Războiul lui Putin se resimte și în dispozitivele cumpărate de ruși. Procentul contrafacerilor a explodat în ultima perioadă, iar șansele să cumperi un fals, chiar și de pe site-uri serioase, sunt foarte mari.

Rata contrafacerilor s-a dublat într-un an de zile, scrie Kommersant, citând un studiu al casei de avocatură IQ Technology, specializată în protecția brandurilor în e-commerce și printre clienții căreia se numără Xiaomi, Varta, Tefal sau Ariston. 31% dintre smartphone-urile de pe piață sunt contrafăcute, 30% dintre laptopuri, 63% dintre smartwatch-uri, 69% dintre căști și boxe și 34% dintre electrocasnicele mici. Oficial, însă, doar 0,1% din produse sunt falsuri.

Studiul a analizat produsele vândute în Rusia pe platformele de e-commerce Wildberries, Ozon, Yandex Market, Sbermegamarket și AliExpress.

Cele mai contrafăcute telefoane sunt cele de la Apple, Samsung și Xiaomi, arată datele celor de la IQ Technology. ”Falsurile seamănă ca design cu originalul, dar pot avea alte dimensiuni, chiar și alt sistem de operare. De pildă, dacă vorbim de iPhone-uri, se vând dispozitive care par Apple, dar au Android instalat în loc de iOS”, spune Aleksandr Logunov, reprezentantul pentru Rusia al casei de avocatură.

Laptopurile contrafăcute sunt mai greu de recunoscut, deoarece deseori carcasa este originală, dar componentele nu - pot avea chiar specificații similare cu cele indicate pe cutie, doar că sunt ieftine. Falsurile provin în general din Pakistan, China și India.

Platformele de e-commerce din Rusia susțin că verifică produsele, dar legislația le descurajează să marcheze contrafacerile ca nefiind originale, pentru că în acest caz marketplace-ul își asumă răspunderea. Până la declanșarea războiului, în februarie 2022, brandurile făceau ”poliția” falsurilor. Acum, însă, marii producătorii de electronice nu mai monitorizează piața rusească, astfel încât falsurile sunt aproape imposibil de stopat.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea eCommerce »


Setari Cookie-uri