Cartierul Sultanahmet, contururi gratioase ale Moscheei Albastre, impresionanata arhitectura bizantina a bazilicii Sfanta Sofia, amintirea unei dimineti pe malul Bosforului
De la Karakoy la Ortakoy, Istanbulul se dezvaluie dulce. Inainte de a fi magnific, orasul se multiplica. Fiecare cartier si-a pastrat propriile tonalitati. Si fiecare in parte ascunde ceva din istoria orasului.

Sultanahmet pastreaza marturia mai multor secole de istorie iar multitudinea de hoteluri destinate turistilor n-a reusit inca sa distruga sufletul acestui cartier milenar.

Odinioara Istanbulul s-a numit Constantinopole, capitala crestinismului. Iar Sfanta Sofia, emblema sa. Impozanta structura bizantina, inaugurata in 537, ii face fata mai tinerei Moschee Albastre, construita in 1616. In ciuda celor sase minarete, edificiul pare fragil. La interior insa, vizitatorul ramane uimit de serenitatea si pacea care-l stapanesc. Poate gratie miilor de carouri de Iznik care imbraca peretii si care dau o tonalitate albastruie locului. Moscheea Albastra este de departe cea mai frumoasa moschee din Istanbul. Plecand de la Sultanahmet, coborand spre mare, se zareste mandra moscheea lui Sokollu Mehmet Pasa, situata in cartierul numit Sfanta Sofia cea mica. In spatele unui sarmant cimitir, se ascunde o adevarata bijuterie. Curtea, din marmura alba, este inconjurata de sali de clasa ale unei scoli coranice de unde studentii saluta vizitatorii. In sala de rugaciune sunt pastrate trei fragmente de roca neagra aduse de la Meca.

Cartierul care adaposteste locasul de cult are un farmec propriu dat de casutele fixate cu barbe din lemn care au rezistat anilor, interperiilor sau seismelor. Rufele intinse la uscat intre doua imobile, conversatiile la o cafea in fata micilor pravalii centenare sunt picaturi de culoare locala. La o statie de metrou, cartierul Taksim concentreaza toata energia metropolei. Intre artere animate, ambasade, birouri, magazine, universitati si sedii ale diferitelor companii vibreaza Istanbulul european. Cartierul adaposteste si biblioteca drepturilor omului. De cealalta parte a arterei Istiklil Caddesi, se dezvaluie versantul "artistic" al Istanbulului. Zonele Nevizade Sokak si Kurabiye Sokak sunt vestite pentru cafenelele si bufetele traditionale frecventate in special de elita culturala si de studenti. In acelasi perimetru sunt cluburi de jazz si nu numai, ceea ce transforma noptile la Istanbul in unele cu adevarat de neuitat. Hotarat lucru, orasul poarta in sine ceva din parfumul Bizantului.

Unde sa mananci

Resturante turcesti

Tarihi Subasi Lokantasi: Carsikapi Nuruosmaniye Caddesi, 46. Bucatarie buna si simpla.
Doy-Doy: Sifa Hamami Sokak, 13. Profitati de superba terasa a acestui local dragut.

Restaurante grecesti

Victoria Taverna: Olivio Pasaji 11, vizavi de biserica Panaya de Galatasaray. Foarte bune mezeluri intr-un decor original si o atmosfera placuta.
Refik: Sofyali Sokak. O taverna renumita unde se mananca foarte bine.

Restaurante armene

Boncuk: Nevizdade Sokak, intr-o piata de peste din Galatasaray. O foarte buna "meyhane" armeana unde se degusta mezeluri gustoase.

Unde sa dormi

Bahaus Guesthouse: Akbiyik Caddesi, Bayram Firin Sokak 11. Tel.: 638-65-34.
In vechiul Istanbul, camere spatioase de 25 la 40 euro, cu baie, bar si terasa si vedere spre Marmara. Mic dejun inclus in pret.
Hotel Troya: Mesrutiyet Caddesi 107. Tel.: 251-82-06. Situat in cartierul modern al orasului.

Ce sa cumperi

Turcia este tara micului comert. Atunci cand veti intalni un turc intrebati-l ce meserie are. Sunt 95% sanse sa va raspunda "comerciant".
- covoare: exista patru tipuri diferite, tesute de mana: le kilim, le cicim (djidjim), le sumak (soumak) si le hal.
- narghilele: daca le vrei pentru a fuma, refuza-le pe cele cu mustiuc din plastic.
- pipe din spuma de mare: sunt facute la Eskisehir, la 240 km de Ankara.
*onix: adevaratii fabricanti ai obiectelor din onix sunt la Ankara, la Kirsehir si la Hacibektas in Cappadoce.
- condimente: cumparati-le din Bazarul egiptean din Istanbul: adjeu bibier, piper rosu iute, Tatli biber, pipenr rosu dulce; Yaprak biber, piper rosu pisat; chimion, sofran.
- ceai turcesc: o bautura nationala inconfundabila.
- ulei de masline (zeytin yag): din regiunile Edremit si Bursa.
- pielarie: obiecte sau marochinarie. Zone: Urfa, Diyarbakr, Gaziantep.
- ceramica: sunt doua centre: Avanos in Cappadocia si Kutahya, in apropierea Istanbulului.
- bijuterii: principalele centre de fabricatie sunt Istanbul si regiunea Mardin, in estul tarii. Prin traditie, asirienii, armenii si evreii detin toate lanturile fabricarii bijuteriilor si desfacerii acestora.

Week-end cu familia, la Istanbul

"Unul dintre orasele mele preferate este Istanbulul, spune Peter Simon (bold), presedintele ABB Romania. De cate ori am ocazia, aleg aceasta metropola pentru a-mi petrece cateva zile acolo. Anul acesta insa a fost ceva mai deosebit: fiul meu, Marcus, a fost in Romania impreuna cu iubita lui, Katja. Planuisem sa petrecem impreuna o buna parte a vacantei, la casa noastra de la tara, din Peris, locul preferat in care ma relaxez. Cu toate acestea insa, nu am rezistat tentatiei de a vizita Istanbulul si am plecat acolo cu un avion al companiei Blue Air.

Istanbulul e preferatul meu de multa vreme, mai precis de prin anii '70, o perioada in care toti tinerii cu plete si cu barba il alegeau ca destinatie favorita. Imi place orasul. Apreciez serviciile orientate catre client, faptul ca este intotdeauna plin de viata si ca, continuu, isi imbunatateste activitatile. Costul total al calatoriei a fost de aproximativ 800 E pentru patru persoane tinand cont ca sejurul nostru care era planificat pentru doua zile, s-a prelungit cu inca o zi datorita problemelor intampinate de compania Blue Air cu unul din avioanele cu care trebuia sa ne intoarcem."


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri