Operatorul low-cost Blue Air va adauga in aprilie un avion in flota sa, care in prezent este de 8 aeronave, iar in 2013 inca cinci, cumparate de la Boeing.
“Suntem in discutii pentru completarea flotei cu inca un avion, speram sa il avem cel tarziu la jumatatea lunii aprilie. Pe langa aeronavele pe care le avem in leasing financiar si operational avem un contract cu Boeing pentru 5 aeronave noi, Boeing 737 (seriile 800 si 900), care vor avea livrarea conform contractelor de achizitie incepand cu partea a doua a anului 2013”, a declarat Gheorghe Racaru, presedintele Blue Air.

Racaru, care a condus Blue Air de la infiintare, in 2004, a fost desemnat omul de afaceri Nelu Iordache ca, de la 1 iunie 2009, sa preia conducerea grupului de firme pe care le detine.

In 2010, Blue Air a facut restructurari de personal si a trebuit sa returneze patru din cele 11 aeronave Boeing 737 (seriile 300, 400, 500 si 800) companiilor de leasing care nu au vrut sa renegocieze ratele de inchiriere.

“La data incheierii contractelor de leasing pentru aeronave situatia era destul de buna in industria aviatica, ratele de inchiriere fiind destul de ridicate. Anul trecut, am lansat discutii cu cei de la care am inchiriat avioanele, intr-un efort de a negocia reducerea ratelor de inchiriere, cu unii dintre ei am reusit, cu altii nu, asa ca am incheiat niste intelegeri de returnare a aeronavelor care ne-a costat destul de multi bani. In paralel, am inceput un proces de achizitionare tot in regim de leasing operational de alte aeronave ca sa completam nivelul capacitatii de care avem nevoie ca sa putem opera in continuare. Din cele 4 aeronave pe care le-am achizitionat pentru a le inlocui pe cele care le-am returnat, doua sunt in leasing financiar”, a precizat presedintele Blue Air.

Racaru a mai spus ca situatia economica dificila a determinat majoritatea operatorilor aerieni sa reduca tarifele. “Compania Blue Air, la fel ca si celelalte companii aeriene, a simtit efectele crizei la finalul anului 2009, devenind mai accentuate in 2010. Criza a determinat companiile clasice sa reduca tarifele, obtinand un venit mediu mai mic pe pasager”, a adaugat Racaru.

Blue Air a raportat afaceri de 150 de milioane de euro in 2010.


“In 2010 am transportat 1,4-1,5 milioane de pasageri si am inregistrat afaceri de aproape 150 de milioane de euro, cifre care au fost mai mici decat in 2009”, considera Racaru.

Blue Air va lansa noi rute in vara si vrea sa se dezvolte in zona Moldovei. "Vom plasa o aeronava in Bacau care va zbura spre Larnaca-Grecia, Paris, Dublin, Bruxelles. De asemenea, vom reintroduce zborul Constanta-Bruxelles si o cursa spre Lisabona", potrivit lui Sheriff Ussama, directorul general al Blue Air.

Blue Air, infiintata in decembrie 2004, are in prezent 8 avioane Boeing 737 si 400 de angajati. Operatorul low-cost, detinut de omul de afaceri Nelu Iordache, opereaza peste 50 de rute europene, in 14 state.

Cititi si Cum a zburat Blue Air din insolventa?
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri