Turcia este una dintre destinațiile de vacanță preferate ale românilor de mai mulți ani, iar anul acesta sunt așteptați peste 300.000 de români doar în regiunea Antalyei, pe care am vizitat-o de curând.

Dacă vreți să vedeți ce puteți face în resorturile all-inclusive din Antalya, puteți găsi informații și o galerie de peste 130 de fotografii AICI.

Am petrecut o săptămână la finele lunii aprilie în Turcia, iar pentru unul care s-a aflat pentru prima oară în vizită în restorurile turistice din această țară, am fost atent la sfaturile oferite la fața locului de către ghizii și oamenii care ne-au întâmpinat.

Sunt recomandări pe care le veți auzi și de la ei când ajungeți acolo, dar cu siguranță vă va ajuta să le știți încă de dinainte de a ajunge în Turcia.

Sfaturile sunt cele mai mult decât utile și le pot confirma din propria experiență.

Primul sfat: Nu vă grăbiți să vă schimbați banii în euro sau lire turcești

Cu siguranță, principala preocupare a tuturor, când mergem într-o țară străină, este aceea legată de moneda în care să facem plățile, indiferent că este vorba de o masă la un restaurant sau de cumpărarea unor suvenire pentru cei dragi de acasă.

Nu vă grăbiți să schimbați leii în euro sau în lire turcești. În principiu, nici nu aveți nevoie de cash după voi, deoarece aproape orice tarabă și magazin din zonele turistice din Turcia, inclusiv cele mai mici, acceptă plata cu cardul. Noi am fost în regiunea Antalyei și nu am dat peste niciun comerciant care să nu aibă așa POS.

De ce să nu schimbați leii din cont?

Pentru că pierdeți bani la schimbul valutar. În România nici nu știu cât de des puteți găsi locuri în care să schimbați în lire turcești, iar cursul s-ar putea să nu fie deloc unul avantajos la noi.

Apoi, dacă schimbați în euro sau dolari, o să mai pierdeți bani la schimbul valutar și în România și Turcia. Puteți pierde bani și dacă schimbați euro sau dolari în lire turcești la fața locului. Cursul monedei turce este foarte volatil în perioada aceasta. Lira are o poziție foarte slabă și în comparație cu euro, dar și cu dolarul, așa că e mai bine să rămâneți cu banii pe care îi aveți, indiferent de valută, în condițiile în care lira continuă să se devalorizeze.

Folosiți-vă cardul personal sau, mai indicat, un card Revolut

Dacă alegeți să mergeți pe varianta utilizării unui card bancar, le puteți folosi pe cele pe care le aveți deja. Comisioanele de plăți în altă țară ar trebui să fie mai mici decât pierderile pe care le-ați înregistra prin schimbarea altor monede în lire turcești sau a leilor în euro sau dolari.

Ca măsură de protecție, în cazul în care vă este teamă să folosiți într-o țară străină cardul pe care vă intră salariul, nu uitați că mai toate aplicațiile bancare vă permit crearea unor carduri virtuale temporare și să plătiți cu telefonul.

(Sursa foto: Revolut)

Folosiți această variantă, deoarece, în cazul unui „skimmer”, dispozitivul de copiat date de pe card va copia datele cardului temporar și nu cele ale cardului original. Prin urmare, nu vor putea fura banii din contul dumneavoastră de debit.

De departe, cea mai bună variantă este aceea a creării unui card Revolut. Cei care au mai folosit Revolut știu că pot vira în contul lor din platformă câți bani vor din cardurile de debit pe care le dețin la alte bănci.

Recomandarea mea ar fi să vă transferați pe cardul de Revolut o sumă relativ mică, nu toți banii de vacanță. Astfel, dacă că pierdeți sau vă este furat cardul de Revolut, nu pierdeți tot bugetul de vacanță.

De asemenea, vă puteți crea un card virtual și să plătiți cu telefon, astfel încât contul principal de Revolut să nu fie expus riscurilor în ceea ce privește copierea datelor de pe card.

Mai mult, Revolut are parteneriate cu multe bănci din întreaga lume și aveți toate șansele să scăpați de posibilele comisioane pentru plăți în alte țări. Am folosit această variantă, iar tranzacțiile mele nu au fost comisionate.

Puteți schimba euro sau dolari la magazine, dar nu o faceți

Varianta cea mai de a scoate dolari sau euro, ori lire turcești, ar fi să faceți retrageri de numerar de pe cardul pe care-l folosiți de la un bancomat. Căutați să fie bănci mari, cunoscute, de la care să faceți aceste retrageri. Și încercați să retrageți cât mai puțini bani. Doar strictul necesar pentru ce vă trebuie în acel moment.

În cazul în care aveți nevoie neapărată de lire turcești și nu aveți alte variante, există alternativa de urgență de a schimba valută la comercianți. Majoritatea acceptă să vă schimbe ei banii, dar la un curs total dezavantajos. Cam la jumătate față de valoarea cursului din ziua respectivă.

Comercianții acceptă plata în euro sau dolari, dar atenție la rest

Dacă aveți deja euro sau dolari, trebuie să știți că aproape toți comercianții acceptă și plata în aceste monede. Dacă preferați varianta de a plăti în euro sau în dolari, următorul sfat important este acela să plătiți suma exactă pe care v-o cere comerciantul.

De ce? Indiferent cu ce plătiți, restul îl veți primi în lire turcești. Căutați-vă să aveți bani exact cât vă cer comercianții, pentru că veți pierde bani, deoarece va considera că schimbați valuta în lire turcești și o să primiți restul la jumătate.

(Magazin de acadele din centrul vechi al Antalyei - sursa foto: Wall-Street.ro)

Nu acceptați primul preț oferit. Negociați fără jenă și fără milă

Poate că nu aveți talent de negustor, dar puteți începe negocierea pentru un produs anume cu un: Nu, nu sunt interesat să cumpăr. Nu contează că vorbim de un suvenir, de o cutie cu rahat turcesc, ori un tricou sau un set de șosete, nu acceptați primul preț. Comercianții vor insista să vă convingă să cumpărați de la ei. Am fost chiar în situația în care doi comercianți licitau prețul cel mai bun pentru a cumpăra un suvenir de la ei.

Evident, vorbesc aici în special despre magazinele și chioșcurile de prin bazaruri sau la tarabe, unde prețurile nu sunt afișate. Nu vă luați după ei când vă spun că semănați cu turcii. Știu de la o poștă că sunteți turiști și vor încerca să scoată mai mult de la voi.

Nu a fost magazin în care comerciantul să nu-mi facă o reducere de cel puțin 50% față de prețul oferit inițial. Chiar și într-un magazin unde prețurile erau puse la vedere. În multe cazuri, prețul afișat este cel de la care comerciantul este dispus să înceapă negocierea.

De asemenea, sub nicio formă nu cumpărați parfumuri sau cosmetice de la colț de stradă. Sunt de o calitate extrem de slabă și contrafăcute. Ca exemplu, un comerciant a vrut să-mi vândă un parfum la 20 de euro, după care a coborât instantaneu la 10 euro. Mi l-a dat și la încheietura mâinii. Noroc că nu mi-a plăcut și nu l-am luat, pentru că în 10 metri nu se mai simțeam nici o urmă de parfum.

Pentru vicioși: Mergeți în benzinării!

Pentru cei care nu pot renunța la viciu pufăitului, sfatul cel mai bun ar fi să găsească în drumul către resortul sau hotelul la care sunt cazați o benzinărie, de unde își pot cumpăra cele necesare la prețuri cam la jumătate față de cele de la magazinele din resorturi. În plus, nu aveți garanția că o să găsiți chiar orice aveți nevoie în resorturi.

Cu siguranță, ghizii și șoferii locali de pe autocar vor știi la ce benzinării să oprească.

Un pachet de vicii în Turcia costa, la finele lunii aprilie, în benzinărie în jur de 8-9 lei (30 de lire turcești), iar ca un contraexemplu, într-un magazin dintr-un resort din care am fost nevoie să-mi cumpăr un pachet, prețul era de 70 de lire turcești.

Atenție la totalul de plată

Chiar și la benzinării, merită, totuși, să fiți atenți când trebuie să achitați.

Chiar dacă sunteți pentru prima oară în Turcia sau în regiunea Antalyei, încercați să păreți că ați mai fost și cunoașteți locul. Deși nu ni s-a întâmplat așa ceva, am fost avertizați de oameni de încredere că mai sunt și cazuri în care un casier bate din „greșeală” un alt preț. Așa că stați cu ochii pe casă sau POS pentru a vedea totalul pe care trebuie să-l plătiți.

