Antwerp Central – Antwerp (Belgia)

Antwerp Central – Antwerp (Belgia)

Varietatea influențelor arhitecturale sunt aproape prea multe pentru a fi numărate, dar totul funcționează la Gara Centrală din Anvers. Designerul Louis Delacenserie a încorporat 20 de tipuri de marmură și piatră și a construit o cupolă masivă de sticlă care permite luminii să se reverse în acest spațiu unic. Supranumită „Catedrala Căilor Ferate” datorită dimensiunilor și ornamentelor sale impresionante, gara a fost grav avariată de bombele V-2 germane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar de atunci a fost restaurată la strălucirea de odinioară.

Sursă foto: Andrei Antipov/Shutterstock

Gara Hungerburg - Innsbruck, Austria

Gara Hungerburg - Innsbruck, Austria

Mergând din centrul orașului Innsbruck până la începutul telecabinei Seegrube, funicularul Hungerberg trece prin patru stații proiectate de Zaha Hadid Architects din Londra.

Stația futuristă Hungerburg se remarcă pe fundalul natural al Parcului alpin Karwendel, oferind o poartă de acces către traseele de drumeție, pârtiile de schi și munții din Austria. Acoperișul său din sticlă curbată pare să plutească pe loc, suprafața sa fluidă și înghețată imitând munții din depărtare.

Sursă foto: Valentyn Irin/Shutterstock

Gara Atocha - Estacion de Atocha, Madrid-Spania

Gara Atocha - Estacion de Atocha, Madrid-Spania

Chiar dacă nu te va impresiona cu exteriorul, Estacion de Atocha, cea mai aglomerată gară din Spania, este de o frumusețe remarcabila la interior.

Cu mii de plante și flori din toate colțurile lumii, vă va da un sentiment de seninătate în timp ce vă îmbarcați în călătorie.

Sursă foto: Alekk Pires/Shutterstock

Gara Oriente - Lisabona, Portugalia

Gara Oriente - Lisabona, Portugalia

Din străzile serpuite ale cartierului Alfama până la tarabele cu mâncare delicioasă din Time Out Market, Lisabona este gata să fie explorată, dar cei care ajung în capitala Portugaliei cu trenul vor experimenta un spectacol mai puțin cunoscut: Gara do Oriente.

Proiectată de celebrul arhitect spaniol Santiago Calatrava, această stație intermodală de transport a fost construită în timp pentru expoziția mondială Expo '98. Cu structura sa de sticlă și metal, modernistă și captivantă, este potrivit de impresionantă.

Adăpostește o stație de metrou din Lisabona, linii feroviare de mare viteză pentru navetiști și regionale, o stație de autobuz și un centru comercial.

Sursă foto: saiko3p/Shutterstock

Stația de metrou Toledo, Napoli, Italia

Stația de metrou Toledo, Napoli, Italia

Într-un cartier vechi din Napoli există o stație de metrou cu un mozaic albastru strălucitor care a adus o notă creativă în zonă.

Stația de metrou Toledo, accesată printr-o scară rulantă lungă de 40 de metri, face parte din proiectul Stazioni dell'Arte din Napoli. Aici, arhitecți și designeri celebri au decorat stațiile de metrou de pe Linia 1.

Înainte de a ajunge la decorul tematic inspirat din ocean al stației, cobori pe lângă mozaicuri ce redau istoria orașului și expoziții strălucitoare în nuanțe de galben-soare.

Sursă foto: Giannis Papanikos/Shutterstock

Sursa foto: Giannis Papanikos/Shutterstock