Modelul de case din lemn propus de catre autoritati pentru sinistratii din judetele Timis si Caras-Severin nu provoaca entuziasmul locuitorilor din zonele afectate de ape, ne-au declarat surse din cadrul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

Nemultumirea viitorilor beneficiari se exprima in conditiile in care multe dintre casele distruse de ape au fost ridicate din materiale traditionale (de regula, chirpici) ori aveau structurile de rezistenta invechite.

Din motive de utilizare eficienta a fondurilor, autoritatile au fost nevoite sa aiba in vedere construirea unui singur tip de locuinta in aceeasi localitate. "Este greu ca un singur constructor sa ridice mai multe tipuri de case in aceeasi localitate. In plus, ar putea sa iasa si discutii intre oameni", ne-a declarat Gheorghe Popescu, directorul Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL). Reamintim ca fondurile de 24 milioane de euro alocate pentru reconstructia caselor afectate de inundatii sunt gestionate de catre ANL. Localitatea Gataia din judetul Timis este primul punct de pe harta zonelor afectate de inundatii in care vor incepe lucrarile de reconstructie a locuintelor. Prima cupa de excavator va musca din teren pe 20 iunie, urmand ca pana la inceputul lunii noiembrie sa fie predate "la cheie" toate casele.

Firmele care urmeaza sa construiasca cele trei tipuri de case - cu schelet metalic, lemn ori zidarie portanta - in zonele calamitate din Timis si Caras-Severin vor fi anuntate luni, 23 mai. Dintre cele 28 de firme care au depus oferte de proiecte pentru constructia de locuinte in aceste judete, majoritatea sunt din Bucuresti. "Din fiecare solutie arhitectonica vom selecta doua-trei proiecte viabile si bune. Vor fi mai multi constructori, pentru ca este vorba despre o lucrare mare si nu putem sa facem fata", a afirmat, ieri, Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Setari Cookie-uri