Nu cumpărați suvenire din hoteluri sau duty-free

Dacă vreți să cumpărați suvenire, făceți-vă timp să ajungeți la magazinele din orașele din apropiere. În cazul nostru a fost Antalya. Fie că doriți să cumpărați brățări, articole vestimentare, dulciuri sau rahat, puteți găsi și în hoteluri, dar prețurile vor fi cel puțin duble față de cele dintr-un bazar sau de pe stradă. Poate chiar mai mari. Acele magazine plătesc chirii scumpe ca să fie în resorturi, așa că-și plătesc chiriile din banii turiștilor.

Nici din aeroporturi, de la duty-free, nu recomand achiziția de suvenire. Evident că puteți găsi o sumedenie de alternative de suvenire, dulciuri, parfumuri, cosmetice, dar nu aș recomanda cumpărarea lor nici de aici.

Prețurile sunt mult mai ridicate decât în bazaruri și în magazinele de pe stradă. Și vorbim despre exact aceleași produse, nu despre produse diferite. Dacă aveți un ghid turistic după voi, rugați-l să vă ducă în zonele comerciale unde știu că prețurile sunt decente. Nu prea sunt ghizi care să nu cunoască magazine cu prețuri corecte. În plus, vorbesc bine turca, iar unui comerciant îi va veni mai greu să-l tragă în piept pe un ghid local.

Cum ții costurile cu internetul mobil sub control?

O ultima recomandare importantă ar fi aceea legată de cartele de telefon. Dacă nu plănuiți să ieșiți din resortul în care vă cazați, veți avea la dispoziție rețele Wi-Fi gratuite pe mai toată suprafața resorturilor.

Sigur veți găsi un loc cu semnal mai bun pentru a vă încărca pozele din vacanță pentru a le arăta prietenilor sau familiei.

Tarifele operatorilor români pentru roaming sunt mari, pentru că Turcia nu se află în blocul SEE, prin urmare s-ar putea să vă treziți cu o factură mare, mai ales dacă doriți să vă petreceți timpul la plajă uitându-vă pe Facebook, Instagram sau TikTok. Aceste aplicații descarcă anticipat sute de MB de poze și conținut video care vă vor consuma rapid pachetele de date din abonament sau cartelă.

La ieșirea din aeroport sunt chioșcuri cu cartele de date, dar nici acelea nu sunt cu mult mai ieftine, deși s-ar putea să fie alternativa mai bună față de pachetele de roaming ale operatorilor din România.

Dacă aveți un telefon care este compatibil e-SIM, dați o căutare pe Google cu „Airalo”. Veți ajunge pe site-ul Airalo și de acolo puteți descărca aplicația mobilă. Cei care aveți telefoane cu Android, găsiți aplicația și în Google Play AICI, iar cei cu iPhone o puteți găsi în Apple Store AICI.

Cu siguranță nu este singura alternativă pe care o puteți găsi pe tot internetul, dar este o platformă de încredere, testată de oamenii din grupul nostru.

Aplicația vă va permite să instalați un pachet de date (deci fără apeluri de voce, dar nu uitați că puteți efectua apeluri de voce din aplicații precum WhatsApp sau Facebook Messenger) la prețuri mult mai mici și este ușor de instalat un e-SIM, urmând instrucțiunile din aplicație.

Dacă nu știți unde să căutați în telefonul dumneavoastră să vă dați seama dacă este compatibil e-SIM, aplicația vă va avertiza singură, înainte de a cumpăra un pachet dacă telefonul este nu compatibil, astfel încât să nu dați banii degeaba pe o cartelă virtuală. Apoi dezinstalați aplicația și scăpați de orice grijă.

Ca exemplu de economie, operatorul meu mi-a luat 16 euro pentru 3GB, pentru o utilizare minimală, cu acces doar la WhatsApp și Messengerul Facebook.

Pe Airalo, o cartelă de 3GB, valabilă pentru 15 zile costă 8 dolari. La 18 dolari găsiți un pachet de date 10GB și 30 de zile valabilitate.

(sursa: Airalo.com)

Bonus: Dacă nu aveți pofte greu de stăvilit, mâncați la all-inclusive

Recomandarea bonus ar fi aceea să nu vă lăsați tentați de restaurantele „a la carte” din resorturi și hoteluri. Sunt scumpe, mâncare s-ar putea să nu fie pe placul vostru, de obicei este puțină, iar la restaurantele în care puteți mânca în pachetul all-inclusive aveți o sumedenie de feluri de mâncare și băuturi răcoritoare sau alcoolice.

Mâncarea și băutura sunt deja plătite în pachetul all-inclusive și o să aveți la discreție.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri