E vorba de o piata "irationala" in ambele cazuri. Sa le luam pe rand.

Daca iti iei 2 camere in Berceni, intr-un bloc ceausist care te condamna sa suporti boxele vecinului de la 3 si bormasina celui de la 5 chiar in momentul cand te-ai asezat in pat sa dormi, platesti peste 650 euro/mp.

In general, e vorba de imobile de peste 35 de ani vechime, prost finisate iar pretul unui apartament e cam acelasi cu al unei case pe pamant, cu o suprafata locuibila de 3 ori mai mare. E adevarat, mai ai nevoie de teren in acest caz, iar preturile acestora continua sa creasca de 3 ani.

In cazul actiunilor, raportul pret/profit pe actiune a ajuns sa aibe o valoare medie de 35 la BVB, iar vedete precum bancile sau companiile din sectorul petrolier sunt mult mai scumpe din acest punct de vedere decat companiile de renume cotate la marile burse occidentale.

Ce sperante de crestere ai intrand acum la bursa? Practic, pretul actiunilor nu prea mai are legatura cu profitul companiiilor iar tot ce poti sa faci este sa te rogi ca trendul pietei sa nu se inverseze.

Cumperi cu speranta ca vor urma noi valuri de cumparatori sau stai in banca ta. La fel in cazul apartamentelor, cumperi pentru ca stii ca oferta e anemica.

Risti insa ca pretul sa scada daca vor apare firme private care sa construiasca ansambluri noi de blocuri la preturi apropiate apartamentelor de azi.

Oricum, in ceea ce priveste comparatia cu pietele din regiune, apartamentele asa " umflate " cum sunt ies in avantaj fata de bursa.

Adica un apartament la Praga, Varsovia sau Budapesta costa inca mai mult decat unul in Bucuresti ; in schimb, capitalizarea bursiera a SNP a depasit deja pe cea a companiei mama OMV.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si
De ce pariaza dezvoltatorii de locuinte tot mai mult pe "comunitati"