl folosești.

Costuri Roaming* Turcia:

  • Digi cartelă + abonament: preț la roaming-ul de date de 1,1 euro/GB, respectiv 0,19 euro/minut pentru apelurile efectuate către România;
  • Vodafone - abonament: preț roaming de date 4000 MB/ 18 euro, tarif minute efectuate/primite local și România - 30 min / 7 euro, tarif minute alte
  • destinații 1 euro/ minut, tarif SMS 0,25 euro/ 1 SMS.
  • Orange - abonament: preț roaming date 1 MB/ 0,0119 euro, apeluri locale 1 minut/0,357 euro, apeluri către România 1 minut/ 0,357 euro.

*Aceste prețuri sunt reprezentative pentru fiecare operator în parte, dar pot să difere în funcție de tipul de abonament utilizat.

Costuri cartelă locală Turcia:

Dacă nu vrei să stai cu grija consumului de internet, o variantă este să îți cumperi o cartelă telefonică locală. Acestea se găsesc la ieșirea din aeroport sau la chioșcuri, dar nu sunt chiar așa ieftine (32 de euro pe o cartela cu 20 GB de net - magazin Turkcell). Cu toate acestea, s-ar putea să fie o alternativă mai bună față de pachetele de roaming ale operatorilor din România, în funcție de cât internet veți consuma.

Dacă aveți un telefon care este compatibil e-SIM, dați o căutare pe Google cu „Airalo”. Pe Airalo, o cartelă de 3GB, valabilă pentru 15 zile costă 7,13 euro. La 16 euro găsiți un pachet de date 10 GB și 30 de zile valabilitate. Dacă nu știți unde să căutați în telefonul dumneavoastră să vă dați seama dacă este compatibil e-SIM, aplicația vă va avertiza singură, înainte de a cumpăra un pachet dacă telefonul este nu compatibil, astfel încât să nu dați banii degeaba pe o cartelă virtuală.

turcia - cartela telefonica turcia

Sursă foto: Shutterstock

Cartelă telefonică locală sau roaming în Egipt

Dacă te-ai săturat „de vorbit cu faraonii” și vrei să-ți suni rudele rămase în România, trebuie să ai grijă la costurile de roaming aplicate pentru această locație. Țara unde s-au găsit prima data „urme de bani”, conform Strong Point, are costuri destul de ridicate pentru roaming, așa că tot cartela locală este o soluție.

Costuri Roaming Egipt:

  • DIGI - cartelă + abonament: internet 1 MB/ 0,045 euro, apeluri locale 1 Minut/ 0,3 euro, apeluri România 1 Minut/ 0,54 euro.
  • Vodafone - abonament: preț roaming de date 4000 MB/ 18 euro, tarif minute efectuate/primite local și România - 30 min / 7 euro.
  • Orange - abonament: preț roaming date 1 MB/ 0,0119 euro, apeluri locale 1 minut/0,357 euro, apeluri către România 1 minut/ 0,357 euro.

Costuri cartelă Egipt:

Puteți cumpăra o cartelă SIM egipteană la prețuri cuprinse între 25 lire egiptene (EGP)/ 0,72 euro și 84 EGP (2,42 euro) din magazinele Vodafone, Orange sau Etisalat. Vodafone este cea mai mare companie de telefonie mobilă din Egipt, iar aceasta are opțiuni speciale pentru turiști, conform phonetravelwiz.

Un exemplu de opțiune, valabilă 29 de zile: 7,36 euro - 10 GB, 200 minute locale și 20 de minute internaționale.

egipt- cartela telefonica egipt

Sursă foto: Shutterstock

Cartelă telefonică locală sau roaming în Muntenegru

Muntenegru este una dintre destinațiile pe care românii le aleg atunci când vor să dea Marea Neagră pe cea Adriatică. Cu toate că această țară se află destul de aproape de România, faptul că nu aparține Spațiului Economic European, ne face să scoatem mai mulți bani din buzunar atunci când vrem să postăm pe internet fotografii cu munții și vegetația locală.

Costuri Roaming Muntenegru:

  • Digi abonament + cartelă: internet 1 MB/ 0,0032 euro, apeluri locale 1 Minut/ 0,1 euro, apeluri către România 1 Minut/ 0,45 euro.
  • Vodafone - abonament: preț roaming de date 4000 MB/ 18 euro, tarif minute efectuate/primite local și România - 30 min / 7 euro.
  • Orange - abonament: preț roaming date 1 MB/ 0,0119 euro, apeluri locale 1 minut/0,357 euro, apeluri către România 1 minut/ 0,357 euro.

Cartelă telefonică Muntenegru:

O cartelă telefonică locală este cea mai ieftină variantă și pentru Muntenegru. Dacă alegeți achiziția de la compania One Montenegro, puteți avea disponibili 500 GB de internet cu 10 euro disponibili 10 zile, conform montenegrodigitalnomad.

Muntenegru - carte telefonica muntenegru

Sursă foto: Unsplash

Cartelă telefonică locală sau roaming în Tanzania

Prieteniile formate încă din comunism între România și Tanzania a făcut ca Zanzibarul să fie una dintre locațiile exotice preferate ale românilor. Cetățenii români pot călători cu pașaport simplu, fără viză, pentru o perioadă de maximum 90 de zile, conform Poliției de Frontieră Române. Chiar dacă prieteniile legate de Ceaușescu ne-au făcut să putem intra mai ușor în această țară, costurile de roaming sunt unele ridicate.

Citeste si:

    Costuri Roaming Tanzania:

    • DIGI abonament + cartelă: roaming internet 1 MB/ 11,9 euro, apeluri locale 1 Minut/ 1,19 euro, apeluri în România 1 Minut/ 2,61 euro.
    • Vodafone - abonament: preț internet 3000 MB/ 30 euro, apeluri locale + România 30 min / 15 euro.
    • Orange - abonamet: internet 1 MB/ 13,09 euro, apeluri locale 1 Minut/ 0,9044 euro, apeluri România 1 Minut/ 2,6418 euro.

    Costuri Cartelă Tanzania:

    În aeroport o cartelă telefonică locală costă aproximativ 20 de euro (prețul inițial a fost de 25 de euro, dar aici este bine să negociați). Aceasta avea disponibili 10 GB valabili 7 zile - acesta este un exemplu personal.

    Conform site-ului phonetravelwiz, cea mai bună variantă de cartelă este cea de la Vodacom (exponentul lui Vodafone în Tanzania). O cartelă SIM Vodacom costă aproximativ 5.000 șilingi tasmaniei ( TZS) (1,8 euro) în magazinele Vodacom și în diverse alte locuri. După achiziționarea cartelei trebuie să o încarci cu o anumită opțiune, în funcție de cât timp vei sta în acel loc. Oferte valabile 30 de zile costă aproximativ 20.000 TZS (7,27 euro) pentru 5 GB și 10 GB bonus de noapte.

    Zanzibar - cartela telefon zanzibar

    Sursă foto: Pixabay

    Cartelă telefonică locală sau roaming în Elveția

    Elveția are unul dintre cele mai ridicate costuri de trai din lume, acest lucru fiind pus pe seama faptului că țara are un nivel de trai foarte ridicat, cu rate scăzute ale șomajului. Cu toate acestea, eșecul gigantului bancar Credit Suisse a provocat unde de șoc pe piețele financiare lovind astfel reputația de țară stabilă pe care Elveția o avea.

    Costuri Roaming Elveția:

    • Digi abonament + cartelă: internet 1 MB/ 0,0007 euro, apeluri locale și în România 1 Minut/ 0,075 euro.
    • Vodafone - abonament: preț roaming de date 4000 MB/ 18 euro, tarif minute efectuate/primite local și România - 30 min / 7 euro.
    • Orange - abonament: preț roaming date 1 MB/ 0,0119 euro, apeluri locale 1 minut/0,357 euro, apeluri către România 1 minut/ 0,357 euro.

    Costuri cartelă Elveția:

    Dacă tot de ce ai nevoie în Elveția este WI-Fi-ul, există posibilitatea să achiziționezi un ruter portabil, care încape în buzunar. Un astfel de ruter, care vă oferă WI-FI 4 G nelimitat în Elveția are un cost de 46, 1 euro, pe o durată cuprinsă între 3 și 23 de zile.

    Dacă vreți totuși să cumpărați o cartelă telefonică puteți opta pentru cartela Salt SIM. Prețul pentru 24 de ore este:

    • Internet nelimitat: 1,99 franci elvețieni (CHF) - 2,07 euro;
    • Apeluri naționale: 0,49 CHF - 0,51 euro.

    celevetia cartela telefonica

    Sursă foto: Pixabay

    Sursa foto: Pixabay

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Luminița Mîndrilă
     Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Turism »



    Setari Cookie-uri