După un deceniu în care a fost închisă, Via dell'Amore sau „Calea iubirii”, cea mai importantă secțiune dintr-un traseu care unește cinci localități emblematice din Italia, se redeschide turiștilor în această toamnă, relatează Euronews.com.

Via dell'Amore este unul dintre cele mai faimoase trasee de mers pe jos din Italia, și este cunoscută drept cea mai romantică plimbare din lume.

Încadrată între Riomaggiore și Manarola, traseul a fost închis în 2012, după ce o alunecare de teren a rănit patru turiști și a făcut necesară intervenții pentru repararea lui.

După un proces de reabilitate amplu, traseul urmează să se redeschidă complet în iulie 2024, dar cei mai nerăbdători pot parcurge prima secțiune a traseului în avanpremieră pe 30 septembrie.

Ce este Via dell’Amore?

Traseul lung de 1 km este doar o parte a traseului care șerpuiește în jurul unui șir de cinci sate care alcătuiesc site-ul „Cinque Terre” inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Aleea asfaltată se întinde pe coastă și oferă priveliști uimitoare.

A fost construită în timpul modernizării liniei de cale ferată dintre Genova și La Spezia la începutul secolului al XX-lea. Lucrătorii căilor ferate aveau nevoie de o modalitate de a ajunge între Riomaggiore și Manarola în timp ce se construia un tunel.

Aleea a fost cioplită din stânca tare care veghează pe mare, iar legenda spune că a devenit un loc de întâlnire pentru îndrăgostiții din cele două localități.

Proiectul de restaurare a inclus prinderea stâncilor de deasupra și dedesubtul căii cu plasă de oțel și a sădirea a 8.800 de plante pentru a consolida traseul. De asemenea, a fost instalat un sistem de monitorizare, astfel încât să poată fi emise în prealabil avertismente cu privire la eventualele alunecări de teren.

Măsuri de a reduce supraturismul pe Via dell’Amore

Cinque Terre din Liguria este alcătuită din cinci sate renumite pentru clădirile lor în tonuri de vii, așezate în stânci deasupra mării. Acest sit al Patrimoniului Mondial UNESCO este înconjurat de un parc național și aproximativ 2,4 milioane de oameni vizitează în fiecare an pentru a se plimba, cu barca sau cu bicicleta prin împrejurimile pitorești.

Fiind una dintre cele mai faimoase porțiuni ale coastei Cinque Terre, Via dell'Amore este foarte populară în rândul vizitatorilor. Șirul de sate de pe litoral s-a luptat cu turismul de masă în acest an, introducând amenzi de până la 275 de euro pentru vizitatorii care blochează traficul sau pietonii care zăbovesc pentru selfie-uri.

Giovanni Toti, președintele Regiunii Liguria, a spus că Via dell'Amore este o „bijuterie pentru regiunea noastră, nu doar pentru cei care vizitează”.

Liguria speră să reducă supraturismul prin introducerea unui sistem de rezervare pentru cei care doresc să meargă pe drum.

În prezent, trebuie să rezervați online un tur de grup de 30 de minute pentru 5 euro. Există aproximativ 20 de tururi de grup pe zi, între orele 9:00 și 19:00, care vor lua 30 de persoane de-a lungul traseului. Biletele includ și intrarea la Castelul Riomaggiore.

Rapoartele sugerează că, dacă procesul are succes, acesta ar putea fi prelungit odată ce întreaga Via dell'Amore va fi redeschisă complet anul viitor.

Ce înseamnă o plimbare pe jos prin Cinque Terre?

Via dell'Amore este una dintre cele patru secțiuni ale Sentiero Azzuro sau „Calea Albastră”. Este unul dintre cele mai populare trasee de drumeții din Parcul Național Cinque Terre și leagă cele cinci sate între ele.

Calea Albastră începe de la Riomaggiore, îndreptându-se spre Monterosso al Mare prin Manarola, Corniglia și Vernazza. Traseul are o lungime de aproximativ 12 kilometri și atinge o altitudine maximă de aproximativ 200 de metri în micul sat Vernazza.

Puteți parcurge întregul drum în aproximativ cinci ore și este împărțit în patru secțiuni diferite. Via dell’Amore este prima secțiune a traseului.

Parcul Național Cinque Terre impune vizitatorilor să plătească o taxă pentru a accesa unele căi ca aceasta. De-a lungul traseului, există puncte de control pentru drumeți pentru a cumpăra cardul de acces la Cinque Terre, care vă permite să utilizați facilitățile din parc. Costă 7,50 euro pentru o zi și 14,50 euro pentru două zile.

De asemenea, puteți cumpăra un card care vă oferă acces la traseele de drumeții și călătorii nelimitate cu trenurile Cinque Terre Express între Levanto, Cinque Terre și La Spezia. Costă 18,20 euro pentru o zi, 33 euro pentru două zile și 47 euro pentru trei zile.

Reducerile sunt disponibile pentru copii, seniori și familii.

Sursa foto: Mike L / Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri