“In ultimele saptamani, conducerea, consiliul de administratie si actionarii Sterling Airways s-au straduit sa mentina compania pe linia de plutire”, a anuntat grupul, conform AFP.

“Din nefericire, masurile nu au avut efectul scontat si am decis sa declaram falimentul companiei”, au mai adaugat oficilaii companiei.

Sterling a anulat toate zborurile, lasand numerosi pasageri la sol, cu bilete ce nu vor putea fi rambursate.

Pana la sfarsitul lunii iunie, cand pretul petrolului a inregistrat maximul istoric, la nivel mondial, au dat faliment un numar de 25 de companii aeriene.

In vara, pentru a evita alte falimente, operatorii din industria aeriana s-au grupat, formand noi aliante, astfel incat sa poata creste gradul de ocupare din avioane, asa cum au procedat, anii trecuti, Air France si KLM sau Lufthansa si Swiss International Airlines.

In acelasi timp, pentru a reduce costurile cu combustibilul, unii operatori aerieni au luat decizia ca aeronavele sa zboare cu o voteza mai redusa, astfel incat sa eficientizeze consumul.

Citeste si:

Zilele trecute, Asociatia Internationala a Transportului Aerian (IATA), anunta ca traficul aerian de pasageri la nivel mondial a inregistrat in septembrie primul declin dupa 2003, coborand cu 2,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru transportul de marfa, scaderea este mult mai accentuata, de 7,7%, cel mai mare declin dupa 2001, a mai anuntat IATA, ce reprezinta aproximativ 230 companii aeriene, care realizeaza 93% din traficul aerian international.

"Scaderea traficului aerian este deosebit de rapida si de ampla", a declarat directorul IATA, Giovanni Bisignagi, care a calificat situatia drept "alarmanta".

"Nici macar scaderea pretului petrolului la jumatate din valoarea maxima din iulie nu a fost suficienta pentru a compensa scaderea cererii", a adaugat el.

Bisignani a precizat ca este posibil ca estimarile cu privire la rezultatele companiilor aeriene sa fie revizuite din nou in scadere. Pana in prezent, sunt prevazute pierderi de 5,2 miliarde dolari in acest an.